Οι τουρκικής σχεδίασης βόμβες TOLUN δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά από το επίσης εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής βομβαρδιστικό drone ANKA III, το οποίο μοιάζει σχεδιαστικά με το ευρωπαϊκό drone nEUROn, στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα.
Το νέο «αόρατο» τουρκικό drone λέγεται “ΑΝΚΑ ΙΙΙ” και είναι βομβαρδιστικό. Ανοίγει μία καταπακτή στο κύτος του, απ’ όπου αφήνει βόμβες στον στόχο του.
Σχεδιαστικά έχει τρομακτικές ομοιότητες με το ευρωπαϊκής σχεδίασης πρόγραμμα nEUROn (ΝΕΡΩΝ), το οποίο ποτέ δεν μπήκε στην παραγωγή, ούτε όμως καμία χώρα ζήτησε να λάβει την άδεια παραγωγής. Η Ελλάδα θα μπορούσε – μέσω της ΕΑΒ που συμμετείχε στο πρόγραμμα – να είχε εκμεταλλευτεί όλη εκείνη την τεχνολογία και να είχε φτιάξει τη δική της γραμμή παραγωγής, όπως συζητείτο πριν από έναν χρόνο.
Η Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (ΤΑΙ) ανακοίνωσε ότι το μη επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος ANKA III εκτόξευσε βόμβες από τον ενσωματωμένο φορέα που διαθέτει στο κύτος, σε ύψος 20 χιλιάδων ποδών και ταχύτητα 180 κόμβων. Στη δήλωση που έγινε στα social media, «Μια πρώτη από την ANKA III! Το ANKA III εκτόξευσε με επιτυχία πυρομαχικά από το εσωτερικό του κύτους».
Πρόκειται για την εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής βόμβας TOLUN, η οποία έχει βεληνεκές περίπου 100 km, ζυγίζει 250 λίβρες, ισοδύναμο με τις βόμβες MK-81, και έχει τη δυνατότητα να διαπεράσει 1 μέτρο οπλισμένου σκυροδέματος. Αυτή η ανώτερη ικανότητα επιβεβαιώθηκε προηγουμένως από δοκιμές βολής.
Όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, οι βόμβες TOLUN μπορούν να μεταφερθούν και μέχρι 8 ταυτόχρονα για επιχειρήσεις αέρος-εδάφους σε μία μόνο πτήση με πολεμικά αεροσκάφη F-16, παρέχοντας την ευκαιρία να πληγούν ταυτόχρονα 8 διαφορετικοί στόχοι. Εκτός από το σύστημα πλοήγησης GPS/INS, προσφέρει στους πιλότους δυνατότητα man-in-the-loop που επιτρέπει τη χειροκίνητη καθοδήγηση στον αέρα, χάρη στη διαμόρφωση TOLUN-IIR με IIR Seeker Head.
Αυτή η ιδιαιτερότητα της TOLUN, που την κάνει «έξυπνη» βόμβα, σε συνδυασμό με την δημιουργία του ΑΝΚΑ ΙΙΙ, δείχνει ότι η Τουρκία σχεδιάζει κάτι πολύ μεγάλο για το άμεσο μέλλον, επενδύοντας μάλιστα πολύ μεγάλα ποσά σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τη γιγάντωση του πολεμικού της ναυτικού.
Η κατασκευάστρια εταιρεία των βομβών TOLUN, η ASELSAN τόνισε ότι το ANKA III απέδειξε την ικανότητά του σε εναέριες πλατφόρμες χαμηλής ορατότητας με τις βολές του από τον εσωτερικό χώρο όπλων του». ειπώθηκε.
«Αυτή η εξέλιξη αύξησε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ANKA III και αποκάλυψε για άλλη μια φορά τις επιτυχίες που πέτυχε η τουρκική αμυντική βιομηχανία με τοπικούς και εθνικούς πόρους» καταλήγει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου