Η βασιλόπιτα είναι μια παραδοσιακή πίτα, σε μορφή κέικ, που
παρασκευάζεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μοιράζεται μόλις αλλάξει ο χρόνος. Σε όποιον τύχει το κομμάτι της βασιλόπιτας με το κρυμμένο νόμισμα (φλουρί) θεωρείται ότι θα έχει καλή τύχη τη νέα χρονιά.Σύμφωνα με την ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση, η βασιλόπιτα έχει τις ρίζες της στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Με την ακόλουθη συνταγή μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας νόστιμη βασιλόπιτα και να ενθουσιάσετε τους καλεσμένους σας, την Πρωτοχρονιά.
Υλικά
- 2 φλιτζάνια λευκή ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι βούτυρο
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 μεγάλα αυγά
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα (45 βαθμοί Κελσίου)
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
- ¼ φλιτζάνι ξερά αμύγδαλα
- 2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη
Οδηγίες
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώστε καλά ένα στρογγυλό ταψί.
- Χτυπήστε τη ζάχαρη και το βούτυρο μαζί σε ένα μεσαίο μπολ μέχρι να ασπρίσουν.
- Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει σαν ψίχουλα.
- Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Αναμείξτε το μπέικιν πάουντερ και το γάλα. Προσθέστε στο μείγμα αυγών και ανακατέψτε καλά.
- Αναμείξτε τον χυμό λεμονιού και τη μαγειρική σόδα. Προσθέστε τα στο μείγμα και ανακατέψτε καλά.
- Ρίξτε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί.
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.
- Βγάλτε και πασπαλίστε με τους ξηρούς καρπούς και τη ζάχαρη, στη συνέχεια βάλτε το ξανά στον φούρνο μέχρι το κέικ να ροδίσει, για περίπου 20 έως 30 επιπλέον λεπτά.
- Κάντε απαλά μια μικρή τρύπα στο κέικ και τοποθετήστε ένα νόμισμα στην τρύπα. Προσπαθήστε να καλύψετε την τρύπα με ζάχαρη. Αφήστε το κέικ να κρυώσει σε μια σχάρα για 10 λεπτά πριν το αναποδογυρίσετε σε ένα πιάτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου