Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 11, 2024

Γλυπτά του Παρθενώνα: Προκαλεί αρθρογράφος των Times – «Περισσότεροι θα τα δουν στο Λονδίνο»

Κόντρα στο ρεύμα, που θέλει την ελληνική κυβέρνηση και την Βρετανία να βρίσκουν σημεία επαφής αναφορικά με την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, πάει ένα άρθρο που δημοσίευσαν οι Times του Λονδίνου.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα που φέρει την υπογραφή του Άντριου Νόρμαν Ουίλσον κι έχει τίτλο «We lost our marbles over Ancient Greece», αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού να αφήσει το θέμα να επιλυθεί μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία αναφορικά με το αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει.

Απώλεια σε επισκέπτες

Παράλληλα, ο Ουίλσον τονίζει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε περίπτωση που επιστραφούν στην Ελλάδα θα χάσουν πολλά εκατομμύρια επισκέπτες, σε σχέση με την επισκεψιμότητα που θα έχουν σε περίπτωση που παραμείνουν στη Βρετανία.

Ο αρθρογράφος δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η χρονική συγκυρία δεν είναι υπέρ του Μουσείου, έπειτα από το σκάνδαλο των κλοπών 2.000 αριστουργημάτων της παγκόσμιας κληρονομιάς.


Δείτε σχετική ανάρτηση


Μάλιστα, δεν διστάζει να διαχωρίσει τους υποστηρικτές και τους πολέμιους της επιστροφής, ανάλογα με την ονομασία που χρησιμοποιεί κανείς για τα Μάρμαρα. Όπως λέει, όποιος τα χαρακτηρίζει ως Γλυπτά του Παρθενώνα τίθεται «αυτόματα» υπέρ της επιστροφής ενώ αν χρησιμοποιήσει τον όρο Ελγίνεια Μάρμαρα, τίθεται αυτόματα υπέρ της παραμονής τους σε βρετανικό έδαφος, ενώ κάνει αναφορά και στον φιλέλληνα Λόρδο Βύρωνα που είχε ταχθεί εναντίον του Έλγιν, αναφορικά με την επιλογή του να φέρει στην Βρετανία καραβιές με κομμάτια από τον Παρθενώνα, συμπεριλαμβανομένων και των Μαρμάρων, τα οποία και πλήρως εκτεθειμένα στην κατοικία του σε ένα παράταιρο και κακόγουστο, όπως έλεγε, σκηνικό.


Τι αντιπροσωπεύουν τα Μάρμαρα

Ο Ουίλσον δεν παραλείπει να αναφερθεί σε όσα αντιπροσωπεύουν για την ανθρωπότητα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, κάνοντας άμεση αναγωγή σε μια από τις πλέον λαμπρές εποχές, την αρχαία ελληνική περίοδο και στέκεται ιδιαίτερα στον «Χρυσό Αιώνα» του Περικλή.


Όπως λέει χαρακτηριστικά, αυτό που έχει σημασία δεν είναι πλέον το πού θα βρίσκονται εκτεθειμένα τα Μάρμαρα, αλλά να αντιληφθούν οι άνθρωποι που τα βλέπουν τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν και να μην τα αντικρίζουν ψυχρά, σαν απλά εκθέματα, συναισθανόμενοι το πολιτιστικό μεγαλείο που αυτά αντιπροσωπεύουν.


Φόρος τιμής στην ελληνική αρχαιότητα

Χαρακτηριστικός είναι ο υπότιτλος του άρθρου, στον οποίο επί λέξη αναφέρεται: «Το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ο τόπος μιας πολιτιστικής υπεξαίρεσης, αλλά ένας φόρος τιμής προς έναν ανώτερο πολιτισμό που εμείς πλέον δεν κατανοούμε».


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ουίλσον (Andrew Norman Wilson) είναι πολυγραφότατος συγγραφέας, απολαύει σεβασμού, θεωρείται επιδραστικός και είναι ιδιαίτερα γνωστός στη Βρετανία. Αρθρογραφεί τακτικά στους Times του Λονδίνου και εν προκειμένω διαδηλώνει την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε σενάριο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.


 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου