Να ρίξει το βάρος στην οικονομία και ειδικότερα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, αξιοποιώντας κάθε πιθανό εργαλείο και κάθε δυνατότητα, ζητούν οι πολίτες από την κυβέρνηση. Όπως προκύπτει από την έρευνα της MRB, την οποία δημοσιεύει η Realnews, τα νοικοκυριά δοκιμάζονται, με τους πολίτες για δεύτερη συνεχή χρονιά να κατατάσσουν την ακρίβεια ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, ζητώντας από την κυβέρνηση να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τα θέματα της οικονομίας. Όπως και το 2023, η αντιμετώπιση της ακρίβειας έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό ως πρώτη απάντηση (55%) στο ερώτημα «ποιες θα πρέπει να είναι οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης μακροπρόθεσμα». Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα θέματα ποιότητας ζωής, όπως η υγεία, η παιδεία και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στην τρίτη θέση τα θέματα Δικαιοσύνης και λειτουργίας των θεσμών, ενώ ακολουθούν τα θέματα φυσικών καταστροφών και κλιματικής κρίσης.
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα αλλά με σαφή τάση βελτίωσης σε σχέση με τον Ιούλιο του 2024, οπότε και χτύπησαν κόκκινο, βρίσκονται οι δείκτες αισιοδοξίας. Στο ερώτημα «πώς πάνε γενικά τα πράγματα στη χώρα» ο δείκτης βρέθηκε στο -50,8 (προκύπτει από τη διαφορά θετικής-αρνητικής αξιολόγησης) έναντι -42 τον Δεκέμβριο του 2023 και -54 τον Ιούλιο του 2024.
Στο ερώτημα «πώς θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση τα επόμενα τρία χρόνια σε σχέση με το αν θα πρέπει να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις ή να αναθεωρήσει στόχους» το 25,1% υποστηρίζει ότι θα πρέπει να συνεχίσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει, ενώ το 66,9% των πολιτών υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της σε πολλούς και βασικούς τομείς του έργου της. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 25,5% όσων ψήφισαν Ν.Δ. στις ευρωεκλογές του 2024 θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της, την ίδια ώρα που το 14,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στην πολιτική της.
Άκρως ενδιαφέροντα είναι όμως και τα ευρήματα στο ερώτημα «ποια θα πρέπει να είναι η βασική επιλογή της χώρας έως το 2050». Το 49,1% υποστηρίζει ότι η χώρα θα πρέπει να ενισχύσει τα εθνικά χαρακτηριστικά της εξωτερικής της πολιτικής και την ανεξαρτησία της στη διεθνή σκηνή, σεβόμενη τις στρατηγικές της επιλογές, το 25,2% είπε ότι η χώρα θα πρέπει να επιδιώξει την πλήρη εναρμόνιση της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ενώ το 17,8% υποστηρίζει ότι η χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει μια εντελώς αυτόνομη πορεία. Στην ανάλυση με βάση την ψήφο το 2024 προκύπτουν όμως ευρήματα τα οποία προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση. Μεταξύ αυτών ότι το 25,3% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ είπε ότι η χώρα θα πρέπει να επιδιώξει την πλήρη εναρμόνιση της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αλλά και το ότι η συγκεκριμένη απάντηση για τη στρατηγική της χώρας είχε μεγαλύτερο ποσοστό στις τάξεις των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. (42,1% και 32,1% έναντι 28,4%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου