Τον κώδωνα του κινδύνου στους εργαζόμενους κρούει το υπουργείο
Εργασίας για το κόλπο κάποιων εργοδοτών, οι οποίοι ενώ καταβάλlουν κανονικά το Δώρο Χριστουγέννων μέσω τράπεζας, ώστε να είναι νόμιμοι, μετά το ζητούν πίσω σε μετρητά.Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται και πώς υπολογίζεται – Δείτε παραδείγματα
Μάλιστα, οι καταγγελίες εργαζομένων από διάφορους κλάδους για τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
«Δώρο Χριστουγέννων στην εστίαση στα δέκα χρόνια νομίζω ότι έχω πάρει δύο φορές», αναφέρει εργαζόμενη. Άλλη εργαζόμενη, στην κάμερα του ΑΝΤ1, λέει: «Το Δώρο Χριστουγέννων λένε μετά ότι πρέπει να επιστραφεί πίσω γιατί είναι κάτι που δεν δικαιούμαστε».
Εργοδότες που δεν σέβονται ούτε τον μόχθο, ούτε τις ανάγκες των εργαζομένων τους, ενώ βάζουν στην τράπεζα το Δώρο Χριστουγέννων, μετά τους το ζητάνε πίσω εκβιάζοντάς τους ότι θα τους απολύσουν.
«Θα μπει και το Δώρο των Χριστουγέννων, εντάξει, δεν περιμένεις να το πάρεις. Θα μας το δώσεις πίσω. Θα μας το επιστρέψεις. Δεν έκανε κάποιο κόπο να μου δικαιολογήσει κάτι. Το θεωρούσε αυτονόητο», αναφέρει εργαζόμενη.
Τι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν εκβιαστικά το Δώρο των Χριστουγέννων
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εργαζόμενοι σε περίπτωση που το Δώρο δεν καταβληθεί, μπορούν να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στη συνέχεια θα συνταχτεί μηνυτήρια αναφορά, θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος του εργοδότη και θα περάσει αυτόφωρο. Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι μπορούν να γίνουν επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στο 1555 ή στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι το Δώρο των Χριστουγέννων θα πρέπει να έχει καταβληθεί ως τις 21 Δεκεμβρίου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, σε όσους έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, αλλά και πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
Για παράδειγμα, ένας μισθωτός των 900 ευρώ τον μήνα θα λάβει τα 900 ευρώ και την προσαύξηση συντελεστή αδείας 38 ευρώ, άρα 938 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα Δώρα δεν καταβάλλονται ποτέ σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Η πρόταση της ΓΣΕΕ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Ρογκάκου, η ΓΣΕΕ μέσω του ΑΝΤ1 προτείνει τη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής καταγγελιών για άμεση επέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας σε τέτοια περιστατικά.
Συγκεκριμένα, ο γραμματέας Τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, ανέφερε: «Ο εργαζόμενος όταν νιώσει πίεση να επιστρέψει χρήματα, πατά το κουμπί στην εφαρμογή myErgani, το server και η οικονομική αστυνομία λαμβάνουν ειδοποίηση σε πραγματικό χρόνο, ο εργαζόμενος καθοδηγείται μέσω τσατ, βιντεοκλήσης ή κλήσης κανονικής από σύμβουλο του ΣΕΠΕ, ώστε να διατηρηθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού».
Καταγγελία για τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων – Δείτε τα κόλπα που κάνουν οι εργοδότες
«Εγώ δουλεύω στην εστίαση περίπου 15 χρόνια. Παλιά είχαμε την πρακτική που βάζανε το Δώρο και λέγανε πηγαίνετε βγάλτε το. Και τώρα έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια ότι το εμφανίζουν ως μισθό του Δεκεμβρίου και το βάζουν με την αιτιολογία Δώρου στην τράπεζα για να φαίνεται και πατάνε στη φτώχεια και στην ανάγκη του ανθρώπου για δουλειά» δήλωσε την Παρασκευή στο OPEN ο κ. Αλέξανδρος αναφερόμενος στο θέμα της μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων. «Ανακοινώνουν στο προσωπικό όταν τους προσλαμβάνουν ότι ‘κοιτάξτε να δείτε εμείς δεν δίνουμε δώρα’ και όταν έρχεται η περίοδος του Δώρου σε ενημερώνουν ότι θα γίνει αυτό με τον μισθό» συμπλήρωσε. «Θα σου βάλω τον μισθό αλλά θα γράφει στην τραπεζική κίνηση Δώρο Χριστουγέννων», είπε μεταξύ άλλων.
Για τη μη καταβολή του Δώρου μίλησε η δικηγόρος, Ματίνα Τριανταφύλλη στο OPEN. «Σίγουρα η μη καταβολή Δώρου έχει μια επιπλέον συνέπεια την αυτόφωρη διαδικασία. Όμως ποινικό αδίκημα είναι και η μη καταβολή μισθού, οπότε πείτε ότι βάλει ένας εργοδότης το δώρο στις 21 του μήνα και μετά δεν βάλει τον μισθό και αυτό είναι ποινικό αδίκημα. Όμως και εκεί ο εργαζόμενος μπορεί να προστατευτεί ναι μεν δε θα πάει αυτόφωρο ο εργοδότης και εντάξει ας μην πάει αυτόφωρο είναι μια διαδικασία πολύ επώδυνη όμως το ότι είναι ποινικό αδίκημα κανένας εργοδότης δε θέλει να έρθει αντιμέτωπος με κάτι τέτοιο που σημαίνει έχεις το δικαίωμα να πας μετά στην επιθεώρηση εργασίας για την οποία συζητήσατε πριν πολύ σωστά και να πεις ότι εμένα δεν μου έχει καταβάλει τον μισθό του Δεκεμβρίου ο εργοδότης μου και θέλω να υποβληθεί έγκληση, μήνυση έτσι η επιθεώρηση όπως θα έκανε και με το δώρο θα τον διαβιβάσει στον εισαγγελέα και θα ασκηθεί ποινική δίωξη. Κανένας εργοδότης δε θα φτάσει στο ποινικό δικαστήριο θα το καταβάλει» είπε.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
Τι λέει ο πρόεδρος εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού
Στο θέμα της μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Μάνο Νιφλή και στον Παναγιώτη Στάθη.
Χαρακτηριστικά εργαζόμενος που απασχολείται σε πολύ γνωστό κατάστημα κατήγγειλε πως ο εργοδότης δεν πληρώνει συστηματικά το Δώρο Χριστουγέννων. «Από το 2010 είμαστε σε διαδικασία Επιθεώρησης Εργασίας με το κατάστημα αυτό. Θα κατατεθεί αγωγή. Δεν είναι μόνο το Δώρο Χριστουγέννων .Να σας αναφέρω ότι από τον υπολογισμό που κάναμε στους εργαζόμενους το τι πρέπει να παίρνουν βάση εργατικής νομοθεσίας… οι διαφορές που προκύπτουν είναι τεράστιες. Μιλάμε για 700 ευρώ με 800 ευρώ το μήνα οικονομική διαφορά. Δεν πληρωνόντουσαν το 75% της Κυριακής, τα νυχτερινά και τις υπερωρίες » τόνισε.
«Κάτι δεν λειτουργεί σε αυτή την επιχείρηση. Ενδεχομένως να υπάρχουν ενστάσεις, να γίνεται διακανονισμός, να παίρνεται πίσω η καταγγελία .Το ταγκό θέλει πάντα δύο. Εάν δεν είναι ο εργαζόμενος αποφασισμένος να το φτάσει μέχρι τέρμα τότε σίγουρα ο εργοδότης θα βρει τρόπο να ξεμπλέξει πολύ εύκολα. Κάνουμε έκκληση για άλλη μια χρονιά. Μετά τις γιορτές το κάνουμε παραδοσιακά. Θα στείλουμε την επιστολή πάλι στο υπουργείο Εργασίας… να βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι. Οι εργοδότες μας ,εμείς και το αρμόδιο υπουργείο να φτιάξουμε επιτέλους αυτόν τον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού. Είναι απαράδεχτο να συμβαίνουν τέτοια προβλήματα εν έτη 2024. Είναι απαράδεχτο να έχουν απολυθεί οι εποχικά εργαζόμενοι και να έρχονται στην Ομοσπονδία γιατί τους χρωστάνε λεφτά το καλοκαίρι. Ξέρουμε ότι και σε άλλους κλάδους συμβαίνει το ίδιο. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει οργάνωση από την άποψη πια ότι θα έρθει ο εργαζόμενος να το καταγγείλει και μετά τι θα γίνει» συμπλήρωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου