Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 13, 2025

Τι είναι το εμβόλιο «Benjamin Button» που ετοιμάζουν οι επιστήμονες

Ένα επαναστατικό εμβόλιο για την αντιγήρανση που μπορεί να προλάβει

την άνοια βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, σύμφωνα με Ισραηλινούς επιστήμονες. Μήπως βρισκόμαστε στα πρόθυρα να «γυρίσουμε» το βιολογικό μας ρολόι προς τα πίσω;


Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η προοπτική ενός αντιγηραντικού εμβολίου που θα μπορούσε να αποτρέψει την ηλικιακή πνευματική έκπτωση είναι «πιο κοντά από ποτέ». Η ιδέα ενός εμβολίου που θα μπορούσε να καταπολεμήσει τους «εσωτερικούς εχθρούς» της γήρανσης, όπως η άνοια, θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί «φαντασία», σύμφωνα με μια ομάδα Ισραηλινών ερευνητών.

Η άνοια και οι «εσωτερικοί εχθροί» της γήρανσης

Ωστόσο, η ομάδα από το Weizmann Institute of Science υποστηρίζει ότι οι ειδικοί είναι πιο κοντά στο να πετύχουν αυτόν τον στόχο απ’ όσο πιστεύουμε. Σε άρθρο τους στο περιοδικό Neuron, ανέφεραν: «Είναι συναρπαστικό να φανταζόμαστε μια ανοσολογική προσέγγιση που στοχεύει στη μείωση της απειλής από τους εσωτερικούς μας εχθρούς που προκαλούν την παρακμή μας με την πάροδο της ηλικίας. Πιστεύουμε ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να κάνουμε αυτές τις δυνατότητες πραγματικότητα».

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι με την ηλικία, το ανοσοποιητικό σύστημα απορρυθμίζεται, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη φλεγμονή στο σώμα καθώς και σε αύξηση των λεγόμενων «κυττάρων-ζόμπι». Αυτά τα λεγόμενα κύτταρα-ζόμπι (senescent cells) είναι κύτταρα που έχουν σταματήσει να λειτουργούν σωστά αλλά παραμένουν στους ιστούς αντί να απομακρύνονται.

Οι επιστήμονες του Weizmann επισήμαναν ότι ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που επηρεάζεται ιδιαίτερα από αυτήν την «ανοσολογική γήρανση», καθιστώντας τον ευάλωτο σε βλάβες που οδηγούν σε συμπτώματα παρόμοια με άνοια.

Ανοσολογική απόκριση από το αντιγηραντικό εμβόλιο

Οι ερευνητές προσπαθούν να εντοπίσουν έναν συγκεκριμένο τύπο πρωτεΐνης που θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσολογική απόκριση στον εγκέφαλο, γνωστό ως επίτοπο (epitope) ή αλλιώς αντιγονικό καθοριστή (antigenic determinant), ο οποίος θα μπορούσε να «λειτουργήσει ως ένα αντιγηραντικό εμβόλιο».

Επιπλέον, οι ερευνητές τόνισαν την πιθανότητα χρήσης σενολυτικών φαρμάκων (senolytics), μιας κατηγορίας φαρμάκων που στοχεύουν τα κύτταρα-ζόμπι — δηλαδή τα κύτταρα που δεν λειτουργούν σωστά — ως μια άλλη και πολλά υποσχόμενη προσέγγιση.


Η γνωστική έκπτωση είναι ένας όρος που περιγράφει όταν ένα άτομο αρχίζει να έχει προβλήματα με τη μνήμη ή τη σκέψη, κάτι που μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι άνοιας, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Τα προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης συχνά γίνονται πιο συχνά με την πάροδο της ηλικίας, αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα γνωστική έκπτωση.


Ωστόσο, αν τα άτομα παρουσιάζουν αυτά τα σημάδια για μερικούς μήνες, μπορεί να αποτελεί ένδειξη γνωστικής έκπτωσης σύμφωνα με οργανώσεις. Η άνοια είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά από προοδευτικές διαταραχές που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά.


Υπάρχουν πολλοί τύποι άνοιας, με τη νόσο Αλτσχάιμερ να είναι η πιο κοινή, αν και μπορεί επίσης να προκληθεί από προβλήματα στη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, όπως μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Η άνοια αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα στην Ελλάδα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, με σχεδόν 250.000 άτομα να εκτιμάται ότι ζουν με την πάθηση, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί έως το 2050.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου