Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 14, 2025

«Μυστικές» ανασκαφές έφεραν στο φως 141 ρωμαϊκά χρυσά νομίσματα εννέα αυτοκρατόρων

Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μία συλλογή από 141 χρυσά ρωμαϊκά

νομίσματα, τα οποία χρονολογούνται στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα μ.Χ., κοντά στο χωριό Holzthum, στα βόρεια του Λουξεμβούργου.


Η εντυπωσιακή ανακάλυψη ανακοινώθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογικής Έρευνας (INRA). Τα νομίσματα είναι χρυσά νομίσματα (τα έλεγαν solidi) τα οποία κόπηκαν κατά την περίοδο των εννέα αυτοκρατόρων που κυβέρνησαν μεταξύ του 364 και του 408 μ.Χ. 

Στα νομίσματα απεικονίζονται οκτώ αυτοκράτορες, όμως τρία από αυτά, αναπαριστούν έναν απροσδόκητο μονάρχη: Τον Φλάβιο Ευγένιο, τον σφετεριστή αυτοκράτορα που κυβέρνησε για μόλις δύο χρόνια (392 – 394). Ο Ευγένιος κυβέρνησε για σύντομο χρονικό διάστημα τη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, από το 392 έως το 394 μ.Χ. Ανήλθε στην εξουσία με την υποστήριξη του ισχυρού αξιωματικού του ρωμαϊκού στρατού φραγκικής καταγωγής, του Αρβογάστη.

Ο Ευγένιος έμεινε στην ιστορία για τις προσπάθειές του να αναβιώσει τις παγανιστικές πρακτικές και παραδόσεις, όταν ο Χριστιανισμός γινόταν η κυρίαρχη θρησκεία της αυτοκρατορίας.

Ένα από τα τρία χρυσά νομίσματα απεικονίζουν τον σφετεριστή αυτοκράτορα Ευγένιο. Φωτογραφία: C. Nosbusch/INRA
Ένα από τα τρία χρυσά νομίσματα απεικονίζουν τον σφετεριστή αυτοκράτορα Ευγένιο. Φωτογραφία: C. Nosbusch/INRA

“Ο σφετεριστής αυτοκράτορας”

Η διοίκησή του σημαδεύτηκε από πολιτική αστάθεια και σύγκρουση, ειδικά με τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Ι, της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Τελικά, ο Ευγένιος ηττήθηκε από τον Θεοδόσιο στην Μάχη του Φριγίδου ποταμού, το 394 μ.Χ. με αποτέλεσμα την εκτέλεσή του και την καθιέρωση της Χριστιανικής εξουσίας στην αυτοκρατορία.

Τα νομίσματα που έφεραν την εικόνα του, είναι εξαιρετικά σπάνια. Η ανασκαφή υπό την επίβλεψη της INRA, από το  2020 έως το 2024, και η ανακάλυψη κρατήθηκε μυστική για σχεδόν τέσσερα χρόνια.


Λόγω των επικίνδυνων συνθηκών που αντιμετώπισε η ομάδα, λόγω των πολλών εκρηκτικών και πυρομαχικών που είναι θαμμένα κοντά στο σημείο, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην ανασκαφή συμμετείχε και η  Υπηρεσία Αντιμετώπισης των Ναρκών του Στρατού του Λουξεμβούργου (SEDAL), συνέβαλε στην ανασκαφή.


«Είναι μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο να μελετηθεί ένα ολόκληρο νομισματικό απόθεμα στο ίδιο του το αρχαιολογικό περιβάλλον», έγραψαν οι ερευνητές του INRA στο Λουξεμβούργο.


Τα χρυσά νομίσματα, βρέθηκαν σε άριστη κατάσταση και περιλαμβάνουν πολύ σπάνια δείγματα. Οι εμπειρογνώμονες του INRA έχουν εκτιμήσει ότι η αξία των νομισμάτων ανέρχεται περίπου σε 308.600 ευρώ


Εκτός από τη συλλογή των νομισμάτων, οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα ευρήματα ενός burgus, ενός μικρού οχυρού παρακολούθησης της Ύστερης Αρχαιότητας, μια οχυρωματική δομή που συναντιέται συχνά στα γερμανικά σύνορα της Αυτοκρατορίας, τον τέταρτο αιώνα, καθώς και τάφους γύρω από αυτή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου