Το Ισραήλ εξακολουθεί να καθυστερεί την επίσημη ανακοίνωσή του ότι η
συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που ανακοινώθηκε έχει επιτευχθεί με τη Χαμάς, επιμένοντας ότι οι λεπτομέρειες έπρεπε να οριστικοποιηθούν και ότι η Χαμάς έβαλε εμπόδια της τελευταίας στιγμής στις διαπραγματεύσεις.Ο αρχηγός της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ που στάλθηκε στη Ντόχα το βράδυ του Σαββάτου, βρίσκεται ακόμα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τις συνομιλίες.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Κατάρ -που μεσολάβησαν για τη συμφωνία- διακήρυξαν το βράδυ της Τετάρτης ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον τερματισμό του 15μηνου πολέμου στη Γάζα που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, αλλά ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέφυγε να σχολιάσει δημόσια, λέγοντας ότι θα το κάνει μόνο όταν οριστικοποιηθούν οι όροι.
Γιατί δεν προχωρεί το Ισραήλ
Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η συμφωνία ήταν σχεδόν τελειωμένη, με την προσοχή να μεταφέρεται στην εσωτερική πολιτική μάχη που διεξάγεται πριν από τις αναμενόμενες ψηφοφορίες του υπουργικού συμβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, οι οποίες καθυστέρησαν τουλάχιστον αρκετές ώρες.
Το γραφείο του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση το πρωί της Πέμπτης κατηγορώντας τη Χαμάς ότι υπαναχώρησε από ορισμένες συμφωνίες και δημιούργησε “κρίση” στην οριστικοποίηση της συμφωνίας.
“Η Χαμάς υπαναχωρεί από τις συμφωνίες και δημιουργεί μια κρίση της τελευταίας στιγμής που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας”, ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στα αγγλικά και στα εβραϊκά. “Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο δεν θα συνέλθει έως ότου οι διαμεσολαβητές ενημερώσουν το Ισραήλ ότι η Χαμάς έχει αποδεχθεί όλα τα στοιχεία της συμφωνίας”.
Ο άλλος λόγος
Άλλα δημοσιεύματα στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η καθυστέρηση στη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου οφείλεται σε προσπάθειες να κερδηθεί η υποστήριξη του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος έχει απειλήσει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση μαζί με τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ αν τερματιστεί ο πόλεμος.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το πρωθυπουργικό γραφείο διευκρίνισε ότι η διαφωνία αφορούσε την απελευθέρωση παλαιστίνιων κρατουμένων ασφαλείας, περιγράφοντας “μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς να αποσυρθεί από μια ρήτρα της συμφωνίας που παρέχει στο Ισραήλ δικαίωμα βέτο για την απελευθέρωση φυλακισμένων που έχουν καταδικαστεί για ομαδικές δολοφονίες, οι οποίες αποτελούν σύμβολα της τρομοκρατίας”. Είπε ότι η Χαμάς “απαιτούσε να υπαγορεύσει την ταυτότητα αυτών των δολοφόνων”, σε αντίθεση με τους συμφωνηθέντες όρους.
Ένα αντίγραφο της συμφωνίας που διέρρευσε, η αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε αργότερα στους Times of Israel, ανέφερε ότι οι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν “με βάση τους καταλόγους που συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές”.
Μετά τη δήλωση της ισραηλινής κυβέρνησης, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Ιζάτ ελ Ρισέκ δήλωσε ότι η οργάνωση είναι προσηλωμένη στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε από τους διαμεσολαβητές την Τετάρτη.
Ισραηλινός αξιωματούχος που δεν προέρχεται από το γραφείο του Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός προβαίνει σε ανακοινώσεις σχετικά με την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και αναβάλλει την ανακοίνωση της συμφωνίας που υπέγραψε χθες η διαπραγματευτική του ομάδα, ενώ εργάζεται για να διατηρήσει ανέπαφο τον συνασπισμό του.
Οι διαφωνίες και ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος αναγνώρισε στους Times of Israel ότι οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να οριστικοποιούνται στις διαπραγματεύσεις, αλλά επέμεινε ότι οι διαφωνίες είναι σχετικά μικρές και θα επιλυθούν τις επόμενες ώρες.
Κληθείς να εξηγήσει τη συμπεριφορά του Νετανιάχου μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Ισραηλινός αξιωματούχος την απέδωσε στην “πολιτική του συνασπισμού”.
Ανώτερος διπλωματικός αξιωματούχος διέψευσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι το Ισραήλ συμφώνησε να αποσυρθεί σταδιακά από τον διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου από την έναρξη της εκεχειρίας.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα παραμείνουν στην περιοχή “καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου σταδίου, και τις 42 ημέρες”. Ο αριθμός των στρατευμάτων που θα αναπτυχθούν εκεί θα παραμείνει ο ίδιος, είπε ο αξιωματούχος, “αλλά θα κατανεμηθούν με διαφορετικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των φυλακίων, των περιπολιών, των σημείων παρατήρησης και του ελέγχου κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής”.
Μόνο την 16η ημέρα του πρώτου σταδίου, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου και “αν η Χαμάς δεν συμφωνήσει στις ισραηλινές απαιτήσεις για τον τερματισμό του πολέμου, το Ισραήλ θα παραμείνει στον διάδρομο Φιλαδέλφειας και την 42η ημέρα, αλλά και την 50ή ημέρα”.
Πρακτικά, υποστήριξε ο αξιωματούχος, “το Ισραήλ θα παραμείνει στον Διάδρομο Φιλαδέλφειας μέχρι νεωτέρας”.
Τι λέει η συμφωνία
Το αντίγραφο της συμφωνίας που διέρρευσε αναφέρει ότι η ισραηλινή πλευρά “θα μειώσει σταδιακά τις δυνάμεις στην περιοχή του διαδρόμου κατά το στάδιο 1 με βάση τους συνοδευτικούς χάρτες και τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών”. Την 42η ημέρα, αναφέρει η συμφωνία, “οι ισραηλινές δυνάμεις θα ξεκινήσουν την αποχώρησή τους και θα την ολοκληρώσουν το αργότερο την 50η ημέρα”.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, κατά την αρχική πρώτη φάση της κατάπαυσης του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων θα απελευθερωθούν σταδιακά 33 Ισραηλινοί όμηροι – ανάμεσά τους και δύο που κρατούνται στη Γάζα εδώ και πολλά χρόνια.
Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το Ισραήλ προβλέπεται να αποσυρθεί σταδιακά από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του διαδρόμου Netzarim στο κέντρο της, και να αναπτυχθεί σε μια περίμετρο μήκους 700 μέτρων στα σύνορα με τη Γάζα.
Το πέρασμα στην Ράφα
Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο θα ανοίξει για τους πολίτες και τους τραυματίες ώστε να φύγουν από τη Γάζα για το εξωτερικό, μετά την απελευθέρωση όλων των γυναικών ομήρων στην πρώτη φάση. Οι πολίτες θα μπορούν να αρχίσουν να επιστρέφουν στη βόρεια Γάζα μια εβδομάδα μετά τη συμφωνία.
Την 16η ημέρα της πρώτης φάσης, αναμένεται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της δεύτερης φάσης της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση των υπόλοιπων 65 ομήρων.
Οι τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Χαμάς απήγαγαν 251 ομήρους κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, αλλά 105 απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια προσωρινής εκεχειρίας του Νοεμβρίου 2023, ενώ τέσσερις απελευθερώθηκαν νωρίτερα και οκτώ διασώθηκαν ζωντανοί από στρατεύματα της Γάζας.
Οι σοροί 40 ομήρων έχουν ανασυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας και από τους 94 αιχμαλώτους που πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται, 34 έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί από ισραηλινούς αξιωματούχους. Η τύχη πολλών από τους υπόλοιπους ομήρους είναι άγνωστη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου