Οι δίπλες είναι ένα αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων. Χρυσαφένιες και τραγανές, βουτηγμένες σε σιρόπι, αποτελούν ένα από τα πιο νόστιμα και αγαπημένα γλυκά των γιορτών. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για να φτιάξετε τις πιο νόστιμες δίπλες.
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 8 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 30 ml ούζο
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουσ. σούπας άχνη ζάχαρη
- ½ λεμόνι, χυμό
- Μαργαρίνη ή αγνό βούτυρο
- Ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι, για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι:
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι μέλι
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
Για το γαρνίρισμα:
- 250 γρ. καρύδια
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
Οδηγίες
Προετοιμασία της ζύμης:
- Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ για λίγα λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
- Προσθέτουμε το ούζο, την άχνη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τη μαγειρική σόδα, ένα-ένα.
- Αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ σε αυτό για ζύμη.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με ένα κουτάλι, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. Θα χρειαστείτε περίπου 400-450 γραμμάρια αλεύρι, ανάλογα με το μέγεθος των αυγών. Το υπόλοιπο αλεύρι θα χρησιμοποιηθεί για το πλάσιμο και το άνοιγμα της ζύμης.
- Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη μεταφέρουμε σε ένα μεγαλύτερο μπολ, προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει και την πλάθουμε με την παλάμη μας μέχρι να γίνει λεία.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μέρη. Βάζουμε λίγο βούτυρο (όσο ένα κέρμα των 5 λεπτών) στα χέρια μας και πλάθουμε κάθε μέρος σε ένα λείο μπαλάκι.
- Σκεπάζουμε τα μπαλάκια με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για τουλάχιστον μία ώρα.
Προετοιμασία του σιροπιού:
- Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας.
- Ανακατεύουμε και βράζουμε.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Πλάσιμο και τηγάνισμα:
- Αφού η ζύμη ξεκουραστεί, δουλεύουμε κάθε μπαλάκι ζύμης, κρατώντας τα υπόλοιπα σκεπασμένα. Κάθε μπάλα ζύμης θα δώσει περίπου 30-40 δίπλες, ανάλογα με τον τρόπο που θα τις πλάσετε.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτή φύλλα, προσθέτοντας αλεύρι για να μην κολλήσει.
- Κόβουμε τη ζύμη σε λωρίδες περίπου 7 εκατοστών και μετά σε ορθογώνια κομμάτια περίπου 10 εκατοστών.
- Τσιμπάμε τα κομμάτια στη μέση για να σχηματίσουμε φιόγκους.
- Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε μια κατσαρόλα. Τα διπλά τηγανίζονται πολύ γρήγορα, οπότε μπορείτε να τηγανίσετε μόνο ένα κάθε φορά.
- Βυθίζουμε κάθε φιόγκο στο λάδι και το πιέζουμε ελαφρά με ένα πιρούνι για να καλυφθεί με λάδι.
- Οι δίπλες θα φουσκώσουν γρήγορα.
- Με δύο πιρούνια, γυρίζουμε τις δίπλες για λίγα δευτερόλεπτα και τις βγάζουμε.
- Αφήνουμε τις δίπλες να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ.
- Τοποθετούμε τις δίπλες σε ένα μεγάλο δίσκο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη.
Σιροπιάζουμε και σερβίρουμε:
- Χρησιμοποιούμε ένα μπλέντερ για να ψιλοκόψουμε τα καρύδια.
- Ζεσταίνουμε το σιρόπι σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Με μια λαβίδα, βουτάμε κάθε μία από τις δίπλες στο ζεστό σιρόπι.
- Αφαιρούμε τις δίπλες από το σιρόπι, τις τοποθετούμε σ’ ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και αφήνουμε το σιρόπι να στραγγίσει.
- Τοποθετούμε τις δίπλες σε στρώσεις, πασπαλίζοντας καρύδια κάθε στρώση.
- Απολαμβάνουμε τις δίπλες ζεστές ή κρύες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου