Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 15, 2025

Ώρα μηδέν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Η συνάντηση Σακελλαροπούλου – Μητσοτάκη, ο γρίφος του προσώπου και ο… χρησμός Τασούλα

Στο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα

Σακελλαροπούλου το πρωί της Τετάρτης (15/1) στρέφεται η προσοχή, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να «ανοίξει τα χαρτιά» του σχετικά με το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.


Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι καθορισμένη για τις 11:30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων. Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ευχαριστήσει την κυρία Σακελλαροπούλου για τη συνεργασία τους, ενώ για λόγους ηθικής και πολιτικής τάξης θα την ενημερώσει για την πρόταση που πρόκειται να κάνει.

Στη συνέχεια και το αργότερο έως την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και επίσημα, το πιθανότερο μέσω διαγγέλματος, το πρόσωπο που θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Τασούλας δείχνουν μέχρι στιγμής να είναι τα φαβορί από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ωστόσο ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο ενός προσώπου – έκπληξη.


Ο κ. Τασούλας θεωρείται μια επιλογή που θα συσπείρωνε την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και θα ικανοποιούσε την κομματική βάση. Παράλληλα, η πανηγυρική εκλογή του στην προεδρία της Βουλής, με ρεκόρ ψήφων, τον καθιστά ως ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να αποσπάσει ευρύτερες συναινέσεις. Από την άλλη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, με εμπειρία και γνώση της διεθνούς κατάστασης, ενέχοντας πολλαπλούς συμβολισμούς: προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και δυνητικά θα μπορούσε να αποσπάσει ψήφους και από τα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς, ενώ παράλληλα η επιλογή του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει συναινέσεις ενόψει και της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.


Μια αποστροφή του λόγου του Πρωθυπουργού μιλώντας με μαθητές του πρότυπου ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ Περάματος, είχε το δικό της ενδιαφέρον και ερμηνεύεται από ορισμένους ως τροχιοδεικτική των προθέσεών του. «Υπάρχουν φορές όπου πρέπει να κάνεις πραγματικές υπερβάσεις, ενίοτε πρέπει να διαλέγουμε την πιο τολμηρή, την πιο προχωρημένη λύση, έστω κι αυτό μπορεί να σημαίνει αναταραχή ή να προκαλεί κάποιο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος».

Η επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας εξελίσσεται σε μια δύσκολη άσκηση με πολλές παραμέτρους, συμβολισμούς και πολιτικές στοχεύσεις. Και παρ’ ότι, έπειτα από την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, η προεδρική εκλογή δεν συνδέεται πλέον με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ωστόσο κάθε κόμμα με αφορμή το ζήτημα επιδιώκει να αφήσει το δικό του αποτύπωμα.


Το ΠΑΣΟΚ αναμένει την πρόταση του Πρωθυπουργού για να τοποθετηθεί ξεκαθαρίζοντας ότι θα μπορούσε να συναινέσει μόνο σε πρόσωπο που θα προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε της υποψηφιότητας της κυβερνώσας παράταξης προτείνοντας την κα Λουκά Κατσέλη.


Μαρινάκης: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που να ενώνει – Δεν θα αργήσουν οι ανακοινώσεις του Μητσοτάκη

Στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημειώνοντας ότι δεν θα αργήσουν οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που να ενώνει και να εκπέμπει κύρος.

«Έχω την αίσθηση ότι δεν θα αργήσουν οι ανακοινώσεις για τον επόμενο ή την επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας» τόνισε ο  Παύλος Μαρινάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Νewsroom της ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «προσπαθήσαμε και κάποιες φορές και με αυστηρό τρόπο να θωρακίσουμε, να προστατεύσουμε αυτή τη συζήτηση και για τον ίδιο τον θεσμό που είναι κορυφαίος θεσμός πολιτειακά, αλλά και για το ίδιο το πρόσωπο. Γιατί η κυρία Σακελλαροπούλου, όπως πολύ σωστά είπατε, είναι η εν ενεργεία πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να τιμήσει το αξίωμα αυτό. Εντάξει, είναι λογικό, στο πλαίσιο της παραπολιτικής συζήτησης να διακινούνται ονόματα. Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι θεωρίες. Στο τέλος της ημέρας έχει αξία μόνο αυτό το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, νομίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο να ενώνει και να εκπέμπει κύρος και πρόσωπα ενωτικά που εκπέμπουν κύρος έχουν όλοι οι πολιτικοί χώροι και η Κεντροαριστερά και το Κέντρο και η Κεντροδεξιά[…]».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «νομίζω ότι είναι καλύτερο να περιμένουμε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, γιατί όσο σημαντική είναι η ανακοίνωση ως προς το όνομα, τόσο σημαντική είναι και η ανακοίνωση ως προς την αιτιολόγηση. Και έχει νομίζω αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε κάποιος στηρίζει την κυβέρνηση ή την Νέα Δημοκρατία είτε όχι, ότι έχει ένα σκεπτικό στις αποφάσεις του σεβόμενος το σύνολο των πολιτών».

Στην επισήμανση των παρουσιαστών της εκπομπής ότι το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα περιμένουμε πρώτα το τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αν χρειαστεί τότε θα καταθέσουμε πρόταση ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως σεβαστό. Νομίζω ότι οι επόμενες ημέρες, δεδομένου του γεγονότος ότι αύριο ξημερώνει η 15η Ιανουαρίου, άρα μπαίνουμε στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου θα έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του ότι μιλάμε για μια κορυφαία συζήτηση».

Σχετικά με την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να προτείνει την Λούκα Κατσέλη για ΠτΔ ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «επίσης απολύτως σεβαστό και λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη δική του πρόταση. Η κυρία Κατσέλη είναι ένα πρόσωπο το οποίο ανήκει σε έναν άλλον πολιτικό χώρο από αυτόν τον οποίο εκπροσωπούμε εμείς. Έχει τη δική της διαδρομή, έχει περάσει και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι προφανώς το οποίο δεν εκφράζει τη δική μας λογική. Είναι λοιπόν ελεύθερο και προφανές δικαίωμα των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων να τοποθετηθούν επί του συγκεκριμένου προσώπου τώρα μάλιστα που μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του κυρίου Ανδρουλάκη, υπάρχει και μια διάθεση συνεργασιών μεταξύ τους».

Στυλιανίδης: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να προέρχεται και από Δεξιά και από Αριστερά

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο  Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλώντας στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm 97,8 τόνισε ότι «για εμένα η αφετηρία της σκέψης μας πρέπει να είναι άλλη. Να αναζητούμε προσωπικότητες οι οποίες ξεπερνούν τα στενά κομματικά ιδεολογικά όρια διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρά τις περιορισμένες ρυθμιστικές του αρμοδιότητες πλέον, πρέπει να είναι το σύμβολο ενότητας του έθνους και μία ευπρόσωπη προσωπικότητα η οποία να μπορεί σε διεθνές επίπεδο να υποστηρίξει προσθετικά προς τον πρωθυπουργό τα συμφέροντα της Ελλάδος. Ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να βρεθεί και δεξιά. Μπορεί να βρεθεί και στο κέντρο. Μπορεί να βρεθεί και αριστερά. Επομένως δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με όρους κομματικής αντιπαράθεσης ή προκατάληψης σε αυτή την επιλογή».

«Το σφάλμα που πρέπει να εντοπιστεί στην αντιπολίτευση είναι το εξής. Έρχεται η αντιπολίτευση σε αυτή τη διαδικασία, την θεσμική όχι πολιτική και κομματική και μας λέει ότι πρέπει να είναι από τον χώρο της προοδευτικής παράταξης. Δεν το καταλαβαίνω αυτό; Τι θα πει αυτό; Δηλαδή αν δεν είναι δικός μας κομματικά δεν το ψηφίζουμε. Αυτό τορπιλίζει ευθέως τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν το λες», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Προσωπικότητα αναζητούμε ανεξαρτήτως της ιδεολογικο-πολιτικής της ταυτότητος που να μπορεί να χωρέσει μέσα της εκπροσώπηση του έθνους και του λαού. Αυτό είναι και αυτό μπορεί να είναι και από δεξιά και από αριστερά», κατέληξε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο «χρησμός» Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Λίγες μόλις ώρες πριν από την ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του προσώπου που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η σεναριολογία για τον επόμενο ή την επόμενη ένοικο της Ηρώδου Αττικού φαίνεται να μονοπωλεί την πολιτική συζήτηση.

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Γιαννούλη και του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

O κ. Γιαννούλης από το βήμα της Βουλής απευθύνθηκε στον κ. Τασούλα, καλωσορίζοντάς τον στην αίθουσα, λέγοντας με νόημα πως «μόλις μπήκε και ο Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Τασούλας και του εύχομαι ίσως αύριο να είναι με κάποια άλλη ιδιότητα παριστάμενος, αύριο-μεθαύριο σε αυτή την αίθουσα».

«Την ίδια θα έχω και αύριο» απάντησε εκτός μικροφώνου ο Κώστας Τασούλας, με τον Χρήστο Γιαννούλη να επιμένει. «Μεθαύριο;», ρώτησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «με την ίδια» ανταπάντησε ο Κώστας Τασούλας. «Και μεθαύριο;» επανήλθε ο Χρήστος Γιαννούλης, «και αντιμεθαύριο» δήλωσε ο Κώστας Τασούλας, «κλείνοντας» με αυτόν τον τρόπο τη συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι το όνομα του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα περιλαμβάνεται στη συζήτηση των δυνάμει υποψηφίων για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Συνάντηση Σωκράτη Φάμελλου με την Λούκα Κατσέλη: «Αυτή η υποψηφιότητα μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις»

Με την Λούκα Κατσέλη, η οποία συνιστά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης (14/1) στη Βουλή, ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος.

«Αγαπητή Λούκα, σ’ ευχαριστώ και για την επίσκεψη, αλλά πρώτα απ’ όλα για την τιμή της αποδοχής της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την υποψηφιότητα της θέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως γνωρίζεις, εμείς κρατήσαμε μια συνεπή και σοβαρή στάση στο θέμα αυτό» ανέφερε αρχικά ο Σωκράτης Φάμελλος υποδεχόμενος την Λούκα Κατσέλη στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής, Όλγας Γεροβασίλη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε, ακόμη, πως «Δεν ανοίξαμε θέματα, ούτε πρόωρα, ούτε με σκοπό κάποια εσωκομματική συζήτηση ή συμφέροντα, αλλά θεωρήσαμε ότι πρέπει να επενδύσουμε στη σοβαρότητα που έχει αυτός ο ρόλος, έτσι ώστε να έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τη χώρα μας και για τον ίδιο τον θεσμό. Διότι πράγματι υπάρχουν σημαντικά θέματα που συνδέονται με τη λειτουργία της δημοκρατίας, με το κράτος δικαίου και μπορεί και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να συμβάλλει σε αυτή τη συζήτηση, γνωρίζοντας τα όρια που έχει αυτή η θέση. Πιστεύουμε ότι μπορεί η δική σου υποψηφιότητα να συμβάλει, μιας και έχει τα χαρακτηριστικά και των δημοκρατικών αξιών και του ήθους, αλλά και μιας πολιτικής διαδρομής με σημαντική συμβολή στα κοινωνικά ζητήματα, στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης, στα θέματα της λειτουργίας της οικονομίας, αλλά και του κοινωνικού κράτους. Και η διεθνής εμπειρία, αλλά και η ακαδημαϊκή εμπειρία μπορούν επίσης να βοηθήσουν, γιατί ζούμε σε έναν κόσμο με πολλές αβεβαιότητες, που πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προχωράμε και σε μεταρρυθμίσεις που ενώνουν την κοινωνία».

«Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτή η υποψηφιότητα μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις, να μην είναι μόνο μία υποψηφιότητα που προτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά να είναι μια προοδευτική πρόταση για μία χώρα, η οποία μπορεί να προοδεύσει. Πιστεύουμε ότι και η υποψηφιότητα και η συζήτηση αυτή συμβάλλει στην πρόοδο και για αυτό το λόγο σας ευχαριστούμε ξανά», κατέληξε.

Από την πλευρά της η Λούκα Κατσέλη αφού ευχαρίστησε τόσο τον κ. Φάμελλο, όσο και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την «άκρως τιμητική πρόταση», υπογράμμισε: «Την αποδέχτηκα, γιατί πιστεύω ότι ο ρόλος του Προέδρου, ιδιαίτερα σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και τη δυστοπία που ζούμε παγκοσμίως, είναι καταλυτικός, κυρίως για το θέμα των αξιών. Να βρει η Ελλάδα μια αξιακή πυξίδα, που νομίζω ότι λείπει. Να εμπνεύσουμε, να δώσουμε ένα όραμα και μια ελπίδα στα νέα παιδιά, να συνεχίσουν να αγωνίζονται για μια δίκαιη κοινωνία και μια ασφαλή πατρίδα και να δώσουμε και περιεχόμενο στις έννοιες που τόσο πολύ χρησιμοποιούμε στον δημόσιο διάλογο, αλλά που σπάνια εξηγούμε. Τι σημαίνει ουσιαστική δημοκρατία σήμερα, τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη, πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Ελπίζω η δική μου υποψηφιότητα να στηριχθεί πλατύτερα και αυτό νομίζω θα είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί. Να είμαστε καταλύτες για μια καλύτερη πατρίδα».

Κλείνοντας, ο Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την κα Κατσέλη μοιράζονται «πολλές κοινές σκέψεις και είναι σημαντικό ότι αυτό διατυπώνεται και δημόσια σήμερα και είναι μια ανοιχτή πρόσκληση για όλη την κοινωνία».

«Πιστεύω ότι η πολιτική δεν γίνεται σε κλειστά σαλόνια. Απευθύνεται σε όλη τη κοινωνία γιατί πρέπει να ενώνει και έτσι γίνεται αξιόπιστη», επισήμανε.

ΠΑΣΟΚ: Εν αναμονή των ανακοινώσεων Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει την επιλογή της καταγραφής μιας προοδευτικής υποψηφιότητας. Εμείς επιμένουμε να εκλεγεί προοδευτικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Να τηρηθεί δηλαδή η πολιτική παράδοση, που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν».

Από την πλευρά της η  Άννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm 97,8 αναφερόμενη στη σεναριολογία για την προεδρική εκλογή επανέλαβε την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Στην ερώτηση τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ αν τελικά ο πρωθυπουργός προτείνει πρόσωπο της κεντροδεξιάς, η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι «θα κατεβάσουμε δική μας πρόταση. Χθες ήταν η απόφαση του πολιτικού κέντρου. Εμείς δεν συμφωνούμε με την λογική της καταγραφής γι’ αυτό και μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει προτάσεις αλλά εφόσον υπάρξει μία πρόταση που ξέρετε θα είναι δεξιός ο πρόεδρος, δεξιός ο πρωθυπουργός, δεξιός ο πρόεδρος της Βουλής, εφόσον υπάρξει μία τέτοια επιλογή, προφανώς θα δώσουμε το στίγμα για το πώς βλέπαμε να έπρεπε και έπρεπε να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γι’ αυτό κρατήσαμε αυτή την στάση με τις καταγραφές».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένα εθνικό σύμβολο. Δεν είναι για πολιτικά παιχνίδια ούτε είναι για την ονοματολογία την οποία ζήσαμε μέχρι τώρα. Ο Πρόεδρος λοιπόν δεν πρέπει να συνδέεται με τα κόμματα. Ο Πρόεδρος που θα επιλεγεί την επόμενη μέρα έχει ιδέες, έχει αξίες, έχει παρελθόν αλλά είναι αυτός που θα ενώσει τον ελληνικό λαό», είπε η Άννα Διαμαντοπούλου.

«Επειδή υπάρχει μία πυραμίδα εξουσίας, όπως σε κάθε χώρα, είναι ο αρχηγός του κράτους, είναι ο πρωθυπουργός- παρά πολύ ισχυρό πρόσωπο σύμφωνα με το Σύνταγμα-, είναι ο πρόεδρος της Βουλής. Αν όλη αυτή η ιεραρχία προέρχεται από ένα κόμμα δημιουργεί μία, θα έλεγα, ανισορροπία στο πώς αισθάνεται ο ελληνικός λαός για αυτή την πυραμίδα εξουσίας στη χώρα», υπογράμμισε η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ.

«Ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει ως κόμμα είναι αυτό που είπα. Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ούτε μέτωπα ούτε να προτείνουμε ή να υποστηρίξουμε κάποιον για να μην βγει στο τέλος. Θέλουμε να δούμε εάν η κυβέρνηση και αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γιατί δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, θα σεβαστεί αυτό το έθιμο που όσες φορές εφαρμόστηκε πήγε καλά. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε καταγραφές. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μέτωπα για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχουν άλλα πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του τέλους της ταφής των σκουπιδιών», ανέφερε η Άννα Διαμαντοπούλου.

«Περιμένουμε να δούμε εάν θα εφαρμοστεί αυτή η αρχή που βάλαμε. Εάν δεν εφαρμοστεί θα προτείνουμε ένα πρόσωπο που θα έχει τα χαρακτηριστικά που εμείς πιστεύουμε ότι εκφράζουν συνολικά τον ελληνικό λαό», κατέληξε η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ.

Οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Το σκεπτικό ή και τις προτάσεις τους καταθέτουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε: «Ο θεσμός του Προέδρου ανεξαρτήτως προσώπου είναι ένας αστικός θεσμός ο οποίος επικυρώνει το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών αφήνοντας στο απυρόβλητο τα προβλήματα των πολιτών».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε μεταξύ άλλων: «Η Κυβέρνηση χειρίζεται ως κομματικό παιχνίδι το θεσμό του ΠτΔ».

Η υποψηφιότητα Ράμμου ήταν μια μεγάλη, χαμένη ευκαιρία για ένα ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας την Λούκα Κατσέλη, που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως μία «αξιοπρεπή επιλογή».

Η Νέα Αριστερά «δεν μένει εκτός των πολιτικών διεργασιών» τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews σχετικά για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι αυτή την στιγμή μια τέτοια προοπτική είναι πολύ μακριά. «Είμαστε οι πρώτοι που μιλήσαμε για λαϊκό μέτωπο. Θα επιμείνουμε τη γραμμή της ενότητας που εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα» είπε προσθέτοντας ότι «για να υπάρξει μια τέτοια προοπτική συμπόρευσης με άλλες δυνάμεις, πρέπει να ανοίξει επιτέλους με πραγματικούς όρους, μια σοβαρή συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας».

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης, «αν κάποιοι θεωρούν ότι με κόλπα και με παιχνίδια πολιτικάντικα τα οποία τα βλέπει η κοινωνία και τα απαξιώνει, και αν έτσι νομίζουν ότι θα αποκτήσουν πολιτικό κεφάλαιο και θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας, νομίζω ότι πλανώνται πλάνην οικτράν».

Σε ερώτημα για την υποψηφιότητα του κυρίου Ράμμου, ο Αλέξης Χαρίτσης απάντησε: «Η υποψηφιότητα του κ. Ράμμου ήταν μια μεγάλη, χαμένη ευκαιρία για ένα ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο. Ωστόσο, δυνάμεις της αντιπολίτευσης έκαναν μικροκομματικούς υπολογισμούς αντί να την υποστηρίξουν».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας με την Λούκα Κατσέλη απάντησε: «Η κα Κατσέλη είναι μια αξιοπρεπής επιλογή, αλλά ο τρόπος που διεξάγεται η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφήνει την κοινωνία αδιάφορη. Πρέπει να βλέπουμε τα ζητήματα αυτοτελώς και να επικεντρωνόμαστε σε προγραμματικές συνθέσεις, όχι σε ονοματολογία».

Ο Δημήτρης Νατσιός, πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ, ανέφερε: «Με θλίψη παρακολουθούμε το σίριαλ προεδρολογία».

«Η επιλογή προσώπου για ΠτΔ είναι θεσμική επιλογή εγγύησης ότι ο ΠτΔ θα υπερασπιστεί την Δημοκρατία και όχι το κόμμα του», σημείωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνταντοπούλου.

Σχετικά με την επιλογή προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η ανεξάρτητη βουλευτής και μέλος του Κινήματος Δημοκρατίας, Γιώτα Πούλου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ επισήμανε: «Αυτό που μέχρι στιγμής έχει καταθέσει το Κίνημα Δημοκρατίας στη δημόσια συζήτηση είναι ότι εμείς προτείνουμε η θητεία να είναι μόνο μία θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας και να έχει διάρκεια 6 χρόνια, έτσι ώστε να μην γίνεται κάθε φορά όλη αυτή η διαδικασία και ο ρόλος του Προέδρου να αναβαθμιστεί μέσα από το ότι θα γνωρίζει ότι μόνο μία θητεία έχει, οπότε θα εκτελεί τα καθήκοντά του ανεπηρέαστος από την πιθανή επανεκλογή του. Άρα, λοιπόν, αυτό που μας απασχόλησε σε σχέση με την Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν να δούμε και σε σχέση με τη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος που θα ξεκινήσει, ποια είναι η πρότασή μας σε σχέση με τον θεσμό. Τώρα τα ονόματα που ακούγονται-ορθό είναι να περιμένουμε πρώτα την κυβέρνηση, τον κ. Μητσοτάκη».

Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει περίπτωση να στηρίξει μια επιλογή κυβερνητική, παραταξιακή, από τη Νέα Δημοκρατία, είπε: «Αν το πρόσωπο που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης είναι πρόσωπο αποδοχής, γιατί όχι; Ο οποιοσδήποτε και αν κάνει τέτοιες προτάσεις γιατί όχι; (…)».

Τι θέλουν οι πολίτες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς το πώς τοποθετούνται οι πολίτες απέναντι στην προεδρική εκλογή παρουσιάζουν τα ευρήματα της της μεγάλης δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1 παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης (14/1) στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την πολιτική προέλευση της προσωπικότητας που θα είναι «ένοικος» στο Προεδρικό Μέγαρο την επόμενη πενταετία, οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 24,3% ότι πρέπει να προέρχεται από την κεντροδεξιά και σε ποσοστό 30,7% ότι πρέπει να προέρχεται από την Κεντροαριστερά.

Το 40,6% απάντησε ότι είναι αδιάφορος ο πολιτικός χώρος από τον οποίο θα προέρχεται ο/η ΠτΔ, ενώ το 4,4% δεν απάντησε στο ερώτημα.

Δημοσκόπηση ΑΝΤ1 - Marc - Β Μέρος

Στην δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν θα προτιμούσαν να είναι τεχνοκράτης ή πολιτικός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την πενταετία 2025-2030.

Το 41,9% απάντησε πολιτικός, το 22,6% απάντησε τεχνοκράτης, το 33% δεν εξέφρασε προτίμηση μεταξύ των δύο και το 2,5% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Δημοσκόπηση ΑΝΤ1 - Marc - Β Μέρος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου