Το Νο1 φρούτο που προστατεύει από τις πέτρες στους νεφρούς
Τα πορτοκάλια, γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και την ικανότητά τους να αποτρέπουν το κρυολόγημα, έχει διαπιστωθεί ότι προσφέρουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία. Μια ομάδα Βρετανών και Γάλλων ειδικών ανακάλυψε ότι τα πορτοκάλια και ο χυμός πορτοκαλιού μπορούν επίσης να προσφέρουν προστασία από τις πέτρες στους νεφρούς.
Τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν σε μια ερευνητική εργασία που συντάχθηκε από τον καθηγητή Bhaskar K Somani, έναν παγκοσμίως αναγνωρισμένο ουρολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Southampton και τον συνάδελφό του Yazeed Barghouthy, ουρολόγο και χειρουργό στο Γενικό Νοσοκομείο Valenciennes στη Γαλλία. Αφού επανεξέτασαν 13 παγκόσμιες μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «Ο χυμός πορτοκαλιού φαίνεται να διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο έναντι του σχηματισμού λίθων στους νεφρούς».
Τα οφέλη από την κατανάλωση πορτοκαλιών για την υγεία
Τα οφέλη των πορτοκαλιών όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς ο καρπός τους συνιστάται επίσης για την πρόληψη του διαβήτη, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του.
Άλλα οφέλη των πορτοκαλιών για την υγεία είναι τα εξής:
ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C,
συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας του δέρματος,
μειώνουν τα σημάδια γήρανσης λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών,
βοηθούν στην απώλεια βάρους με μόλις 65 θερμίδες ανά πορτοκάλι, παρατείνοντας το αίσθημα πληρότητας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες,
προστατεύουν τα οστά και τα δόντια λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο,
συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης λίπους,
μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση.
Επίσης, τα πορτοκάλια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας τα ωφέλιμα για άτομα με αρθρίτιδα. Θεωρούνται ευεργετικά για την πρόληψη του καρκίνου καθώς και για τη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Που οφείλεται η αύξηση των περιπτώσεων εμφάνισης λίθων στους νεφρούς, σύμφωνα με γιατρούς
Σε σχέση με τις πέτρες στους νεφρούς, οι γιατροί έχουν παρατηρήσει αύξηση στα περιστατικά τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι έως και 1 στα 7 άτομα σε βιομηχανικές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτήν την πάθηση κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Τυπικά, υπάρχουν δύο τύποι λίθων. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων σχηματίζεται από οξαλικό ασβέστιο, το οποίο συνδέεται με τροφές όπως:
- οι φράουλες,
- τα ακτινίδια,
- το σπανάκι,
- τα παντζάρια,
- το σέλινο,
- οι ξηροί καρποί,
- η σοκολάτα,
- το τσάι και
- τα ροφήματα με κακάο.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος της αύξησης που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια έχει αποδοθεί σε πέτρες που σχετίζονται με το ουρικό οξύ. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη της σύγχρονης διατροφής και στον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με μεταβολικό σύνδρομο.
Ιστορικά, οι γιατροί συμβούλευαν άτομα επιρρεπή σε νεφρολιθιάσεις να μετριάσουν την κατανάλωση τροφών που τις προκαλούν και να διασφαλίσουν ότι πίνουν άφθονα υγρά.
Πέτρες στους νεφρούς: Νέα επιστημονική μελέτη υποδεικνύει ότι ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη
Μια πρωτοποριακή μελέτη πρότεινε μια φυσική λύση στο πρόβλημα των νεφρολιθιάσεων. Οι ερευνητές δήλωσαν: «Τρεις μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού λίθων στο ουροποιητικό σύστημα με την κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ και προστατευτικό ρόλο από την κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού».
Η νέα επιστημονική εργασία εξέτασε ειδικά τις επιπτώσεις της κατανάλωσης εσπεριδοειδών φρούτων και χυμών τους, ιδιαίτερα πορτοκαλιού, γκρέιπφρουτ και λεμονιού ή λεμονάδας. Αναφέρθηκε σε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος σχηματισμού λίθων αυξήθηκε κατά 37% στους άνδρες που κατανάλωναν καθημερινά γκρέιπφρουτ.
Εν τω μεταξύ, μια άλλη μελέτη «έδειξε ότι ο χυμός πορτοκαλιού ήταν προστατευτικός έναντι του σχηματισμού λίθων» με μείωση του κινδύνου κατά 12%.
Σχετικά με τους μηχανισμούς με τους οποίους τα πορτοκάλια προστατεύουν την υγεία, οι ειδικοί δήλωσαν: «Οι χυμοί εσπεριδοειδών ασκούν την πιθανή τους προστατευτική δράση με πολλαπλούς τρόπους».
Αναλύοντας αυτές τις μεθόδους, οι εδικοί είπαν: «Η πρώτη και πιο προφανής είναι η κατανάλωση χυμού εσπεριδοειδών. Η δεύτερη είναι η περιεκτικότητα των χυμών εσπεριδοειδών σε κιτρικό οξύ, η οποία αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αναστολείς του σχηματισμού ουρολιθιάσεων».
Η εργασία υπογράμμισε ότι αυτή η περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ «διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην προστασία έναντι του σχηματισμού λίθων ουρικού οξέος», λόγω της αλκαλικής φύσης των ούρων.
«Το κιτρικό οξύ χρησιμοποιείται ακόμη και στη ιατρική θεραπεία διάλυσης για πέτρες ουρικού οξέος, επιτρέποντας σε ορισμένους ασθενείς την πλήρη διάλυση των λίθων και την αποφυγή χειρουργικών επεμβάσεων για την αφαίρεσή τους». Τέλος, επισήμαναν ότι οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα πορτοκάλια «πιθανώς ενισχύουν την προστατευτική τους δράση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου