Το πρώιμο σύμπτωμα της άνοιας που μπορεί να εντοπιστεί στα μάτια
Ένας πρώιμος δείκτης της άνοιας μπορεί να εντοπιστεί στα μάτια, σύμφωνα με επιστήμονες. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα αυτής της πάθησης, όπως η απώλεια μνήμης και οι αλλαγές στη συμπεριφορά.
Ωστόσο, ορισμένα λιγότερο γνωστά σημάδια μπορούν να εμφανιστούν σε απίθανα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ματιών. Πιο συγκεκριμένα, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να επηρεάσει άτομα με νόσο Alzheimer, η οποία είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας.
Παρατηρήθηκε ότι οι οφθαλμικές μεταπηδήσεις ματιών, που είναι γνωστές ως saccades, είναι πιο αργές σε άτομα με την πάθηση. Η μεταπήδηση (saccade) ή οφθαλμική μεταπήδηση είναι μία γρήγορη συζυγής κίνηση των οφθαλμών που αλλάζει το σημείο της προσοχής του οπτικού συστήματος.
Οι οφθαλμικές μεταπηδήσεις αποτελούν μία τις πιο γρήγορες μυϊκές κινήσεις του σώματος που φτάνουν και έως τις 900 μοίρες ανά δευτερόλεπτο γωνιακή ταχύτητα, οι οποίες πραγματοποιούνται συνεχώς κατά την διάρκεια της μέρας.
Τι έδειξε μελέτη για τις οφθαλμικές μεταπηδήσεις και την άνοια
Μια έκθεση σχετικά με νέα ευρήματα για την σύνδεση μεταξύ των saccades και της άνοιας, που δημοσιεύθηκε στο Science Daily, εξήγησε: «Τα άτομα με Αλτσχάιμερ παρουσιάζουν απώλεια κινητικού ελέγχου μαζί με γνωστική εξασθένηση. Ένα από τα πρώτα σημάδια αυτής της φθοράς μπορεί να εντοπιστεί στις οφθαλμικές μεταπηδήσεις που είναι γνωστές ως saccades.
Αυτές οι γρήγορες συσπάσεις των ματιών σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ είναι συχνά πιο αργές, λιγότερο ακριβείς ή καθυστερημένες σε σύγκριση με εκείνες σε υγιή άτομα».
Πώς μπορεί να ανιχνευθεί αυτό το πρώιμο σημάδι της άνοιας
Με βάση αυτό, ερευνητές από το École de Technologie Supérieure και το Dartmouth University αποκάλυψαν ότι αυτό το σύμπτωμα θα μπορούσε να ανιχνευθεί μέσω της χρήσης ακουστικών με μικρόφωνο.
Ο ερευνητής Arian Shamei είπε: «Οι κινήσεις των ματιών είναι συναρπαστικές επειδή είναι από τις πιο γρήγορες και ακριβείς κινήσεις στο ανθρώπινο σώμα, επομένως βασίζονται τόσο στις κινητικές δεξιότητες όσο και στη γνωστική λειτουργία».
Τα ευρήματά των ειδικών, τα οποία παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Acoustical Society of America, έδειξαν πώς τα μικρόφωνα θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη μέθοδος διάκρισης των πιο αργών οφθαλμικών μεταπηδήσεων.
Τυπικά, ο εντοπισμός και η ανάλυση των saccades απαιτεί άμεση παρακολούθηση του ασθενή από εξοπλισμό παρακολούθησης ματιών. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εύκολα προσβάσιμο για τους περισσότερους ανθρώπους. Αντ’ αυτού, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ακουστικά με μικρόφωνο θα ήταν πιο κατάλληλα.
Η Miriam Boutros, η οποία παρουσίασε τα ευρήματα, δήλωσε: «Χρησιμοποιούμε μια συσκευή που ονομάζεται hearable. Είναι ένα ακουστικό με ενσωματωμένα μικρόφωνα που καταγράφουν φυσιολογικά σήματα από το σώμα. Ο στόχος μας είναι να αναπτύξουμε αλγόριθμους παρακολούθησης της υγείας για ακουστικά, ικανούς για συνεχή, μακροχρόνια παρακολούθηση και έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών».
Σύμφωνα με την ομάδα των επιστημόνων, οι κινήσεις των ματιών, συμπεριλαμβανομένων των saccades, προκαλούν δονήσεις στο τύμπανο που μπορούν να συλληφθούν από ευαίσθητα μικρόφωνα που βρίσκονται στο αυτί.
Τώρα οι ειδικοί δοκιμάζουν τη θεωρία τους σε εθελοντές, δίνοντάς τους τόσο ακουστικά όσο και συμβατικούς ιχνηλάτες ματιών. Ελπίζουν να μπορέσουν να εντοπίσουν σήματα που αντιστοιχούν σε οφθαλμικές μεταπηδήσεις και να εντοπίσουν διαφοροποίησης μεταξύ υγιών σημάτων και άλλων που αποτελούν ένδειξη νευρολογικών διαταραχών, όπως το Αλτσχάιμερ.
Κοινά συμπτώματα της άνοιας
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) έχει καταγράψει τα εξής συμπτώματα της άνοιας:
- Απώλεια μνήμης
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών
- Δυσκολία παρακολούθησης μιας συζήτησης ή εύρεσης της σωστής λέξης
- Η σύγχυση σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο
- Αλλαγές στη διάθεση
«Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά ήπια και μπορεί να επιδεινωθούν μόνο σταδιακά», λέει ο οργανισμός υγείας. Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου