Το Νο1 φρούτο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταρράκτη και γλαυκώματος
Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ζήτησε από 34 ηλικιωμένους να συμμετάσχουν σε μια κλινική δοκιμή 16 εβδομάδων. Παρατήρησαν μια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ εκείνων που έτρωγαν ένα συγκεκριμένο φρούτο και εκείνων που δεν το έκαναν.
«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» λέει το παλιό ρητό που πιθανότατα έχετε ακούσει αμέτρητες φορές. Και ενώ μπορεί να έχει κάποια αξία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα άλλο φρούτο είναι πιθανώς ο νικητής όταν πρόκειται για τη βελτίωση της υγείας των ματιών.
Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ζήτησαν από τους ηλικιωμένους να καταναλώνουν την ημέρα είτε 46 γραμμάρια σκόνης αποξηραμένων σταφυλιών είτε την ίδια ποσότητα σκόνης εικονικού φαρμάκου. Η κλινική δοκιμή διήρκησε 16 εβδομάδες. Ήθελαν να κατανοήσουν με ποιον τρόπο αυτή η κατανάλωση επηρεάζει μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της «χρωστικής ωχράς κηλίδας» – μιας κιτρινωπής ουσίας που προστατεύει το μάτι και βοηθά στην όραση.
Έπειτα από διάφορες μετρήσεις κάθε 4 εβδομάδες, οι αναλύσεις των δεδομένων έδειξαν μια αξιοσημείωτη διαφορά στην υγεία των ματιών των ηλικιωμένων που κατανάλωναν τη σκόνη σταφυλιών και εκείνων που δεν το έκαναν. Το πιο σημαντικό ήταν ότι παρατηρήθηκε βελτιωμένη «χρωστική ωχράς κηλίδας» σε όσους κατανάλωναν σταφύλια, που σχετίζεται με πιο υγιή μάτια και καλύτερη γνωστική λειτουργία.
Τι είναι η χρωστική ωχράς κηλίδας
Η χρωστική ωχράς κηλίδας είναι μια ουσία που βρίσκεται εντός του νευροαισθητηρίου ιστού στο πίσω μέρος του ματιού. Λειτουργεί ως φυσικό φίλτρο, προστατεύοντας τα μάτια μας από τις επιβλαβείς συνέπειες της ηλικιακής ακτινοβολίας. Εάν η πυκνότητα της χρωστικής μειωθεί, τότε ξεκινά η Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας.
Τα οφέλη από την κατανάλωση σταφυλιών για την υγεία των ματιών
Το αντιοξειδωτικό σύστημα άμυνας του ματιού είχε γενικά βελτιωθεί σε όσους κατανάλωναν σταφύλια, στο πλαίσιο της μελέτης, γεγονός που μπορεί να συνδέεται με την πλούσια περιεκτικότητα των φρούτων σε αντιοξειδωτικά. Είναι πιθανό ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του “οξειδωτικού στρες” – μιας κατάστασης που συνδέεται με καταρράκτη, γλαύκωμα και άλλα προβλήματα όρασης που σχετίζονται με την ηλικία.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Jung Eun Kim εξήγησε: «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι η κατανάλωση σταφυλιών έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία των ματιών στους ανθρώπους, γεγονός που είναι πολύ συναρπαστικό, ειδικά με τον αυξανόμενο ηλικιωμένο πληθυσμό. Τα σταφύλια είναι ένα εύκολο, προσιτό φρούτο που, όπως έχουν δείξει οι μελέτες, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση σε κανονικές ποσότητες (μόλις 1 ½ φλιτζάνι την ημέρα)».
Άλλες τροφές που βελτιώνουν την υγεία των ματιών
Εκτός από τα σταφύλια, η ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι και άλλα «τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά» μπορούν να βοηθήσουν στη «διαχείριση των προβλημάτων όρασης».
Η Macular Disease Society έχει περιγράψει τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια και τις ντομάτες ως άλλες πηγές αντιοξειδωτικών, αν και ένας περιορισμένος αριθμός μελετών έχει αξιολογήσει τον αντίκτυπό τους. «Η έρευνα εστιάζει στη σχέση μεταξύ των αντιοξειδωτικών και της υγείας των ματιών και μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί στις βιταμίνες Α, C και Ε».
«Αυτές οι βιταμίνες βοηθούν στη διατήρηση υγιών κυττάρων και ιστών στα μάτια και μπορούν να βρεθούν σε πολλά διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, όπως πορτοκάλια, ακτινίδια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ντομάτες. Μπορούν επίσης να βρεθούν σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά και πολλά άλλα είδη τροφίμων.
Πιο πρόσφατα, αυξήθηκε το ενδιαφέρον για την επίδραση της αντιοξειδωτικής λουτεΐνης, ενός καροτενοειδούς (χρωστική ουσία) που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η λουτεΐνη, μαζί με τη ζεαξανθίνη, σχηματίζει τη χρωστική ωχράς κηλίδας, απορροφώντας το δυνητικά επιβλαβές μπλε φως και τις ελεύθερες ρίζες.
Αυτό με τη σειρά του ανακουφίζει το οξειδωτικό στρες – μια κατάσταση κατά την οποία η δημιουργία ελεύθερων ριζών θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του αντιοξειδωτικού αμυντικού συστήματος να εξουδετερώνει την αντίδρασή τους προτού προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου