Υλικά για τη συνταγή
Για τα μελομακάρονα
- 150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
- 500 γραμμάρια αλεύρι (μαλακό)
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 100 γραμμάρια χυμός πορτοκαλιού
- 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 επίπεδη κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
- 1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
- 90 γραμμάρια νερό
- 125 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 125 γραμμάρια φυτικό λάδι
- 50 γραμμάρια μέλι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
- 300 γραμμάρια νερό
- 600 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 3 ολόκληρα γαρίφαλα
- 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
- 180 γραμμάρια μέλι
Για την επικάλυψη
- 500 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα (ή σοκολάτα γάλακτος, αν προτιμάτε)
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή φυτικό λάδι
Οδηγίες
Για το σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι (εκτός από το μέλι) και τα αφήνουμε να βράσουν.
- Βράζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Για τα μελομακάρονα
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ενωθούν.
- Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρύφαλλο, βανίλια). Στο τέλος προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα και χτυπάμε αμέσως τα υλικά για 5-10 δευτερόλεπτα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και η μαγειρική σόδα να διαλυθεί και να αρχίσει να αφρίζει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό, το λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μέλι και χτυπάμε να ενωθούν.
- Ενώνουμε τα δύο μείγματα. Προσθέστε το μείγμα με αλεύρι, σιμιγδάλι και μπέικιν πάουντερ στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Φτιάχνουμε τη ζύμη για τα μελομακάρονα με τα χέρια μας, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και η ζύμη να γίνει λεία και απαλή. Ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια μας (σαν να δουλεύουμε με μαρέγκα) μέχρι το αλεύρι να ενσωματωθεί στο μείγμα και η ζύμη να γίνει πραγματικά απαλή. Προσέξτε να μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι από αυτό που απαιτεί αυτή η συνταγή για μελομακάρονα, γιατί έτσι θα τα σκληρύνουν.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα. Παίρνουμε μια μερίδα ζύμης σε μέγεθος περίπου ενός καρυδιού/ 50 γραμμάρια και πλάθουμε με τις παλάμες μας σε ένα λείο μακρόστενο σχήμα. Τοποθετούμε στο ταψί, τρυπάμε ελαφρά το επάνω μέρος με ένα πιρούνι. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου. 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να ψηθούν τα μελομακάρονα.
- Όταν βγουν τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βάζουμε στο κρύο σιρόπι, αναποδογυρίζοντάς τα με μια τρυπητή κουτάλα για να απορροφήσουν το σιρόπι για περίπου 10-20 δευτερόλεπτα. Αφαιρούμε τα μπισκότα με μια τρυπητή κουτάλα από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα.
Ετοιμάζουμε τη σοκολάτα για να καλύψετε τα μελομακάρονα
- Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια, τη ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λάδι ή το βούτυρο. Βάζουμε το μπολ σε μια μικρή κατσαρόλα γεμάτη κατά ένα τέταρτο με ζεστό νερό και τοποθετούμε το μπολ από πάνω έτσι ώστε να ακουμπάει στο χείλος της κατσαρόλας με το νερό (το μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό). Έτσι δημιουργούμε ένα μπεν μαρί. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
- Βουτάμε κάθε μελομακάρονο στη σοκολάτα και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα. Μπορούμε να γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα. Τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τα σερβίρουμε σε μια πιατέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου