Η Γερμανία καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει άμεσα τη ροή
ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου, ενώ παράλληλα αναζητά ισορροπία στη στάση της μεταξύ υποστήριξης προς το Ισραήλ και της ανθρωπιστικής κρίσης.Το Ισραήλ δέχεται ισχυρές πιέσεις για την άρση των περιορισμών στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Τομπίας Λίντνερ, σε δηλώσεις του την Κυριακή, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» για την παρεμπόδιση των παραδόσεων. Με αφορμή την προγραμματισμένη συνάντηση στο Κάιρο, ο κ. Λίντνερ υπογράμμισε την ανάγκη το Ισραήλ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για ανθρωπιστική πρόσβαση, λέγοντας: «Το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα συναντά τα όριά του στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το Ισραήλ «αθετεί μονίμως τις δεσμεύσεις του», καλώντας τη χώρα να σεβαστεί τις ανθρωπιστικές της υποχρεώσεις.
Η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται, καθώς η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διανομές βοήθειας μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ. Όπως ανέφερε, οι συνθήκες καθιστούν την αποστολή «αδύνατη», εντείνοντας την ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Παράλληλα, το Βερολίνο βρίσκεται σε μια δύσκολη διπλωματική θέση. Ενώ έχει αυξήσει τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της ιστορικής του υποστήριξης προς το εβραϊκό κράτος και των αυξανόμενων διεθνών εκκλήσεων για σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στον συνεχιζόμενο πόλεμο.
Η πρόσφατη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο, την οποία χαιρέτισε η κ. Μπέρμποκ, φάνηκε να δημιουργεί δυναμική για ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην περιοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, η προοπτική παρόμοιας κατάπαυσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς «δεν έχει ακόμη επιτευχθεί».
Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, που προκάλεσε τον θάνατο 1.207 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Από την άλλη, η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακο ανέρχονται σε 44.429, με 47 θύματα να καταγράφονται μόλις το τελευταίο 24ωρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου