Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 27, 2024

ΕΕ και ΝΑΤΟ στο πλευρό της Φινλανδίας και της Εσθονίας μετά την έναρξη έρευνας για «δολιοφθορά» στο καλώδιο Estilink 2 από δεξαμενόπλοιο προερχόμενο από τη Ρωσία

Οι φινλανδικές αρχές ξεκίνησαν έρευνες για δολιοφθορά σε

υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει τη χώρα με την Εσθονία, μετά από αιφνίδιο μπλακ-άουτ ανήμερα των Χριστουγέννων. Το δεξαμενόπλοιο Eagle S, το οποίο φέρει σημαία Νήσων Κουκ και φέρεται να προέρχεται από ρωσικό λιμάνι, αποτελεί βασικό ύποπτο.


Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή των Τελωνείων της Φινλανδίας, Σάμι Ράκσιτ, το πλοίο πιθανώς αποτελεί μέρος του αποκαλούμενου «στόλου-φάντασμα» της Ρωσίας, ενός δικτύου πλοίων που παραβιάζει διεθνείς κυρώσεις και χρηματοδοτεί τον πολεμικό προϋπολογισμό της Μόσχας. Το πλοίο κατασχέθηκε από τις φινλανδικές αρχές και οδηγήθηκε στα χωρικά ύδατα της χώρας. Παράλληλα, ζημιές εντοπίστηκαν και σε υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τις φινλανδικές αρχές, απειλώντας με νέες κυρώσεις σε ρωσικά πλοία. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, δήλωσαν:

«Καταδικάζουμε σθεναρά κάθε σκόπιμη καταστροφή ζωτικής σημασίας υποδομών της Ευρώπης. Το ύποπτο πλοίο είναι μέρος του ρωσικού στόλου-φάντασμα, που απειλεί την ασφάλεια και το περιβάλλον, ενώ χρηματοδοτεί τον πολεμικό προϋπολογισμό της Ρωσίας. Θα προτείνουμε περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, για να στοχεύσουμε αυτόν τον στόλο».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, σημείωσε μέσω ανάρτησής του: «Παρακολουθούμε τις έρευνες της Εσθονίας και της Φινλανδίας και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περαιτέρω υποστήριξη».


Αντίστοιχα, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ υπογράμμισε: «Έχουμε στενό συντονισμό με τους συμμάχους μας και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις έρευνές τους», ενώ επισήμανε την ανάγκη για διεθνή συνεργασία για την προστασία υποθαλάσσιων υποδομών.


Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, τόνισε την ανάγκη να «εξαλειφθούν οι απειλές» που θέτει ο στόλος-φάντασμα της Ρωσίας. Παράλληλα, το εσθονικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το περιστατικό «επίθεση σε κρίσιμες υποδομές», προσθέτοντας ότι ο στόλος-φάντασμα αποτελεί «απειλή για την ασφάλεια στη Θάλασσα της Βαλτικής».

Ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών, Μάργκους Τσάχνα, υπογράμμισε: «Οι ζημιές σε κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές έχουν γίνει τόσο συχνές που είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι πρόκειται για ατυχήματα ή απλώς για κακούς θαλάσσιους ελιγμούς».


Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Κεστούτις Μπάντρις, προειδοποίησε: «Ο αυξανόμενος αριθμός περιστατικών στη Βαλτική Θάλασσα θα πρέπει να αποτελέσει μια αυστηρή και επείγουσα προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσουν σημαντικά την προστασία των υποθαλάσσιων υποδομών στην περιοχή».


Στις 16 Δεκεμβρίου, δώδεκα δυτικές χώρες συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μέτρα που θα στοχεύουν τον στόλο-φάντασμα, αυξάνοντας το κόστος για τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου