Απαρτίζεται από οκτώ λαξευμένα σε βράχο δωμάτια, καθένα από τα οποία είναι εξοπλισμένο με συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, όπως ένας βωμός με λαξευμένο κανάλι αποστράγγισης, μια μεγάλη κάθετη πέτρα (masseba) που σχετίζεται με τελετουργικές δραστηριότητες, ένα πατητήρι για σταφύλια, ένα ελαιοτριβείο και μια μυστηριώδης σειρά από σημάδια σε σχήμα V, σκαμμένα στο δάπεδο ενός δωματίου, που πιθανώς χρησίμευε ως βάση για ένα τρίποδο, το οποίο χρησιμοποιούσαν σε θρησκευτικές τελετές.
Περισσότερες ανακαλύψεις
Στην άκρη της δομής, βρέθηκε ένα μικρό σπήλαιο με μία συλλογή τεχνουργημάτων που ανάγεται στον 8ο αιώνα π.Χ. Ανάμεσα στα αντικείμενα, ανακαλύφθηκαν μαγειρικά σκεύη, κανάτια με επιγραφές στα αρχαία Εβραϊκά, βαρίδια αργαλειού, σκαραβαίοι, σφραγίδες με εντυπωμένα διακοσμητικά μοτίβα και πέτρες άλεσης για το άλεσμα σπόρων.
Σύμφωνα με τον Σούκρον, το σημείο έπεσε σε αχρηστία τον 8ο αιώνα π.Χ.. Αυτό συμπίπτει με τις θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις του Βασιλιά Εζεκία.
Η Βίβλος περιγράφει πώς, ο Εζεκίας συγκέντρωσε την λατρεία στον Ναό της Ιερουσαλήμ, εξαλείφοντας τα διάσπαρτα τελετουργικά σημεία ανά το βασίλειο. Η προσπάθεια αποσκοπούσε στην εδραίωση της θρησκευτικής πρακτικής σε μία και μόνη ιερή τοποθεσία της Ιουδαίας.
«Όταν αρχίσαμε να κάνουμε ανασκαφές στην πόλη του Δαβίδ, το 2010, ανακαλύψαμε ότι, το σημείο ήταν σφραγισμένο με γέμισμα από τον 8ο αιώνα π.Χ. μαρτυρώντας ότι είχε εγκαταλειφθεί εκείνη την εποχή», είπε ο Σούκρον. «Η κάθετη πέτρα παρέμεινε στην αρχική της θέση, και τα άλλα δωμάτια της δομής ήταν αναπάντεχα καλά διατηρημένα».
Μπορεί οι σύγχρονες ανασκαφές να ξεκίνησαν το 2010, όμως το βόρειο τμήμα της δομής ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1909, από τον Montague Parker, έναν βρετανό εξερευνητή που έψαχνε την Κιβωτό της Διαθήκης και άλλους θησαυρούς του Ναού.
Ωστόσο, μέσα από ενδελεχή μελέτη της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων ανακαλύφθηκε η πλήρης έκταση και ο τελετουργικός σκοπός του σημείου.
Το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «Atiqot» αποτελεί μέρος μιας πρωτοβουλίας της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων (ΙΑΑ) με στόχο την ενοποίηση της έρευνας και των δημοσιεύσεών του, καθιστώντας τες έτσι ελεύθερα διαθέσιμες στο κοινό.
Η προσπάθεια αποσκοπεί στην καλλιέργεια της βαθύτερης κατανόησης των πλούσιων αρχαιολογικών ανακαλύψεων του Ισραήλ και της επιρροής που είχαν στην μελέτη της αρχαίας ιστορίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου