Η καθυστέρηση του νομοσχεδίου ακολούθησε την περιφρόνηση των
υφιστάμενων κανόνων για το χιτζάμπ από τις Ιρανές γυναίκες που εμπνεύστηκαν από τις μαζικές διαμαρτυρίες που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά ΑμινίΤο Ιράν ανέστειλε την εφαρμογή ενός νέου, αυστηρότερου νόμου που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ, δήλωσε αξιωματούχος, με πολλούς παρατηρητές να πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες παρόμοιες με εκείνες που ξέσπασαν μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί το 2022.
Ο αμφιλεγόμενος νόμος, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο του Ιράν τον Σεπτέμβριο του 2023, δεν θα σταλεί στην κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, όπως είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με τον Σαχράμ Νταμπίρι, αντιπρόεδρο αρμόδιο για κοινοβουλευτικές υποθέσεις. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ουσιαστικά ότι το Ιράν σταμάτησε την ψήφιση της νομοθεσίας.
Η απόφαση για την καθυστέρηση του νόμου - ο οποίος επιβάλλει αυστηρότερες ποινές για τις γυναίκες που αρνούνται να φορούν χιτζάμπ και για τις επιχειρήσεις που τις εξυπηρετούν - ελήφθη από ανώτερα εκτελεστικά, νομοθετικά και δικαστικά όργανα, σύμφωνα με τον Νταμπίρι.
Προς το παρόν "δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο", πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Εάν το νομοσχέδιο είχε περάσει στην κυβέρνηση, ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν θα είχε ελάχιστα περιθώρια ελιγμών. Σύμφωνα με τον νόμο, είναι υποχρεωμένος να εγκρίνει τα νομοσχέδια εντός πέντε ημερών, μετά την οποία τίθενται σε ισχύ σε 15 ημέρες. Ο πρόεδρος δεν έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο σε νομοσχέδια.
Ο Πεζεσκιάν θα μπορούσε ενδεχομένως να απευθυνθεί στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει την απόλυτη εξουσία σε κρατικά θέματα, για να παρέμβει.
Εάν το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε ισχύ, ο πρόεδρος θα μπορούσε επίσης να αρνηθεί να ενεργήσει βάσει του νόμου ή να δώσει εντολή στην αστυνομία να μην τον εφαρμόσει, προκαλώντας ενδεχομένως μια συνταγματική κρίση που οι σκληροπυρηνικοί θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν για να αποδυναμώσουν τη θέση του.
Ο Πεζεσκιάν περιέγραψε νωρίτερα τη νομοθεσία ως έχουσα «πολλά ερωτήματα και ασάφειες».
Τα προτεινόμενα μέτρα της νομοθεσίας περιλαμβάνουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 800 δολάρια (760 ευρώ) για τις πρώτες παραβάσεις έως 1.500 δολάρια (1.400 ευρώ) για τις δεύτερες παραβάσεις, και ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών για τις τρίτες παραβάσεις.
Οι διασημότητες και τα δημόσια πρόσωπα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατάσχεση του 8% της καθαρής τους περιουσίας, ενώ οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα κινδυνεύουν με πρόστιμα ή κλείσιμο.
Θα εφαρμοστούν επίσης ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και μέτρα επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ιδιωτικό υλικό ασφαλείας. Το εύρος της νομοθεσίας, που θα διαρκέσει τρία χρόνια, είναι πρωτοφανές ακόμη και για τα δεδομένα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο θάνατος της Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής τάξης επειδή φέρεται να μην φορούσε σωστά το χιτζάμπ της, πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες.
Η επακόλουθη καταστολή των διαδηλώσεων προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων και τη σύλληψη περισσότερων από 22.000 ατόμων.
Έκτοτε, οι Ιρανές γυναίκες στους δρόμους αγνοούν όλο και περισσότερο τον ισχύοντα νόμο περί χιτζάμπ, περπατώντας δημόσια με ακάλυπτα τα μαλλιά τους παρά την απειλή σύλληψης ή παρενόχλησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου