Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 09, 2025

Το νέο όνομα της Συρίας, τα σχέδια της Τουρκίας και πώς επηρεάζουν Ελλάδα, Κύπρο και Ε.Ε.

Σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ξεδιπλώνει τα σχέδια της Άγκυρας για την Συρία, όπου η τουρκική επιρροή είναι εμφανής και αναμένεται να διευρυνθεί όλο και περισσότερο. Αναφέρει το νέο όνομα της Συρίας. Πώς οι εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ε.Ε.

Λίγο πριν από την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα και τη συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν παραχώρησε συνέντευξη στο Τ24 αλλά και το CNN TURK, δίνοντας σαφές στίγμα για τις προθέσεις τις Άγκυρας έναντι των Κούρδων. «Αν δεν γίνει το αναμενόμενο σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση YPG, θα γίνει αυτό που είναι απαραίτητο- αυτό που είναι απαραίτητο είναι μια στρατιωτική επιχείρηση!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο συριακός λαός έχει υιοθετήσει μια δική του κυβέρνηση και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε αυτήν. Και σε εμάς εναπόκειται να στηρίξουμε και να θρέψουμε αυτή την ελπίδα και να προτείνουμε αυτό που είναι σωστό. Είμαστε ενάντια στην ιδέα της κυριαρχίας. Εμείς δεν τασσόμαστε υπέρ ούτε στην πολιτική κυριαρχίας της Τουρκίας ούτε του Ιράν στην περιοχή».

Στις 22 Δεκεμβρίου 2024, ο Fidan συναντήθηκε με τον Mohammed Jolani (Ahmed al-Shera), τον ηγέτη της Hayat Tahrir al-Sham (Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ / Ισλαμικού Μετώπου), η οποία έχει υπό τον έλεγχό της τη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, στην προεδρική κατοικία που χρησιμοποιούσε ο Μπασάρ αλ-Άσαντ πριν από την ανατροπή του.

Ο Φιντάν, ο οποίος έκανε εκτιμήσεις σχετικά με την ατζέντα στο CNN Türk, μοιράστηκε επίσης τις εντυπώσεις του μετά την επίσημη επίσκεψή του και τη συνάντησή του με τη νέα προσωρινή κυβέρνηση της Δαμασκού.

Η συνάντηση με τον Τζολάνι – Αλ Σάρα

«Η συνάντησή μας ήταν μακρά. Εξετάσαμε κάθε λογής θέματα. Το τι πρέπει να γίνει στην Συρία από εδώ και στο εξής, το πώς θα γίνει, ποιες είναι οι απόψεις τους για το θέμα αυτό, το πώς σκέφτονται τη διαχείριση της διαδικασίας, ποιες είναι οι προτάσεις της Τουρκίας για το θέμα αυτό. Και πιο συγκεκριμένα, πριν πάω εγώ εκεί, είχα έναν εντατικό μαραθώνιο, έναν διπλωματικό μαραθώνιο με τη διεθνή κοινότητα για περίπου 10-11 ημέρες με τους υπουργούς Εξωτερικών. Συναντηθήκαμε με τους υπουργούς Εξωτερικών, τον αραβικό κόσμο και τον δυτικό κόσμο.

Υπήρξε μια θέση που διατυπώσαμε. Και αυτή ήταν η εξής, δηλαδή να αποφασίσουμε πρώτα μεταξύ μας το τι θέλουμε, τα παγκόσμια αιτήματά μας, χωρίς να κρίνουμε με κανένα τρόπο τη νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό. Μετά ας πάμε και ας πούμε ότι εμείς, ως διεθνής κοινότητα, θέλουμε να δούμε τα εξής από εσάς, αυτή ήταν η πρότασή μας. Και αυτά είναι ήδη ξεκάθαρα, τα 4-5 άρθρα είναι τα άρθρα που έχουμε συντάξει, και όλοι, και οι Δυτικοί και οι Ανατολικοί, έχουν ήδη πει «ναι» σε αυτό. Δηλαδή, να πάψει να αποτελεί απειλή η Συρία για τους γείτονές της, να μην υπάρχει χώρος για την τρομοκρατία, ειδικά για την DAESH και το PKK, να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ζωής, της περιουσίας και της ζωής των μειονοτήτων, να διασφαλιστεί ότι δεν θα υποστούν κακομεταχείριση, να προστατευτεί η εδαφική ενότητα και ακεραιότητα της χώρας, και είχαμε τέτοια άρθρα.

Όταν ξέσπασε η πρώτη κρίση, όλοι σάστισαν. Για το τι είδους πολιτική γλώσσα θα χρησιμοποιηθεί; Τι πρόκειται να γίνει; Δηλαδή, εδώ υπάρχει μια νέα διοίκηση. Οπότε πώς θα αντιμετωπιστούν; Εδώ έπρεπε να διαμορφωθεί μια ρητορική συζήτηση. Εμείς, ως Τουρκία, προτείναμε μια ρητορική που θα μπορούσαν να την αποδεχθούν όλοι, η οποία είναι πραγματικά βάσιμη κατά συνείδηση, λογική και νόμο, και την προτείναμε στους παράγοντες. Όλοι την αποδέχτηκαν. Και μεταφέραμε αυτήν την ρητορική που διαμορφώθηκε γύρω από αυτό στη Δαμασκό και το εξηγήσαμε στον Sharaa. Δηλαδή, ότι τόσο οι Άραβες και οι μουσουλμάνοι στην περιοχή, όσο και η Τουρκία και η διεθνής κοινότητα περιμένουν αυτό από εσένα. Είπε: “Κι εγώ έχω αυτήν την άποψη, δεν έχω τίποτα εναντίον της, δεν έχω καμία αντίρρηση”».

Οι προτεραιότητες της Τουρκίας

«Πρώτον, ως Τουρκία, φιλοξενούμε 3,5 εκατομμύρια Σύρους αδελφούς και αδελφές. Δεύτερον, το ζήτημα του πώς θα τερματιστεί η παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στην Συρία. Για να μιλήσω ανοιχτά, εγώ είδα τον Sharaa αρκετά καλά. Είδα ότι τα χρόνια που πέρασε στο Idlib τον ωφέλησαν. Στην πραγματικότητα έχει πολλά χρόνια εμπειρίας από το Idlib. Τα έχω διαπιστώσει αυτά στο πρόσωπό του.

Έχει ασπαστεί ο συριακός λαός τη νέα κυβέρνηση;

Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να κρίνουμε με βάση τις κινήσεις, τις πολιτικές και τις δράσεις που προβάλλονται. Δηλαδή όταν ενεργούμε με αυτόν τον τρόπο, είμαστε και πειστικοί για τους άλλους συνομιλητές μας. Στο σημείο που έχουμε φτάσει, όπως είπα, δεν υπάρχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή όσον αφορά την εγγύηση για τις μειονότητες. Θα μπορούσε, όμως, αύριο μεθαύριο να υπάρξει πρόβλημα στην εξασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και ακεραιότητας της χώρας; Θα μπορούσε. Δηλαδή, θα μπορούσαν να υπάρξουν ορισμένες συγκρούσεις στην περιοχή; Θα μπορούσαν. Θα μπορούσαν άλλοι να έχουν σχέδια για τη Συρία και να προσπαθήσουν να αναταράξουν τα πράγματα; Θα μπορούσαν. Είναι απαραίτητο να έχουμε επίγνωση όλων αυτών. Ωστόσο, το καλό είναι ότι ο συριακός λαός έχει ασπαστεί μια δική του κυβέρνηση και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε αυτήν. Και αυτό που εναπόκειται σε εμάς είναι να στηρίξουμε και να θρέψουμε αυτή την ελπίδα και να προτείνουμε αυτό που είναι σωστό».

«Το όνομα του κράτους στην Συρία θα είναι Αραβική Δημοκρατία της Συρίας»

«Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού υπό την εξουσία του Sharaa εκτοπίστηκε στο εσωτερικό της χώρας. Πρέπει να ξεκινήσουν οι δραστηριότητες ανοικοδόμησης για την επιστροφή. Ρώτησα για τον οδικό χάρτη. Το όνομα του κράτους θα είναι Αραβική Δημοκρατία της Συρίας. Πρόσθεσαν ακόμη ένα αστέρι στη σημαία. Λαμβάνοντας υπόψη τις ισορροπίες στο πεδίο αυτή τη στιγμή, η υποστήριξη του Ahmed Sharaa και της ομάδας του, καθώς και του Συριακού Εθνικού Στρατού είναι μια σημαντική αρχή όσον αφορά τη διασφάλιση της στρατιωτικής ασφάλειας. Την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποστεί σοβαρές κακουχίες κατά την προηγούμενη περίοδο, δεν είναι σωστό να τους κατηγορούμε προκαταβολικά με αυτόν τον τρόπο. Είπαν ότι ήρθαν για να αποτρέψουν ό,τι έγινε σε εκείνους και ελπίζω ότι θα συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο. Με την πάροδο του χρόνου και τη διαμόρφωση των γεγονότων, υπάρχει η πιθανότητα να εκδηλωθεί δυσαρέσκεια. Εμείς έχουμε αφήσει προ πολλού αυτούς τους τίτλους (αγάς). Ισότιμη σχέση είναι αυτή που έχουμε απέναντί τους, είναι αδέρφια μας. Το συριακό έθνος είναι ένα ευγενές έθνος. Αυτό που εναπόκειται σε εμάς είναι να τους βοηθήσουμε. Είμαστε ενάντια στην ιδέα της κυριαρχίας. Εμείς δεν τασσόμαστε υπέρ ούτε στην πολιτική κυριαρχίας της Τουρκίας ούτε του Ιράν στην περιοχή. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Αυτός είναι ένας πολύ πρωτόγονος τρόπος εξωτερικής πολιτικής».

Ποια θα είναι η επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή;

«Εμείς έχουμε αφήσει προ πολλού αυτούς τους τίτλους (αγάς). Ιδιαίτερα την εποχή που ο πρόεδρός μας ήταν πρωθυπουργός, εγώ ξεκίνησα την πρώτη μου υπηρεσία στην ΤΙΚΑ. Δίναμε μεγάλη βοήθεια στην Κεντρική Ασία, δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Ισότιμη είναι η σχέση που έχουμε απέναντί τους, είναι αδέλφια μας. Αυτή τη στιγμή μας χρειάζονται, αλλά η Ιστορία μπορεί να τους φέρει σε τέτοιο σημείο που μπορούν να είναι ακόμη πιο μπροστά από εμάς. Στο τέλος της ημέρας, το συριακό έθνος είναι ένα ευγενές έθνος, ένα έθνος με ικανότητες, και λόγω κακής διαχείρισης και ιμπεριαλιστικών παιχνιδιών έχει βιώσει μια θυματοποίηση. Αυτό που εναπόκειται σε εμάς είναι να τους βοηθήσουμε. Εμείς είμαστε αντίθετοι με την ιδέα της κυριαρχίας. Μπορεί να έχουμε επιρροή, μπορούν να πάρουν παράδειγμα. Η κουλτούρα της κυριαρχίας, όμως, σκοτώνει πραγματικά την περιοχή μας. Εγώ είπα το είπα και στους Άραβες αδελφούς και αδελφές μου στην περιοχή. Εκεί υπήρξαν κάποιοι που είχαν επιφυλάξεις μετά από αυτό το περιστατικό. Εμείς δεν προτιθέμεθα να παράξουμε μια πολιτική υπό το πρίσμα να κυριαρχήσει στην περιοχή ούτε η Τουρκία, ούτε το Ιράν, ούτε οι Άραβες με οποιονδήποτε τρόπο».

«Η Συρία πρέπει να λύσει το πρόβλημα του PKK/YPG»

«Ως κράτος, εδώ και χρόνια έχουμε διάφορες εργασίες για το θέμα αυτό. Τώρα, με τη νέα πραγματικότητα, συνεχίζουμε την πορεία μας με διάφορα σενάρια. Το πιο σημαντικό εξ αυτών είναι το εξής. Τώρα, η νέα διοίκηση στη Συρία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτό το πρόβλημα και να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσει την εθνική ακεραιότητα και την περιφερειακή ακεραιότητα της χώρας της. Η προσδοκία μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Θα το κάνει, δηλαδή οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Αναμένουμε να γίνουν κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι απαραίτητο να δοθεί κάποιος χρόνος γι’ αυτό, ένα διάστημα».

Θα διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία η Τουρκία;

Ο υπουργός Χακάν Φιντάν ερωτηθείς για το αν «η Τουρκία θα πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία παρά τις ΗΠΑ;» απάντησε ως εξής:

«Το τελεσίγραφο που τους δώσαμε είναι πασιφανές. Τους το δώσαμε και μέσω των Αμερικανών και μέσω του Τύπου. Σε ποιον; Στο YPG. Αυτοί που είναι διεθνείς μαχητές τρομοκράτες, οι οποίοι έχουν έρθει από την Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ, πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Τα στελέχη του PKK πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αυτή τη στιγμή, ειλικρινά, δεν βλέπουμε καμία προετοιμασία ή πρόθεση γι’ αυτό. Και περιμένουμε.

Όταν λέμε τελεσίγραφο ή τους όρους, το λέμε για τον εξής λόγο. Εάν δεν θέλετε στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή, ούτε από εμάς ούτε από τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, οι όροι για αυτό είναι σαφείς. Θέτουμε αυτούς τους όρους με πολύ απλό τρόπο, με αφοσίωση, χωρίς να κρύβουμε τίποτα από κανένα. Ποιοι είναι οι όροι μας προς εσάς; Να εγκαταλείψουν τη χώρα οι διεθνείς μαχητές τρομοκράτες των άλλων χωρών. Να φύγει το διοικητικό προσωπικό του ΡΚΚ από τη χώρα. Να εγκαταλείψουν τη Συρία τα ανώτερα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αυτοί ξέρουν ποιοι είναι, εμείς έχουμε τα ονόματά τους.

Τα μεταγενέστερα στελέχη πρέπει να καταθέσουν τα όπλα και να ενταχθούν στο νέο σύστημα. Αυτή είναι μια μετάβαση αναίμακτη, χωρίς προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, οι αγαπητοί Κούρδοι της Συρίας εκεί, που δεν είναι μέλη του PKK, πρέπει να συμμετάσχουν και να ζήσουν μια κανονική ζωή χωρίς να υποστούν ζημιές οι ζωές και οι περιουσίες τους. Δηλαδή, και η νέα συριακή διοίκηση μας δίνει την εγγύηση γι’ αυτό, διότι μεταξύ των όρων μας είναι και αυτό».

«Πέφτουν στην αγκαλιά του ΡΚΚ, πέφτουν σε μια άλλη μαφία»

«Οι ζωές και οι περιουσίες των Σύρων και των Κούρδων πολιτών θα διασφαλιστούν και θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση. Θα υπάρχουν εκεί ως ισότιμοι πολίτες. Ασφαλώς, θέλουμε και για αυτό εγγύηση. Διότι κατά την περίοδο Άσαντ, σε ορισμένους Κούρδους δεν είχε δοθεί υπηκοότητα. Δεν τους είχαν δοθεί ταυτότητες. Εγώ όταν ήμουν διευθυντής της ΜΙΤ, πριν από αυτή την επανάσταση, πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, κάποιες από τις συναντήσεις που είχα αφορούσαν την επίλυση αυτού του ζητήματος με τις οδηγίες του Προέδρου μας. Δηλαδή είναι κρίμα για αυτούς τους ανθρώπους. Δεν μπορούν να φτιάξουν μια ζωή για τον εαυτό τους, και φεύγουν. Πέφτουν στην αγκαλιά του PKK, πέφτουν σε άλλες μαφίες. Είναι επιζήμιο και για εσάς, είναι επιζήμιο για την περιοχή. Δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί να υπάρξει απάνθρωπη μεταχείριση. Βέβαια, πρέπει να εξαλειφθεί αυτή τη στιγμή».

«Στρατιωτική επιχείρηση»

«Αν δεν γίνει το αναμενόμενο σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση YPG, θα γίνει αυτό που είναι απαραίτητο. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι η στρατιωτική επιχείρηση. Εσύ εμπλέκεσαι σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Αυτό το παραδέχεσαι και εσύ ο ίδιος. Έχεις συγκεντρώσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Έχεις καταλάβει τη γη κάποιου άλλου. Έχεις πέσει πάνω στο πετρέλαιο. Παίρνεις χρήματα παρέχοντας υπηρεσίες φυλάκισης σε άλλους. Έχεις στήσει ένα τέτοιο σύστημα, ένα διεθνές σύστημα. Και είναι αμέτρητα αυτά που σου έχουν πει, έχεις λάβει και έχεις υποσχεθεί και σε ποιον, σε ποια χώρα, ποια υπηρεσία, ποιον στρατιωτικό αξιωματούχο, Δηλαδή αυτό το μασκαριλίκι πρέπει πλέον να λάβει ένα τέλος στην περιοχή. Είσαι μια απειλή για μένα, μια απειλή για τη Συρία, μια απειλή για το Ιράκ, μια απειλή για την περιοχή και κυρίως μια απειλή για τους Κούρδους. Πλέον αυτή η απειλή, αυτό το λάθος, αυτή η τρέλα πρέπει να εξαλειφθεί.

Την εποχή που αυτοί που ζούσαν στις σπηλιές για πόσα χρόνια ξεκίνησαν να κυβερνούν αυτούς τους ανθρώπους, παρασύροντάς τους στις σπηλιές, δεν υπήρχε το Διαδίκτυο, έστηναν μια οργάνωση και ξεκινούσαν να τους κυβερνούν. Πολλά πράγματα δεν υπήρχαν».

Ελλάδα – Κύπρος – Ε.Ε.

Από τη συνέντευξη είναι σαφές ότι ο Χακάν Φιντάν αποφεύγει να αναφερθεί στο ενδεχόμενο υπογραφής μνημονίου για την ανακήρυξη ΑΟΖ με την Συρία. Κάτι που απέφυγε να αναφέρει και στις χθεσινές του δηλώσεις, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Κατεχόμενα, όπου συναντήθηκε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Μπορεί στις κατ’ ιδίας συζητήσεις να αναφέρθηκε στα σχέδια της Τουρκίας για τα κατεχόμενα, την Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο, στις δημόσιες δηλώσεις του ωστόσο μίλησε μόνο για το κυπριακό, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι το καλό κλίμα και τα «ήρεμα νερά» με την Ελλάδα θα αποτελέσουν εφαλτήριο για την επίλυση και της διχοτόμησης της νήσου.

Ωστόσο, έδωσε τον οδικό χάρτη, μέσα από τον οποίο περνά η προωθούμενη συμφωνία με την Συρία για ανακήρυξη ΑΟΖ. «Φαίνεται ότι η μόνη λύση για το νησί είναι η λύση δύο κρατών. Δεν είναι καλό να προσπαθείς να δημιουργήσεις μια κατάσταση που δεν είναι συμβατή με την πραγματικότητα στην πραγματικότητα της ζωής. Εάν επιτευχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο, φαίνεται ότι θα προσφέρει τεράστια σταθερότητα και συνεισφορά στην περιοχή με την οικονομία, τον τουρισμό και την ενέργεια. Το νησί πρέπει να μάθει από το παρελθόν και να προχωρήσει, τόσο βόρεια όσο και νότια» είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας. Ουσιαστικά, θέλει τα κατεχόμενα να έχουν το δικαίωμα υπογραφής διεθνών και διμερών συμφωνιών ανεξάρτητα των προθέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου