Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 15, 2024

Η διπλή δικαίωση του Στρατηγού Φλώρου: Από τις «Σκιές του Αιγαίου» στο δορυφορικό πρόγραμμα

Τις τελευταίες ημέρες δύο ανακοινώσεις από το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκάλεσαν το χαμόγελο σε όσους παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις γύρω από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χαμόγελο αισιοδοξίας, διότι φαίνεται ότι υπάρχει συνέχεια του σχεδιασμού της τετραετίας 2020 – 2024, που είχε καταρτίσει ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, διαψεύδοντας τις «Κασσάνδρες», που με αφορμή τις κρίσεις του περασμένου Ιανουαρίου έκαναν λόγο για «αποφλωροποίηση» των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ουσία είναι ότι το όραμα και το σχέδιο του Επίτιμου (πλέον) Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου υλοποιείται κανονικά ενώ ακόμη και τα προγράμματα που υπογράφονται είναι projects που είχαν σχεδιαστεί, καταρτιστεί και ωριμάσει επί δικής του θητείας.

Το μακρόπνοο, ολιστικό και διαχρονικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της Δομής Δυνάμεων 2020 – 2034 που καταρτίστηκε ήταν αποτέλεσμα μεγάλων μελετών αλλά και αξιολόγησης απειλών και αναδυόμενων προκλήσεων, που εκ του αποτελέσματος είναι αδύνατο να παραβλεφθούν.


Ακόμη και το δόγμα του «για να αποκτήσουμε ισχυρό ναυτικό πρέπει να μικρύνουμε», όσο κι αν προσπάθησαν ορισμένοι κύκλοι – που είχαν μείνει εκτός πενταγώνου – να επαναφέρουν, εσχάτως διαπιστώνουν ότι είναι ένα μη ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σενάριο. Διότι ούτε μόνο 4 FDI Belharra μπορούν να φέρουν την άνοιξη, ούτε οι πυραυλικές συστοιχίες στα νησιά μπορούν να επιβάλουν το «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» που αποτελεί το δόγμα του Πολεμικού Ναυτικού. Σενάρια με 8 φρεγάτες, 11 Πυραυλακάτους  και 4 κορβέτες μετά από 10+ χρόνια σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή δύναμη πυρός έναντι μίας Τουρκίας, που ολοένα και μεγαλώνει ναυτικά. Και σε καμία περίπτωση, με αυτόν τον αριθμό των πλοίων η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.


Άλλωστε όπως επεσήμανε ο Στρατηγός Φλώρος σε πρόσφατο φόρουμ, στη γειτονική χώρα δεν σταμάτησαν να  μιλούν για το ανυπόστατο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και να θέτουν θέμα κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών. Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ηρεμία επί των διεκδικήσεων. Η Τουρκία θα συνεχίσει για δικούς της λόγους αυτή την πολιτική» και κατέληξε ότι χρειαζόμαστε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, σύγχρονες, ανθεκτικές σε βάθος χρόνου και μεγάλες σε μέγεθος.

Και η Δομή Δυνάμεων που είχε καταρτίσει κι ενέκρινε εν συνεχεία το ΚΥΣΕΑ, έκανε λόγο – και όχι τυχαία – για τουλάχιστον 12 φρεγάτες και 6 κορβέτες με τουλάχιστον 10 υποβρύχια.

Οι «Σκιές του Αιγαίου»

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η νατοϊκή διαδικασία αξιολόγησης, της Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ).
Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης (Special Operations Force Evaluation – SOFEVAL) το προσωπικό της ΜΑΕΕ ασκήθηκε και εξετάστηκε σε πολύπλοκα και ρεαλιστικά σενάρια που αφορούσαν στην πιστοποίηση επιχειρησιακών δυνατοτήτων και διαλειτουργικότητας.
Κατόπιν ολοκλήρωσης της διαδικασίας και σύνταξης της τελικής αναφοράς, η ΜΑΕΕ κρίθηκε ως «Επιχειρησιακά Έτοιμη – Combat Ready» για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων, σε συνέχεια της ήδη επιτυχημένης αξιολόγησης των 2 Special Operations Air Task Units (SOATUs) της Μονάδας.
Επί της ουσίας αποτελεί την πλήρη δικαίωση του οράματος του Στρατηγού Φλώρου,  ο οποίος όπως αποκαλύπταμε κατ’ αποκλειστικότητα στο enikos.gr τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε συμπεριλάβει μες στη Δομή Δυνάμεων την ίδρυση της Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) για τις «Σκιές του Αιγαίου», της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.
Οι πιλότοι πέρασαν ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Γαλλία, κατόπιν απευθείας συμφωνίας του ίδιου του Κ. Φλώρου.
Σε ότι αφορά την δομή της ομάδας, όπως είχε περιγραφεί, εξοπλίζεται με:
  • 2 ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων τύπου NH-90
  • 2 ελικόπτερα Chinook ειδικής διαμόρφωσης
Ενώ υπάρχει πρόβλεψη για μελλοντική εισαγωγή νέου τύπου ελικοπτέρων, ίσως σε συνεργασία με τις ΗΠΑ αλλά και η προμήθεια με 2 μεταγωγικά αεροπλάνα C-130, τα οποία επίσης ίσως έχουν ειδική διαμόρφωση για τις ανάγκες της νέας Μονάδας. Πρακτικά, επαυξάνεται η διακλαδικότητα κι εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία σε προσωπικό και εναέρια μέσα με σκοπό τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων.
Στα ελικόπτερα θα προστεθούν και 4 Black Hawk με ειδικό εξοπλισμό, από τα συνολικά 35 που παραγγέλνει η Ελλάδα για τις ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού.

Δορυφόρος

Πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 1ου Ελληνο-Γαλλικού Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο διοργανώνεται στο Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ.), σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (AID) της Γαλλίας.
Εκεί, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και της Πρέσβη της Γαλλίας Λωράνς Αουέρ (Laurance Auer), ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας Αντιστράτηγος Γκέλ Ντιάζ Ντε Τουέστα (Gaël Diaz De Tuesta) και ο Διευθυντής του Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (DGA) Υποστράτηγος Πατρίκ Ωφόρ (Patrick Aufort) υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στη ΓΔΑΕΕ και την DGA (Direction Générale de l’Armement).
Όπως έγινε γνωστό, υπεγράφη η Ελληνική συμμετοχή στο Γαλλικό πρόγραμμα τηλεπισκόπησης Composante Spatiale Optique (CSO). Πρόκειται για μία μείζονος σημασίας συμφωνία, αφού μέσω αυτού του προγράμματος οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν πρόσβαση σε εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας δεδομένα από στρατιωτικούς δορυφόρους 3ης Γενιάς.
Ωστόσο, η υπογραφή της συμφωνίας ήρθε αφού προηγήθηκαν δύο πολύ σημαντικές ενέργειες, με πρωτοβουλία του Στρατηγού Φλώρου.
Ήταν 21 Ιανουαρίου 2022, όταν τότε ο Κωνσταντίνος Φλώρος έκλεινε δύο χρόνια στο τιμόνι του ΓΕΕΘΑ, που υποδέχθηκε στην Αθήνα τον Γάλλο ομόλογό του  Thierry Burkhard. Οι δύο Αρχηγοί επιβεβαίωσαν το κοινό τους όραμα για τη δημιουργία μίας πανίσχυρης ελληνο-γαλλικής συμμαχίας στη Μεσόγειο έναντι κάθε απειλής κυρίως εξ ανατολών, υπογράφοντας κείμενο «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας». Μέσα σε αυτό υπήρχε ειδική μνεία για την διαστημική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Λίγες ημέρες μετά, στις 9 Φεβρουαρίου 2022, ο Στρατηγός Φλώρος ανακοίνωνε την ίδρυση της νέας Διεύθυνσης Διατήματος Γ5 του ΓΕΕΘΑ.
Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του τότε επεσήμανε τη συμμετοχή του ΓΕΕΘΑ σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, καθώς και σε σημαντικές διεθνείς δράσεις και δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης όπως η άσκηση για το Διάστημα με την επωνυμία «ASTΕRX 22» και το 2ο Ιδρυτικό Συνέδριο του «NATO SPACE CENTER of EXCELLENCE» που θα πραγματοποιηθούν αμφότερα στη Γαλλία, χώρα με την οποία η στρατιωτική μας συνεργασία αναβαθμίζεται συνεχώς μεταξύ άλλων και στο πεδίο του Διαστήματος, το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε στο κείμενο «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας».
Στις 23 Οκτωβρίου 2023, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής εγκρίθηκε μεταξύ άλλων η συμμετοχή της Ελλάδας στο γαλλικό κυβερνητικό δορυφορικό πρόγραμμα τηλεπισκόπησης Composante Spatiale Optique (CSO), μέσω του οποίου οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας οπτικά δεδομένα για συλλογή πληροφοριών, στοχοποίηση και στρατηγική αναγνώριση. Tο πρόγραμμα CSO θεωρείται καλύτερο από το Helios-II: προσφέρει μεγαλύτερο αριθμό εικόνων, με υψηλότερη διακριτική ικανότητα και ταχύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες, χωρίς να έχει κάποιους από τους χωρικούς περιορισμούς για την λήψη εικόνων σε περίπτωση άλλων κοντινών αιτημάτων από άλλους εταίρους.
Πρόκειται για το πρόγραμμα που είχε εισηγηθεί ο Κωνσταντίνος Φλώρος και που επικύρωσαν τελικά την υλοποίησή του προ ολίγων ημερών οι αντιπροσωπείες Ελλάδας – Γαλλίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου