Το μήνυμα ότι «αυτός που έχει το μαχαίρι έχει και το πεπόνι» έστειλε ο Σωκράτης Φάμελλος στον Παύλο Πολάκη κατά την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μετά τις εκλογές.
Μπορεί ο Παύλος Πολάκης με αναφορές όπως ότι εκφράζει τον «μισό ΣΥΡΙΖΑ» – το βράδυ των εκλογών – ή ότι «το ταγκό το χορεύουν δύο» – όπως είπε χθες – να δείχνει πως αξιώνει να έχει ρόλο στη λήψη αποφάσεων όμως ο Σωκράτης Φάμελλος διεμήνυσε ουσιαστικά ότι η εξουσία δε μοιράζεται.
Ο βουλευτής Χανίων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου υπογράμμισε ότι ο ίδιος έδωσε δείγματα ενότητας και περιμένει και από τον νέο πρόεδρο να κάνει το ίδιο, αξιώνοντας «συμπερίληψη» προσώπων της επιρροής του στα όργανα. Εν προκειμένω το θέμα που τέθηκε από πλευράς Πολάκη ήταν η διεύρυνση της Πολιτικής Γραμματείας με αφορμή την «επιστροφή» των Βασιλειάδη και Σπίρτζη που ο Φάμελλος κάλεσε τα μέλη της ΚΕ να εγκρίνουν.
Ο Πολάκης πρότεινε να συμπληρωθεί το όργανο με 6 – 7 πρόσωπα (όπου προφανώς εκεί θα χωρούσαν και πρόσωπα που ανήκουν στην ομάδα του όπως πχ ο Μάρκος Χατζησάββας και ο Τρύφων Αλεξιάδης) με τον Φάμελλο να απαντά ότι εδώ δεν πρόκειται για επανεκλογή οργάνων, όπως θα σήμαινε στην πράξη αυτό που ζήτησε ο βουλευτής Χανίων. Αλλά για ένα συμβολικό, πολιτικό μήνυμα, σχετικά με τις επιστροφές προσώπων που ήταν στα όργανα αλλά είχαν παραιτηθεί, και επανακάμπτουν με την αλλαγή σελίδας του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας σήμα επανασυσπείρωσης. Πρόκειται δε για ένα σύντομο μεταβατικό διάστημα, καθώς από την επόμενη Κεντρική Επιτροπή στις 18 Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει εκ νέου σε προσυνεδριακή φάση, έως τον Μάρτιο όπου πιθανότατα αναμένεται να γίνει το νέο Συνέδριο.
Το μπρα ντε φερ για την αντιπροεδρία
Η πρόταση Φάμελλου τέθηκε στην κρίση της ΚΕ και εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, ενώ η πρόταση Πολάκη έλαβε μονοψήφιο αριθμό.
Αυτή η πρώτη αναμέτρηση έλαβε χώρα με φόντο τις πληροφορίες περί του ότι ο Παύλος Πολάκης διεκδικεί από τον Σωκράτη Φάμελλο – ήδη από τις πρώτες τους συζητήσεις – θέση αντιπροέδρου. Μάλιστα, το αίτημα τέθηκε χθες ανοιχτά από τον συνεργάτη του Π. Πολάκη, Βασίλη Σμπώκο, κατά την τοποθέτησή του στο βήμα της ΚΕ, με τον ίδιο πάντως να διευκρινίζει πως είναι δική του πρόταση και όχι «γραμμή» Πολάκη.
Τα περί αντιπροεδρίας ο νέος πρόεδρος τα έχει αποκλείσει ήδη με δηλώσεις του στο πρόσφατο ντιμπέιτ σε σχετικό ερώτημα του Ν. Φαραντούρη. Δεν προβλέπεται ούτως ή άλλως στο υπάρχον καταστατικό, αλλά δε φαίνεται να υπάρχει η πρόθεση αυτό να αλλάξει στο επικείμενο συνέδριο της Άνοιξης το οποίο θα προωθήσει αλλαγές και στο Καταστατικό.
Ήδη λοιπόν καταγράφεται ένα μπρα ντε φερ μεταξύ Φάμελλου – Πολάκη για το μοίρασμα της εξουσίας.
Ο Πολάκης διεκδικεί από την πρώτη μέρα οι συσχετισμοί του εκλογικού αποτελέσματος (49,36% έναντι 43,5%) να αποτυπωθούν στα όργανα, τους ρόλους και το πολιτικό πλαίσιο – και μέσα από δική του αναβάθμιση που να αντιστοιχεί στο ότι, όπως είπε, οι θέσεις του εκφράζουν τον «μισό ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Σωκράτης Φάμελλος δείχνει να «απαντά» πως είναι άλλο η ενότητα και άλλο η εξουσία, και πως δε θα επιτρέψει καταστάσεις που επιφέρουν σύγχυση, όπως η «δυαρχία», ούτε θα τεθεί σε «ομηρεία», σπεύδοντας να ικανοποιεί κάθε αξίωση του Πολάκη, στο όνομα της ενότητας.
Ο νέος πρόεδρος φαίνεται να ποντάρει και στο γεγονός ότι το κόμμα δεν έχει περιθώρια για άλλες συγκρούσεις και όποιος τις προκαλέσει θα τις χρεωθεί, σε αυτό το πολύ οριακό σημεία που βρίσκεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να ξαναβγάλει το κεφάλι έξω από το νερό και να επανασυσπειρώσει δυνάμεις.
Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν ο Παύλος Πολάκης έχει περιθώρια κινήσεων για να επιμείνει στις αξιώσεις του, τις οποίες πάντως δεν αναμένεται να εγκαταλείψει εύκολα. Υπάρχει άλλωστε και ο ορίζοντας του Συνεδρίου και της εκλογής οργάνων αμέσως μετά όπου θα δοθεί εκ νέου η μάχη των συσχετισμών και των ρόλων. Αν αυτή η μάχη θα λάβει και χαρακτήρα δημόσιας κόντρας θα καταγραφεί το προσεχές διάστημα, και στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή στις 18 Ιανουαρίου όπου θα αποφασιστεί ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου