Την Πολωνία και το Άουσβιτς επισκέφθηκε χθες ο βασιλιάς Κάρολος,
που έγινε ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που επισκέπτεται το στρατόπεδο θανάτου των ναζί.Ο βασιλιάς Κάρολος έδειχνε βαθιά συγκινημένος καθώς επισκέφθηκε το μουσείο, είδε τις βαλίτσες δεκάδων εβραίων και άκουγε την ιστορία του Άουσβιτς. Αμέσως μετά δάκρυσε την ώρα που κατάθεσε στεφάνι στο μνημείο για τα θύματα των ναζί.
Ο Βρετανός μονάρχης δάκρυσε όταν άκουσε ιστορίες επιζώντων Εβραίων από το στρατόπεδο που επισκέφθηκαν το Άουσβιτς μαζί με ηγέτες κρατών για να τιμήσουν την 80η επέτειο απελευθέρωσης του στρατοπέδου.
Περιέγραψε την επίσκεψή του στην Πολωνία ως μια «σκοτεινή και ιερή στιγμή» καθώς αναφέρθηκε στα 6 εκατομμύρια θύματα του «μίσους και της βίας» του ναζιστικού καθεστώτος του Χίτλερ.
Μάλιστα ανέφερε ότι η επέτειος ήταν μια επίκαιρη υπενθύμιση, καθώς ο κόσμος μας είναι σε αναταραχή. «Είναι μια στιγμή που θυμόμαστε τα βάθη στα οποία μπορεί να βυθιστεί η ανθρωπότητα όταν το κακό αφήνεται να ανθίσει, αγνοημένο για πολύ καιρό από τον κόσμο», είπε ο βασιλιάς Κάρολος.
Και συνέχισε: «Σε έναν κόσμο που παραμένει γεμάτος αναταραχή και διαμάχες και έχει γίνει μάρτυρας της επικίνδυνης επανεμφάνισης του αντισημιτισμού, δεν μπορεί να υπάρξει πιο σημαντικό μήνυμα – ειδικά καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος».
Να σημειωθεί ότι η βρετανική βασιλική οικογένεια έχει επαινεθεί από τους Βρετανούς για την στάση της στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και τις μάχες κατά των ναζί. Ο παππούς του βασιλιά Καρόλου, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ αρνήθηκε να εγκαταλείψει την Βρετανία για να είναι ασφαλής όταν η χώρα του δεχόταν την επίθεση των ναζιστικών στρατευμάτων.
Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ στην βρετανική τηλεόραση, η βασιλική οικογένεια παρέμεινε στην Βρετανία και είχε εκπαιδευτεί να δώσει μάχη εάν γινόταν απόπειρα απαγωγής των μελών της βασιλικής οικογένειας από τους ναζί. Μάλιστα είχε αναφερθεί ότι η βασίλισσα Ελισάβετ, που τότε υπηρετούσε ως νοσοκόμα στον Ερυθρό Σταυρό, οπλοφορούσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου