Τον στρατηγικό της σχεδιασμό για την ανάδειξή της ως υπερδύναμη στην
ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και των Βαλκανίων επιδιώκει να προωθήσει η Τουρκία, σύμφωνα με το Nordic MonitorΉδη τις προηγούμενες μέρες οι πληροφορίες για ενδεχόμενη συμφωνία με την μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας για ανακήρυξη ΑΟΖ, η οποία σε συνδυασμό με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο απαλείφει την ΑΟΖ της Κύπρου, θέτοντας έτσι υπό ευθεία αμφισβήτηση την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ενδεικτικές των προθέσεων της γείτονος.
Οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργήσει ένα πολλαπλό μέτωπο που περιλαμβάνει άσκηση επιρροής σε πολλές χώρες από την Μέση Ανατολή – με χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα της Συρίας έπειτα από την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ – την Αφρική έως τα Βαλκάνια και την Ευρώπη αντανακλούν τη φιλοδοξία της να καλλιεργήσει δεσμούς συνεργασίας και συμμαχίας με όλες τις πλευρές ενός πολυπολικού κόσμου. Και παράλληλα θα παραμένει στρατηγικός σύμμαχος της Δύσης και μέλος του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσεται και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την ομάδα των BRICS
Η παρουσία της Τουρκίας στα Βαλκάνια
Η Τουρκία διεκδικεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια. Διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στην Αλβανία, με την οποία έχει υπογράψει στρατιωτικές συμφωνίες. Είναι ενδεικτικό ότι πέραν του στρατιωτικού σκέλους, σήμερα, 600 τουρκικές εταιρείες απασχολούν πάνω από 15.000 άτομα στην Αλβανία, ενώ η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας με 3,5 δισ. δολάρια. Παράλληλα, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία, ο Ερντογάν χάρισε στην χώρα έναν μη προσδιορισμένο αριθμό των drones Bayraktar TB2 .
Εκτός από τη «χημεία» που έχει με τον Αλβανό ηγέτη Έντι Ράμα, ο Ερντογάν διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον Σέρβο Πρόεδρο. Σύμφωνα με το τουρκοσερβικό επιμελητήριο οι τουρκικές επενδύσεις στη Σερβία αυξήθηκαν σε μια δεκαετία από 1 εκατομμύριο δολάρια σε 400 εκατομμύρια, ενώ οι τουρκικές εξαγωγές προς τη Σερβία έφτασαν τα 2,13 δισ. δολάρια το 2022 από 1,14 δις το 2020.
Παράλληλα, πάνω από 11.000 Τούρκοι εργάτες απασχολούνται στον κατασκευαστικό τομέα στην Σερβία. Η δραστηριοποίηση της Τουρκίας στην ορθόδοξη Σερβία δείχνει ότι η θρησκεία είναι ένα μόνο από τα οχήματα της τουρκικής παρουσίας στην περιοχή.
Το Κόσοβο
Ιδιαίτερο, όμως, είναι το ενδιαφέρον της Τουρκίας και για το Κόσοβο, όπου η τουρκική υποστήριξη δεν περιορίζεται μόνο στις διπλωματικές αβρότητες, αλλά επεκτείνεται και τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία.
«Ως Τουρκία, παρέχουμε επίσης υποστήριξη στις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου στους τομείς της εκπαίδευσης και των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας. Η στρατιωτική και αμυντική συνεργασία μας θα συνεχιστεί έντονα την επόμενη περίοδο.
Η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ της Τουρκίας και του Κοσσυφοπεδίου θα είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την Κοσοβάρα ομόλογό του, Donika Gervalla-Schwarz τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποκαλώντας μάλιστα το Κοσσυφοπέδιο «στρατηγικό εταίρο».
Ο Φιντάν δήλωσε μάλιστα ότι η υποστήριξη της Τουρκίας στην προσπάθεια του Κοσόβου να βρει τη θέση του στη διεθνή σκηνή θα είναι διαρκής.
«Ως Τουρκία, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο να σταθεί η ανεξάρτητη και κυρίαρχη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου στα δικά της πόδια. Από την αρχή υποστηρίζουμε το Κοσσυφοπέδιο για να φτάσει στη θέση που του αξίζει στη διεθνή σκηνή. Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η υποστήριξή μας θα συνεχιστεί για πάντα» είχε πει χαρακτηριστικά.
Ο τουρκικός στρατός επιταχύνει την εκπαίδευση των στρατιωτικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου
Σύμφωνα με το Nordic Monitor, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την εκπαίδευση μελών της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (KSF), αναδεικνύοντας την αυξανόμενη στρατιωτική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Κοσσυφοπεδίου εν μέσω περιφερειακών προκλήσεων ασφαλείας και συνεχιζόμενων εντάσεων με τη Σερβία.
Στις 26 Δεκεμβρίου, το τουρκικό τμήμα των ενόπλων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής της Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (KFOR) υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, παρείχε εκπαίδευση στο προσωπικό των KSF για τον αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων MK-19.
Αυτή η εξειδικευμένη εκπαίδευση είναι η τελευταία σε μια σειρά προγραμμάτων που αποσκοπούν στον εξοπλισμό των δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου με προηγμένες δεξιότητες και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου διεξήχθη εκπαίδευση για τη φύλαξη των συνόρων και στις 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη χρήση πολυβόλων των 12,7 χιλιοστών. Επιπλέον, στις 20 Οκτωβρίου, οι τουρκικές δυνάμεις παρείχαν εκπαίδευση με όλμους στην 3η Διοίκηση Συντάγματος των KSF.
Οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών σημείωσαν επίσης σημαντική αύξηση το 2024. Στις 11 Οκτωβρίου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Yaşar Güler, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Metin Gürak, παρέστη στην τελετή αλλαγής διοίκησης της KFOR του ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Τούρκος υποστράτηγος Özkan Ulutaş παρέδωσε τη διοίκηση στον Ιταλό υποστράτηγο Enrico Barduani. Η μετάβαση αυτή ακολούθησε ένα χρόνο ηγεσίας του Ulutaş ως διοικητή της KFOR. Η Τουρκία ανέλαβε τη διοίκηση της KFOR στις 9 Οκτωβρίου 2023, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η Άγκυρα ανέλαβε αυτόν τον ηγετικό ρόλο. Με τουλάχιστον 780 στρατιώτες, η Τουρκία παρέχει το δεύτερο μεγαλύτερο απόσπασμα στο πλαίσιο της KFOR.
Μετά την τελετή, ο Güler συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου Ejup Maqedonci, όπου συζήτησαν για τη συνεχή υποστήριξη της Τουρκίας στη συνεχή ανάπτυξη του στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Ο Güler επισκέφθηκε επίσης τον διοικητή των KSF αντιστράτηγο Bashkim Jashari, συνοδευόμενο από τον στρατηγό Gürak.
Αργότερα μέσα στο μήνα, στις 23 Οκτωβρίου, ο Güler και ο Maqedonci συναντήθηκαν εκ νέου στην έκθεση SAHA EXPO Defense and Aerospace Exhibition στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν πρωτόκολλο στρατιωτικής υγειονομικής συνεργασίας, εδραιώνοντας περαιτέρω το ευρύ πεδίο της συμβολής της Τουρκίας στις αμυντικές δυνατότητες και τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό του Κοσσυφοπεδίου.
Η συμμετοχή της Τουρκίας στις αμυντικές προσπάθειες του Κοσσυφοπεδίου εκτείνεται πέρα από την ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ. Το 2023, το Κοσσυφοπέδιο αγόρασε τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες επιτήρησης και τακτικής του. Ο πρωθυπουργός Albin Kurti χαιρέτισε την προσθήκη αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας στην προώθηση του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού του Κοσσυφοπεδίου.
Το Κοσσυφοπέδιο στοχεύει στη δημιουργία μιας αυτοδύναμης αμυντικής δύναμης με 5.000 στρατιώτες εν ενεργεία και 3.000 εφέδρους. Η τουρκοκοσοβάρικη εταιρική σχέση έχει αποδειχθεί καθοριστική σε αυτή την προσπάθεια, προσφέροντας εκπαίδευση σε προηγμένα οπλικά συστήματα, τακτικές επιχειρήσεις και διαχείριση της ασφάλειας των συνόρων.
Εκτός από τις αμυντικές πρωτοβουλίες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, όπου είχε συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Fidan συναντήθηκε επίσης με το προσωπικό της KFOR.
Η Τουρκία και το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν προηγουμένως μια συμφωνία-πλαίσιο για στρατιωτικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του υπουργού Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου Ejup Maqedonci στην Άγκυρα στις 29-30 Ιανουαρίου. Η συμφωνία έθεσε τις βάσεις για την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, που περιλαμβάνει αυξημένες πωλήσεις όπλων από την Τουρκία στο Κοσσυφοπέδιο, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και διευρυμένα προγράμματα εκπαίδευσης για το στρατιωτικό προσωπικό του Κοσσυφοπεδίου.
Η πρόσφατη αύξηση των δραστηριοτήτων στρατιωτικής εκπαίδευσης που διεξάγονται από τις τουρκικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να θεωρηθεί ως η πρακτική εφαρμογή αυτής της συμφωνίας στο πεδίο. Οι προσπάθειες αυτές όχι μόνο αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη εταιρική σχέση μεταξύ των δύο εθνών, αλλά αναδεικνύουν επίσης τον ρόλο της Τουρκίας στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Κοσσυφοπεδίου.
Οι συμφωνίες-πλαίσια που υπογράφει η Τουρκία με έθνη-εταίρους συνήθως προβλέπουν ευρεία συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα. Περιλαμβάνουν διατάξεις για κοινές ασκήσεις, ειρηνευτικές αποστολές, ανθρωπιστική βοήθεια, πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της πειρατείας και συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία. Επιπλέον, οι συμφωνίες αυτές διευκολύνουν την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών, υλικοτεχνικής υποστήριξης και πόρων, είτε ως επιχορηγήσεις είτε μέσω δομημένων πληρωμών.
Παρά τη διεθνή αναγνώριση από χώρες όπως η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα περισσότερα μέλη της ΕΕ, η κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθεί να αμφισβητείται από τη Σερβία. Το Βελιγράδι συνεχίζει να διεκδικεί το Κοσσυφοπέδιο ως μέρος της επικράτειάς του, με τις εντάσεις να αναζωπυρώνονται συχνά κατά μήκος των κοινών τους συνόρων.
Ο πόλεμος του Κοσσυφοπεδίου το 1998-1999 οδήγησε στο θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων, κυρίως Αλβανών, και στον εκτοπισμό περισσότερων από ένα εκατομμύριο ατόμων. Η σύγκρουση διεξήχθη μεταξύ των δυνάμεων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβούνιο), η οποία ήλεγχε το Κοσσυφοπέδιο πριν από τον πόλεμο, και του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, μιας αυτονομιστικής πολιτοφυλακής, αποτελούμενης από Αλβανούς. Ο πόλεμος έληξε όταν το ΝΑΤΟ επενέβη, εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές τον Μάρτιο του 1999, οι οποίες ανάγκασαν τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις να αποσυρθούν από το Κοσσυφοπέδιο.
Στις 17 Φεβρουαρίου 2008, το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, η οποία εξακολουθεί να αρνείται την κυριαρχία του.
Παρά τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μέσω μιας διαδικασίας διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που ξεκίνησε το 2011 με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, οι εντάσεις παραμένουν υψηλές. Μια νέα κρίση προέκυψε τον Σεπτέμβριο μετά τη δολοφονία ενός Κοσοβάρου αστυνομικού από Σέρβους που ζουν στη χώρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Σέρβων. Αν και η ένταση αργότερα υποχώρησε, η περιοχή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ανάφλεξης.
Στόχος της κυβέρνησης Κούρτι να δημιουργηθεί εθνικός στρατός έως το 2028
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι, οι Δυνάμεις Ασφαλείας της χώρας έχουν διπλασιαστεί σε μέγεθος και τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός τους με σχέδια για μετάβαση σε εθνικό στρατό έως το 2028.
Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι γίνονται εργασίες για το άνοιγμα ενός εργοστασίου πυρομαχικών.
«Τα όπλα και τα πυρομαχικά που βλέπετε σήμερα στον στρατό μας έχουν αγοραστεί από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κροατία», δήλωσε στα μέσα Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι.
Ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχία για τις στρατιωτικές εξελίξεις, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου αποκτούν τεθωρακισμένα οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αντιαρματικούς πυραύλους.Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική ανάπτυξη είναι για αμυντικούς σκοπούς και θα ενεργήσει μόνο σε συντονισμό με τους συμμάχους της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου