Γιατρός προειδοποιεί: Αποφύγετε ένα συμπλήρωμα πριν από τις εξετάσεις αίματος
Ο Dr. Karan Raj, ένας γιατρός που έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα στο TikTok επειδή μοιράζεται τις ιατρικές του γνώσεις, ανέφερε ότι η κρεατίνη – μια ένωση που βρίσκεται κυρίως στους μύες του σώματος μας και στον εγκέφαλο – μπορεί να επηρεάσει τις μετρήσεις που περιλαμβάνει ο έλεγχος της νεφρικής σας λειτουργίας, εάν λαμβάνεται υπό τη μορφή συνθετικού συμπληρώματος.
Σε ένα βίντεο στα social media, ο γιατρός δήλωσε: «Πρόσφατα έκανα κάποιες εξετάσεις αίματος και έδειξαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τους νεφρούς μου». Στη συνέχεια, εξήγησε πώς ανακάλυψε ότι το αγαπημένο του συμπλήρωμα, ήταν η αίτια για τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
Πώς η κρεατινίνη σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος
Η κρεατινίνη είναι μια ουσία η οποία κυρίως φιλτράρεται από το αίμα με την βοήθεια των νεφρών. Εάν τα επίπεδά της κρεατινίνης είναι υψηλά, αυτό υποδηλώνει ότι το σώμα σας δεν την αποβάλλει σωστά και ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη λειτουργία των νεφρών σας.
Ο Dr. Raj παρατήρησε ότι στα αποτελέσματα των εξετάσεων του ήταν υψηλά τα επίπεδα κρεατινίνης του. Παράλληλα, ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης (eGFR), ο οποίος δείχνει πόσο καλά φιλτράρουν τα νεφρά σας τα απόβλητα, ήταν στο εύρος «χαμηλού έως φυσιολογικού». Δηλαδή, ήταν «χαμηλότερος από το αναμενόμενο για έναν 33χρονο άνδρα χωρίς ιατρικά προβλήματα».
Έτσι, αφού έκανε κάποια έρευνα, ο γιατρός διαπίστωσε ότι το πρόβλημα προερχόταν από τα συμπληρώματα που λάμβανε. Το eGFR, μία τιμή που καταδεικνύει πόσο καλά διηθούν οι νεφροί σας τα απόβλητα προϊόντα από το αίμα σας, βασίζεται στα επίπεδα κρεατινίνης. Έτσι, εάν η κρεατινίνη «είναι ψευδώς αυξημένη, μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση για τη νεφρική λειτουργία».
Πόσο διάστημα πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ της λήψης συμπληρώματος κρεατινίνης και των εξετάσεων αίματος
Το συμπλήρωμα κρεατίνης χρησιμοποιείται ευρέως για τη βελτίωση της απόδοσης στο γυμναστήριο και την αύξηση της μυϊκής μάζας. Την κρεατίνη την συναντάμε στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά, από όπου την αντλούμε, ενώ ένα μέρος της παράγεται στον οργανισμό μας, από το συκώτι και να νεφρά.
Μπορείτε να ενημερώσετε το γιατρό σας για τη χρήση συμπληρωμάτων για να λάβετε υπόψη τυχόν αλλαγές. Αλλά αν θέλετε μια μέτρηση που δεν επηρεάζεται από την παρέμβαση της κρεατίνης, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε περισσότερο από όσο νομίζετε.
«Σταμάτησα τα συμπληρώματα κρεατίνης για μια εβδομάδα και έκανα ξανά εξετάσεις αίματος. Η κρεατινίνη ήταν πλέον φυσιολογική», δήλωσε ο γιατρός.
«Όμως, αν λαμβάνετε συμπληρώματα με κρεατίνη, αυτή η ουσία μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό σας για 6 έως 8 εβδομάδες», προειδοποίησε. Θα χρειαστεί να κάνετε ξανά εξετάσεις αίματος μετά από μερικούς μήνες.
«Τα συμπληρώματα κρεατίνης δεν βλάπτουν τους νεφρούς», προσθέτει ο ειδικός, με τον ίδιο τρόπο που τα φθορίζοντα κίτρινα ούρα που παρατηρείτε από τη λήψη συμπληρωμάτων Β2 δεν σημαίνουν ότι η ουροδόχος κύστη σας έχει υποστεί πραγματικά βλάβη.
Η λήψη συμπληρωμάτων κρεατινίνης πριν από τις εξετάσεις αίματος μπορεί να συμβάλλει σε ψευδή διάγνωση νεφρικής βλάβης, δήλωσε ο γιατρός. Για το λόγο αυτό, «βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει το γιατρό σας εάν λαμβάνετε συμπληρώματα με κρεατίνη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου