Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν δύο επιχειρήσεις της Χωροφυλακής στη
Γαλλία για την απελευθέρωση του Νταβίντ Μπαλάν, συνιδρυτή της εταιρείας Ledger, και της συζύγου του, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα απαγωγής. Οι αρχές συνέλαβαν οκτώ υπόπτους που φέρονται να συμμετείχαν στην εγκληματική ενέργεια, ενώ οι όμηροι πλέον νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.Μετά από 48 ώρες εντατικής παρακολούθησης, η Χωροφυλακή της Γαλλίας, υπό την καθοδήγηση της Συντονιστικής Δικαιοδοσίας (Jirs) της Εισαγγελίας Παρισιού, πέτυχε την απελευθέρωση δύο ομήρων που είχαν απαχθεί από οργανωμένη εγκληματική ομάδα. Σύμφωνα με τις αρχές, οι δράστες, συνολικά οκτώ άτομα, ανακρίνονται για την υπόθεση.
Η απαγωγή σημειώθηκε την Τρίτη στην πόλη Vierzon, όπου ο Νταβίντ Μπαλάν, συνιδρυτής της εταιρείας Ledger, και η σύζυγός του έγιναν στόχος μιας βίαιης συμμορίας που ζητούσε μεγάλο ποσό λύτρων σε κρυπτονομίσματα. Όπως αποκαλύφθηκε, οι απαγωγείς δεν δίστασαν να τραυματίσουν σοβαρά τον Μπαλάν, στέλνοντας ένα δάχτυλό του ως απειλή στους συνεργάτες του.
Οι αρχές, για να προστατεύσουν τη ζωή των ομήρων, είχαν ζητήσει από τα μέσα ενημέρωσης να κρατήσουν το θέμα μακριά από τη δημοσιότητα μέχρι την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων.
Η πρώτη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση του Νταβίντ Μπαλάν. Ο επιχειρηματίας εντοπίστηκε ζωντανός σε σπίτι στην περιοχή Centre, ενώ συνελήφθησαν τέσσερα άτομα. Ο Μπαλάν μεταφέρθηκε άμεσα σε νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Η δεύτερη επιχείρηση ακολούθησε την Πέμπτη, όταν το GIGN, η ειδική μονάδα της Χωροφυλακής, απελευθέρωσε τη σύζυγο του Μπαλάν στην περιοχή Essonne. Στη συγκεκριμένη δράση, συνελήφθησαν άλλοι τέσσερις ύποπτοι.
Το κύριο κίνητρο πίσω από την απαγωγή φαίνεται να συνδέεται με τη θέση του Μπαλάν στην εταιρεία Ledger, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα των κρυπτονομισμάτων. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2014, κατέχει ηγετική θέση στη Γαλλία, ενώ ο έτερος συνιδρυτής της, Ερίκ Λαρσεβέκ, κατατάσσεται 391ος στη λίστα των πλουσιότερων Γάλλων, σύμφωνα με το περιοδικό Challenges.
Η εκτίναξη της αξίας των κρυπτονομισμάτων πιθανότατα έκανε τον Μπαλάν στόχο της εγκληματικής ομάδας, η οποία απαιτούσε υπέρογκα λύτρα.
Οι δράστες βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές ποινές, καθώς η απαγωγή με χρήση βίας μπορεί να επιφέρει ακόμη και ισόβια κάθειρξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου