Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση από την πλευρά
της κυβέρνησης της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στα ονόματα που φέρεται να εξετάζει ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές πως ο χρόνος των ανακοινώσεών του τοποθετείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, με την εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής πολιτικής συναίνεσης, αλλά και της ενότητας να αποτελούν τα κύρια επίδικα.
Έτσι, εκτός απροόπτου την επόμενη Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις, καθώς ο πρωθυπουργός μία ημέρα πριν, θα συναντήσει από κοντά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ακολούθως, είναι πολύ πιθανόν να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του.
Υπό αυτό το πρίσμα η εικόνα συναίνεσης που καταγράφηκε στην Μητρόπολη Αθηνών το μεσημέρι της Πέμπτης (9/1) κατά την διάρκεια της κηδείας του Κώστα Σημίτη, όπου παρευρέθηκαν αρκετά κυβερνητικά στελέχη, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς και πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο, στέλνουν σημαντικά μηνύματα ως προς τις «ζυμώσεις» που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Απαρατήρητα δεν περνούν, επίσης, τόσο το θερμό κλίμα μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ωστόσο, σημειώνονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις που καταγράφονται από μια σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι ο Παύλος Χρηστίδης χαρακτήρισε σε δημόσια παρέμβασή του την κα Σακελλαροπούλου ως μια «πολύ καλή πρόεδρο». Από την άλλη ο Παναγιώτης Δουδωνής έθεσε το αίτημα για ένα πολιτικό πρόσωπο, δείχνοντας παράλληλα μια δυσφορία για το πρόσωπο της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο ευρωβουλευτής Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε ως ιδανικό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στον επικήδειο που εκφώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε μια πολύ προσεκτική, θεσμική ομιλία, βγάζοντας μπροστά δύο σημεία στα οποία είχε συμφωνήσει η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ: την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη. Τα θύμισε αυτά και δι’ αυτής της οδού «έκλεισε το μάτι» στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις συναινέσεις ενόψει και της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας την επόμενη εβδομάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το «παρών» στην εξόδιο ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού έδωσαν όλα τα πιθανά ονόματα που «παίζουν» για επόμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων η κα Σακελλαροπούλου, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Στουρνάρας κ.α..
Ψηλά στη λίστα των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Αλέκος Παπαδόπουλος
Ένα νέο όνομα φαίνεται να είναι ψηλά στη λίστα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Όπως είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου στην εκπομπή του στον Realfm 97,8, πρόκειται για τον Αλέκο Παπαδόπουλο.
Όπως είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου, στο τραπέζι παραμένει το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος διαθέτει το εκτόπισμα και την προσωπικότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πρόκειται δε, για ένα πρόσωπο, το οποίο θα ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά και η ΝΔ. Ακόμη, στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο για τον Κώστα Καραμανλή, όμως, πρόσθεσε ότι το όνομα του Αλέκου Παπαδόπουλου βρίσκεται ήδη ψηλά στη λίστα των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας που συζητά το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί το αξίωμα, αλλά και που μπορεί να πετύχει συναινέσεις και ειδικά με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών, υπουργός Εσωτερικών και Υγείας και το όνομά του έχει συνδεθεί με πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Πρόταση για πρόσωπο από τον χώρο της κεντροαριστεράς κοινής αποδοχής ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, αναμένοντας, ωστόσο, θεσμικά την πρόταση του Πρωθυπουργού.
«Είναι ένας θεσμός κατεξοχήν συναινετικός. Άρα, αναζητούμε ένα πρόσωπο που να μπορεί να συμβολίσει την εθνική ενότητα, την πολιτική εξισορρόπηση και να εγγυάται την θεσμική ομαλότητα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς.
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για κοινή υποψηφιότητα από τον προοδευτικό χώρο που να αντιπροσωπεύει το εθνικό συμφέρον.
Αναφορικά με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου από την συχνότητα του Realfm 97.8. είπε ότι «εμείς δεν μπήκαμε στην ονοματολογία. Με ευθύνη της ΝΔ θυμίζω ξεκίνησε η ιστορία αυτή όταν βουλευτές της ΝΔ αμφισβήτησαν το κατά πόσον η κυρία Σακελλαροπούλου ανταποκρίθηκε στα καθήκοντα της και ότι δεν θα επιθυμούσαν μία παράταση της θητείας. Έτσι ξεκίνησε η προεδρολογία. Δεν το έκοψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνεχίζεται με προφανή δυσμενή αποτελέσματα και για τη διαδικασία και για την κυρία πρόεδρο».
Ειδικότερα για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «εμείς την ψηφίσαμε την προηγούμενη φορά. Έχουμε καταλήξει ότι σε ένα πολιτικό σκεπτικό ότι στην συγκεκριμένη συγκυρία η κυρία πρόεδρος δεν αποτελεί για εμάς την επιθυμητή λύση».
«Επειδή είμαστε ένα κόμμα το οποίο έχει διαδικασίες θα συζητήσουμε στην Πολιτική Γραμματεία. Θα προτείνουμε έναν πρόεδρο ο οποίος κατά την άποψη μας θα ανταποκρίνεται στα πολιτικά χαρακτηριστικά που απαιτεί η θέση αυτή και της προσωπικής φερεγγυότητας και της πολιτικής επάρκειας και της υπεράσπισης του κράτους Δικαίου και της αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος των πολιτών για τον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
«Το πολιτικό σύστημα απαξιώνεται συνεχώς. Θεωρούμε ότι ένας πρόεδρος μπορεί να εκφράσει μία ελπίδα και προοπτική. Αυτή η εκλογή του προέδρου μπορεί να τροφοδοτήσει το πολιτικό σύστημα με νέο ενδιαφέρον», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι πολιτικά παιχνίδια, είναι διεργασίες που γίνονται στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος», σημείωσε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ.
Τον Νίκο Κωνσταντόπουλο πρότεινε ως κατάλληλο πρόσωπο για την θέση του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου