Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 19, 2025

Ισραήλ: Το «ναι» στην συμφωνία εκεχειρίας αποκαλύπτει βαθιά σχίσματα στην κυβέρνηση Νετανιάχου που απειλούν τα συμφωνηθέντα και το πολιτικό του μέλλον

Υπάρχουν βαθιά σχίσματα στην ισραηλινή πολιτική σκηνή που θα

μπορούσαν να απειλήσουν τη μακροβιότητα της πολυθρύλητης συμφωνίας εκεχειρίας στην Γάζα ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς.


Είναι μια συμφωνία επίσης που μπορεί να σημάνει το πολιτικό τέλος του Νετανιάχου, υποστηρίζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και εξηγεί:

Η κατάπαυση του πυρός, όπως συμφωνήθηκε στο Κατάρ, θα διαρκέσει 42 ημέρες, στην πρώτη της φάση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναμένεται να απελευθερωθούν 33 όμηροι σε αντάλλαγμα με εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους, θα υπάρξει αργή απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τα αστικά κέντρα της Γάζας και ένα κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους. Όλα αυτά, αν η συμφωνία εφαρμοστεί, γιατί ως το βράδυ του Σαββάτου δεν ήταν και πολύ ενθαρρυντικά τα μηνύματα ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία με τη Χαμάς έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ του 33μελούς υπουργικού συμβουλίου, οι οποίες διήρκεσαν επτά ώρες και έφτασαν μέχρι νωρίς το πρωί του Σαββάτου, κάτι ασυνήθιστο, γιατί ως γνωστόν το Σάββατο είναι επίσημη ημέρα ανάπαυσης για τους Εβραίους.


Όμως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μόνιμο τέλος του πολέμου, ούτε εγγυάται την ελευθερία των 65 ομήρων που θα παραμείνουν στη Γάζα στο τέλος αυτής της πρώτης φάσης – πολλοί από τους οποίους είναι πιθανότατα νεκροί. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο επόμενης διαπραγμάτευσης, η οποία θα αρχίσει την 16η ημέρα της εκεχειρίας.


Το αν όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν μπορεί να υπαγορευτεί από τις ιδιοτροπίες της ισραηλινής πολιτικής ή από τις ιδιομορφίες της Χαμάς. Η συμφωνία στην οποία συμφώνησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι εντυπωσιακά παρόμοια με μια πρόταση κατά της οποίας καταφερόταν ο ίδιος επί σχεδόν ένα χρόνο.  “Δεν έχουμε δεσμευτεί σε καμία από τις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς”, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τον περασμένο Φεβρουάριο. “Είπα στον (υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) Άντονι Μπλίνκεν ότι είμαστε σχεδόν εκεί με πλήρη νίκη”.

Η πρόταση που επέκρινε τότε προέβλεπε μια κατάπαυση του πυρός σε πολλά στάδια, τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων. Αυτό ακριβώς είναι τώρα το περιεχόμενο της συμφωνίας που δέχτηκε ο Νετανιάχου.

Αν και η Χαμάς έχει αναμφισβήτητα αποδυναμωθεί, το Ισραήλ δεν έχει επιτύχει την “πλήρη νίκη” που υποσχόταν εδώ και καιρό ο Νετανιάχου. “Εκτιμούμε ότι η Χαμάς έχει στρατολογήσει σχεδόν τόσους νέους μαχητές όσες είναι και οι απώλειές της”, δήλωσε ο Μπλίνκεν αυτή την εβδομάδα.

Το μπέρδεμα των ακροδεξιών

Οι εξτρεμιστές σύμμαχοι του Νετανιάχου στην κυβέρνηση είναι μπερδεμένοι από την ξαφνική στροφή του. “Αγαπώ τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και θα φροντίσω να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός”, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ, υπουργός εθνικής ασφάλειας. “Αλλά θα αποχωρήσω (από την κυβέρνηση) επειδή η συμφωνία που υπογράφηκε είναι καταστροφική”, είπε.

Ο Ben Gvir δήλωσε ότι το κόμμα του, Εβραϊκή Δύναμη θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, εάν η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ομηρίας περάσει. Η αποχώρησή του δεν θα ήταν από μόνη της αρκετή για να ανατρέψει την κυβέρνηση. Και θα μπορούσε κάλλιστα να επιστρέψει.

Αυτό όμως που θα μπορούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση είναι αν ο Μπεν Γκβίρ ενωθεί με τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και αποχωρήσουν από τον συνασπισμό του Νετανιάχου. Ο Σμότριχ, επίσης ακροδεξιός εθνικιστής, θέλει να διασφαλίσει ότι η ειρήνη στη Γάζα δεν θα είναι μόνιμη και ότι το Ισραήλ θα επιστρέψει στον πόλεμο μετά τις 42 ημέρες εκεχειρίας.

Ενώ η αποχώρηση του Σμότριτς θα διέλυε τον συνασπισμό του Νετανιάχου, η κυβέρνησή του θα μπορούσε να σωθεί από τον αντίπαλό του, τον Γιαΐρ Λαπίντ του αντιπολιτευόμενου κόμματος Yesh Atid, ο οποίος έχει προσφέρει πολιτική σανίδα σωτηρίας στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντάς τον στην Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι ο Λαπίντ θα κρατούσε ένα σπαθί στο λαιμό του Νετανιάχου, θα μπορούσε να ρίξει αυτός την  κυβέρνηση και να προκαλέσει εκλογές όποτε το επιλέξει – μια απειλή που ο «Μπίμπι»  θα κάνει σίγουρα τα πάντα για να την αποφύγει.

Δεν είναι σαφές αν ο Νετανιάχου έχει δώσει στον Σμότριτς υποσχέσεις για να εξασφαλίσει τη στήριξή του. Είναι σαφές όμως ότι επιθυμεί διακαώς να το κάνει, αφού συναντήθηκε με τον Σμότριχ δύο φορές τις ώρες που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης της κατάπαυσης του πυρός στο Κατάρ.

Τις ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας από τον πρωθυπουργό του Κατάρ την Τετάρτη, το γραφείο του Νετανιάχου έστειλε έναν καταιγισμό δελτίων Τύπου κατηγορώντας τη Χαμάς ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της  ότι θα έδινε στο Ισραήλ δικαίωμα βέτο για ορισμένους Παλαιστίνιους κρατούμενους που η οργάνωση ζητούσε να απελευθερωθούν.

Οι δηλώσεις κατέστησαν σαφές ότι ο Νετανιάχου ήταν ο σκληρός, που έλεγε στην ομάδα του να παραμείνει σταθερή. Αυτά τα εμπόδια της τελευταίας στιγμής μπορεί να ήταν πραγματικά – αν και η Χαμάς το αρνείται. Αλλά οι δημόσιες φωνές που πίστωναν την “σταθερή στάση” του πρωθυπουργού είχαν σίγουρα στόχο να κατευνάσουν το ισραηλινό ακροδεξιό ακροατήριο. Μόλις γεφυρώθηκαν οι διαφορές, το υπουργικό συμβούλιο φάνηκε ότι επέσπευδε το «ναι», αφού μετέφερε την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Σαββάτου στις τελευταίες ώρες της Παρασκευής.

Ακόμα ένας παράγοντας μπορεί επίσης να βρίσκεται στο επίκεντρο της συνθηκολόγησης του Νετανιάχου σε αυτή την αρχική εκεχειρία: Ο επερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η αυτοαποκαλούμενη εικόνα του ως ο Αμερικανός πρόεδρος που τερματίζει τους ξένους πολέμους θα ασκήσει σίγουρα τεράστια πίεση και στον Νετανιάχου να παραμείνει στη συμφωνία, για την οποία ο Τραμπ έχει λάβει τα εύσημα και την έχει ονομάσει “EPIC”. Ήδη την Παρασκευή το βράδυ του είπε «Κάνε ό,τι είναι να κάνεις με την συμφωνία, αλλά αυτό πρέπει να τελειώσει».

Ο Νετανιάχου μπόρεσε να αγνοήσει τα ανοίγματα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, έχοντας την πεποίθηση ότι είχε έναν ακόμη πιο σταθερό σύμμαχο, τον Τραμπ, που τον περίμενε στα παρασκήνια.

Τώρα βλέπει ότι έκανε κάποιον λάθος υπολογισμό και δεν έχει την πολυτέλεια ενός σταθερού συμμάχου στην Ουάσινγκτον.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου