Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 06, 2025

Τα μυστικά της ερήμου: Ανακαλύφθηκαν εντυπωσιακοί τύμβοι και τάφοι που αλλάζουν την αρχαία ιστορία – Μοναδικά ευρήματα

 

Μία κοινή Αιγυπτιακή και Ιαπωνική αρχαιολογική αποστολή έφερε στο φως πολλές νέες ανακαλύψεις, μεταξύ των οποίων τύμβους, τάφους και διαφόρων ειδών μασταμπάδες, πού είναι πυραμιδοειδείς τάφοι, με υπόγειο χώρο ταφής.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ναυάγιο 300 ετών σε αμμόλοφους – Μυστήριο με το super food που βρέθηκε στα αμπάρια του
Η επίσημη ανακοίνωση δημοσιεύτηκε μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρος της Σαχάρας και συγκεκριμένα στην ανατολική πλευρά της,  όπου εργαζόταν η κοινή αποστολή των αρχαιολόγων από την Αίγυπτο και την Ιαπωνία.
Ο υπουργός του αιγυπτιακού υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Sherif Fathy, συνεχάρη τους αρχαιολόγους της αιγυπτιακής και της ιαπωνικής αποστολής που έφτασε στην ανακάλυψη νέων ευρημάτων τα οποία αποκαλύπτουν περισσότερα στοιχεία της ιστορίας και των μυστικών του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού.

To σημείο της ανασκαφής ανατολικά της Σαχάρα. Φωτογραφία: Luxor Times
To σημείο της ανασκαφής ανατολικά της Σαχάρας (Φωτογραφία: Luxor Times).

Η χρονολόγηση των τύμβων

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην ανατολική πλαγιά της Σαχάρας, η κοινή αποστολή του ανώτατου συμβουλίου αρχαιοτήτων και του πανεπιστημίου Kanazawa, στην Ιαπωνία, ανακάλυψε τέσσερις τύμβους που ανάγονται στα τέλη της 2ης Δυναστείας και τις αρχές της 3ης, μαζί με πάνω από δέκα ταφές από τη 18η Δυναστεία του Νέου Βασιλείου.

Ο Δρ. Mohamed Ismail Khaled, γενικός γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου αρχαιοτήτων, τόνισε τη σημασία της ανακάλυψης, δηλώνοντας πως, με αυτή επιβεβαιώνεται ότι η Σαχάρα εξακολουθεί να κρύβει ακόμη, μυστικά.

Ανασκαφές στην πέτρινη πλαγιά.
Ανασκαφές στην πέτρινη πλαγιά (Φωτογραφία: Luxor Times)

Ανεξερεύνητη Σαχάρα

Σημειώνει πως, η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι, η σημερινή νεκρόπολη στη Σαχάρα, εκτείνεται πολύ πιο πέρα από τον βορρά απ’ ό,τι θεωρείτο μέχρι πρότινος. Η ανακάλυψη των ταφών της πρώιμης 18ης Δυναστείας, αποδεικνύει πως, η Σαχάρα ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως νεκρόπολη για το Νέο Βασίλειο, όταν ο Μέμφις την έκανε ξανά πρωτεύουσα της Αιγύπτου, μετά  των απέλαση των Υξώς.

Τα υλικά κατασκευής των τύμβων

Ο Mohamed Abdel-Badie, επικεφαλής του Τμήματος Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, εξήγησε ότι, οι τύμβοι από τη 2η και την 3η Δυναστεία, περιλαμβάνουν δύο μασταμπάδες από τούβλα λάσπης και δύο από πέτρα.


Ένας από τους τύμβους που ανακάλυψε η αιγυπτιο - ιαπωνική αποστολή.
Ένας από τους τύμβους που ανακάλυψε η αιγυπτιο – ιαπωνική αποστολή (Φωτογραφία: Luxor Times).

Ένας από τους τύμβους αυτούς, βρίσκεται κοντά στο βόρειο άκρο της ερήμου Σαχάρα και έχει μια κατασκευή πάνω από το έδαφος και ένα σφραγισμένο πηγάδι με ασβεστόλιθο, στην είσοδο του ταφικού θαλάμου. Ο δεύτερος μασταμπάς, παρακείμενος στην πέτρινη πλαγιά, αποτελείται, στο επάνω μέρος από τούβλα λάσπης κι έχει ένα ορθογώνιο πηγάδι στο κέντρο του.

Τεχνουργήματα ανάμεσα στα ευρήματα

Επίσης, κοντά στο σημείο, ανακαλύφθηκαν αρκετά τεχνουργήματα, μεταξύ των οποίων ένα αλαβάστρινο πιάτο και ένα στέρεο κυλινδρικό αγγείο που ίσως χρονολογείται στα τέλη της 2ης Δυναστείας και τις αρχές της 3ης, μαζί με μία σφραγίδα από ασβεστόλιθο.


Το αλαβάστρινο πιάτο ανάμεσα στα ευρήματα.
Το αλαβάστρινο πιάτο ανάμεσα στα ευρήματα (Φωτογραφία: Luxor Times).

Περισσότερο φως στην αιγυπτιακή ιστορία

Περεταίρω ανασκαφές στις επόμενες περιόδους, αποσκοπούν στην αποκάλυψη των περιεχομένων των ευρημάτων αυτών. Ο Δρ. Nozomu Kawai, ο Ιάπωνας επικεφαλής της αποστολής, σημείωσε ότι, η εργασία κατά την φετινή ανασκαφική περίοδο,  περιλάμβανε και την αποκατάσταση και τον καθαρισμό των Ελληνο – ρωμαϊκών κατακομβών που είχαν ανακαλυφθεί προγενέστερα της αποστολής.

Στη διάρκεια του καθαρισμού, η ομάδα ανακάλυψε μουμιοποιημένα ανθρώπινα λείψανα, αναπαραστάσεις ταφικών ναών από τερακότα, θραύσματα κεφαλών που απεικονίζουν θεές όπως η Ίσιδα και η Αφροδίτη επίσης από τερακότα, καθώς και θραύσματα από ξύλινα φέρετρα και κεραμικά αντικείμενα.

Η αποστολή θα συνεχίσει να εργάζεται στην επόμενη ανασκαφική περίοδο, με στόχο να αποκαλύψει περισσότερα μυστικά του τόσο σημαντικού αρχαιολογικού αυτού χώρου.

Πηγάδι σφραγισμένο με ασβεστόλιθο.
Πηγάδι σφραγισμένο με ασβεστόλιθο (Φωτογραφία: Luxor Times).
Κεραμικά ευρήματα.
Κεραμικά ευρήματα. Φωτογραφία: Luxor Times
Τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν στην ανασκαφή.
Τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν στην ανασκαφή. (Φωτογραφία: Luxor Times).
Τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν στην ανασκαφή.
Τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν στην ανασκαφή. Φωτογραφία: Luxor Times



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου