Η παραίτηση του Κωνσταντίνου Τασούλα από τις θέσεις τόσο του
Προέδρου της Βουλής, όσο και του βουλευτή σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σημειώνεται πως την έδρα του κ. Τασούλα στη Βουλή καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών στον νομό Ιωαννίνων, Γιώργος Αμυράς.Το παζλ των υποψηφιοτήτων για την Προεδρία της Δημοκρατίας φαίνεται να κλείνει με την ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Τάσου Γιαννίτση, ως το πρόσωπο που προτείνει για το ύπατο Πολιτειακό αξίωμα.
Κωνσταντίνος Τασούλας, Λούκα Κατσέλη και Τάσος Γιαννίτσης είναι τα πρόσωπα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής. Η Νέα Αριστερά επιφυλάσσεται στο επόμενο χρονικό διάστημα να απαντήσει ποια από τις παραπάνω υποψηφιότητες θα στηρίξει, η Πλεύση Ελευθερίας δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τη στάση που θα κρατήσει, ενώ το ΚΚΕ δηλώνει ότι δεν θα προτείνει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, εκφράζοντας παράλληλα τις ενστάσεις του ως προς τον θεσμό συνολικά.
Στο μεταξύ, τα χαρτιά του άνοιξε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει τον Κωνσταντίνο Τασούλα και εξηγώντας ότι είχε υποστηρίξει δημόσια πως, σε αυτή την πολιτική συγκυρία γεγονότων και καταστάσεων, έπρεπε να επιλεγεί υποψήφιος ΠτΔ από τον κεντροδεξιό χώρο. Υπενθυμίζεται ότι είχε προτείνει σε συνέντευξή του τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
«Με αυτό το πολιτικό σκεπτικό θα ψηφίσω τον Κώστα Τασούλα. Είναι αυτονόητο ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ των δύο προσώπων, και είναι εξίσου σαφές πως η διαφωνία μου με την πρόσφατη στάση του προέδρου της Βουλής σε κορυφαία ζητήματα ισχύει στο ακέραιο» επισήμανε ο Α. Σαμαράς.
Πόσες ψήφους αναμένεται να συγκεντρώσει ο Τασούλας
Περισσότεροι από 165 βουλευτές αναμένεται να στηρίξουν την επιλογή του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς εκτός από τους 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θετικοί εμφανίζονται οι ανεξάρτητοι κ.κ. Μάριος Σαλμάς, Παύλος Σαράκης, Χάρης Κατσιβαρδάς. Πιθανά «ναι» θεωρούνται και αυτά των 5 βουλευτών της ΚΟ των «Σπαρτιατών», αλλά και των ανεξάρτητων – προερχόμενων από τους κόλπους τους – κ.κ. Γιώργου Ασπιώτη και Μιχάλη Γαυγιωτάκη, που είχαν ψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2025.
Το βλέμμα πλέον στρέφεται στις διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή, αρχής γενομένης από τις 25 Ιανουαρίου, με την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να έχει ήδη χτυπήσει «κόκκινο» και να προβλέπεται να κλιμακωθεί περαιτέρω τις προσεχείς μέρες.
«Μπρα ντε φερ» μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για τις υποψηφιότητες Τασούλα – Γιαννίτση και τις ψήφους των Σπαρτιατών
Ως θρυαλλίδα για τις αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης λειτούργησε η επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός στην πρότασή του για τον Κωνσταντίνο Τασούλα, φέρεται να έλαβε υπόψη μια σειρά παραμέτρων, με τα ενωτικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου να αποτελούν έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν η διεθνής αβεβαιότητα, το προφίλ του κ. Τασούλα, το οποίο διακρίνεται για το υψηλό κύρος, την ευρύτερη αποδοχή και την εμπειρία του, καθώς και ο σεβασμός του στους θεσμούς. Επιπλέον, αξιολογήθηκε η κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση τονίζει ότι τα ενωτικά πρόσωπα δεν ανήκουν αποκλειστικά σε μια πολιτική παράταξη, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποφύγουν τις παρωχημένες διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι οι θεσμοί δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο εργαλειοποίησης με σκοπό πολιτικούς χειρισμούς.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης καταλογίζει στον πρωθυπουργό «αυτοκρατορική συμπεριφορά». «Η όλη διαχείριση για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποκαλύπτει μια αυτοκρατορική συμπεριφορά, που με αλαζονεία περιφρονεί πολιτικές παραδόσεις και θεσμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πεδίο αντιπαράθεσης συνιστούν και οι ψήφοι της κοινοβουλευτικής ομάδας των «Σπαρτιατών», εκ μέρους των οποίων ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, δήλωσε την Τετάρτη (15/1) πως πρόθεσή τους είναι να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Τασούλα.
Παύλος Μαρινάκης: Δεν είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των Σπαρτιατών για την εκλογή ΠτΔ
Ερωτήσεις σχετικά με την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Κώστα Τασούλα, δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη στήριξη των Σπαρτιατών στο πρόσωπο του Κ. Τασούλα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «δεν είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των Σπαρτιατών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Εμείς είμαστε η κυβέρνηση που και με τις πράξεις μας το έχουμε αποδείξει αυτό σε αντίθεση με αυτά που έχουν ειπωθεί στο παρελθόν από άλλα κόμματα δήθεν δημοκρατικά, εμείς απαντάμε ένα όχι ξεκάθαρο και η απάντηση αυτή έχει κάποια αξία. Μεγαλύτερη αξία έχουν οι ενέργειες αυτής της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού που με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις έδωσαν τα κατάλληλα νομικά όπλα στη Δικαιοσύνη ούτως ώστε να μη βρεθούν στη Βουλή, στο παρελθόν εγκληματικές οργανώσεις και να μπορεί εκ των υστέρων, για την τωρινή σύνθεση της Βουλής μιλάμε, η Δικαιοσύνη να εξετάζει εν εξελίξει ενστάσεις και προσφυγές» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και συμπλήρωσε ότι οι αμήχανες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης που προσπάθησαν να χτίσουν ένα ακροδεξιό αφήγημα για την επιλογή του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του κ. Τασούλα είναι κατώτερες των περιστάσεων πέραν από εντελώς άσχετες με την πραγματικότητα και προσβάλουν την κοινή λογική.
Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο ο πρωθυπουργός υπέκυψε για την επιλογή Τασούλα σε πιέσεις που δέχεται από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ για μια πιο δεξιά στροφή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Η επιλογή στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα ήταν αποτέλεσμα αξιολόγησης όλων των δεδομένων από τον πρωθυπουργό συμπεριλαμβανομένης και της πολύ θετικής γνώμης που έχουν για τον κ. Τασούλα ως πρόεδρο, ως πολιτική προσωπικότητα και οι βουλευτές της ΝΔ. Και να θυμίσω σε αυτούς που το λένε αυτό ότι έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και είναι δεδομένος ο σεβασμός του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στους βουλευτές της παράταξής μας και είναι δεδομένο το γεγονός ότι ακούει τη δική τους άποψη. Αλίμονο αν δεν το έκανε».
Ο κ. Μαρινάκης μίλησε για στάθμιση πολλών παραγόντων, του διεθνούς παράγοντα, της κατάστασης που επικρατεί σε όλο τον κόσμο, του τι χρειάζεται κατά τον πρωθυπουργό και κατά την κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία η Ελλάδα το 2025 και για τα επόμενα χρόνια. Κρίθηκε ότι χρειάζεται ένα πολιτικό πρόσωπο με εμπειρία που ψηφίζεται από τους Έλληνες πολίτες με αδιαμφισβήτητο κύρος, ενωτική παρουσία η οποία αναγνωρίζεται από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και μάλιστα η επανεκλογή του μετά την πρώτη θητεία του τα λέει όλα. «Και ναι όσο κι αν κάποιοι δεν μπορούν να το καταλάβουν ενωτικά πρόσωπα εκτός από τον δικό τους πολιτικό χώρο που κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν, υπάρχουν και σε άλλους πολιτικούς χώρους όπως στον χώρο της κεντροδεξιάς» τόνισε.
«Μήπως ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται στους θεσμούς όπως και στους γόρδιους δεσμούς;», ρώτησε δημοσιογράφος, διερωτώμενος αν δείχνει σεβασμό στον θεσμό του ΠτΔ η κατάργηση στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση της ανάγκης εξασφάλισης 200 ψήφων για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. «Βεβαίως», απάντησε ο κ. Μαρινάκης, τονίζοντας: «Αντιθέτως δείχνει ασέβεια προς τον θεσμό του ΠτΔ να τον χρησιμοποιούν κάποιοι, όπως έγινε πριν από περίπου δέκα χρόνια για να ρίξουν μια κυβέρνηση μαζί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Σέβεται τους θεσμούς αυτός που δεν τους χρησιμοποιεί και δεν τους εργαλειοποιεί κατά το δοκούν». Και υπογράμμισε ότι πολύ σωστά αποσυνδέθηκε η εκλογή ΠτΔ από τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών. «Από κει και πέρα οι επιλογές πρέπει να κρίνονται με βάση τα χαρακτηριστικά των προσώπων που ενσωματώνονται σε αυτές τις επιλογές. Δε σημαίνει ότι σέβεσαι τους θεσμούς μόνο αν προτείνεις πρόσωπα που προέρχονται από την κεντροαριστερά. Και ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει ότι σέβεται το σύνολο των προσώπων και των άλλων πολιτικών χώρων. Δεν έχει από πριν αποφασίσει ένα πρόσωπο αν θα το αξιοποιήσει μόνο και μόνο γιατί ανήκει ή όχι σε κάποιον πολιτικό χώρο. Έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για διεύρυνση κι όταν απαντάμε σε αυτές τις κατηγορίες λέμε ότι πρέπει να αξιολογούμε τα πρόσωπα και την ικανότητά τους». Τόνισε ότι πρέπει να βλέπουμε την ουσία πίσω από τις ταμπέλες, τις διαχωριστικές γραμμές και τα συνθήματα που αναπαράγονται και μας θυμίζουν ένα κακό παρελθόν.
«Πώς γίνεται να θεωρείται ενωτικό πρόσωπο τον κ. Τασούλα αφού μάλλον θα τον ψηφίσουν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ και βουλευτές από τους Σπαρτιάτες;», ρώτησε δημοσιογράφος. «Σας παραπέμπω αρχικά στη μεταπολιτευτική ιστορία», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Νομίζω ότι ήταν ενωτικό πρόσωπο ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής», επισημαίνοντας ότι ερχόμενος στην Ελλάδα σε μια ταραγμένη περίοδο το 1974 και δυστυχώς τότε δεν ψηφίστηκε από μια ευρύτερη πλειοψηφία. «Είναι σημαντική η συναινετική εκλογή», τόνισε. «Την επιδιώκουμε και συνεχίζουμε και τη ζητάμε» είπε με τη διατύπωση βεβαίως που είχε προηγουμένως κάνει για την περίπτωση των Σπαρτιατών. «Θεωρώ όμως ότι πολύ πιο σημαντική από τη συναινετική εκλογή που έχει την αξία της είναι μια συναινετική θητεία» ανέφερε και επανέλαβε ότι σημαντικό είναι να κριθεί ο κ. Τασούλας από την παρουσία του.
Τσουκαλάς: «Σε κάθε περίπτωση χαιρόμαστε που έστω υπό την πίεση μας, η κυβέρνηση αποφάσισε να διαφοροποιηθεί από την ακροδεξιά»
«Καλωσορίζουμε την έστω και καθυστερημένη δήλωση του κ. Μαρινάκη ότι δεν είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των Σπαρτιατών», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστας Τσουκαλάς, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.
Ο κ. Τσουκαλάς προσθέτει ακόμη: «Αναρωτιόμαστε όμως, γιατί δεν την έκανε χθες μετά τη δήλωση στήριξης του κ. Στίγκα στον κ. Τασούλα; Γιατί δεν την έκανε χθες ο κ. Ρωμανός που βιάστηκε να καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ , προφανώς μη γνωρίζοντας πως σήμερα θα τον αδειάσει ο κ. Μαρινάκης;».
«Σε κάθε περίπτωση χαιρόμαστε που έστω υπό την πίεση μας, η κυβέρνηση αποφάσισε να διαφοροποιηθεί από την Ακροδεξιά», καταλήγει.
Ανδρουλάκης: «Η επιλογή του κ. Τασούλα είναι αυτοκρατορική συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη που περιφρονεί τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού»
«Η επιλογή του κ. Τασούλα είναι μονοκομματική συμπεριφορά ενάντια στο πνεύμα του Συντάγματος. Αυτή είναι η μία όψη. Η άλλη είναι η αυτοκρατορική συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη που περιφρονεί τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού». Με αυτή την αιχμή ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή υπερασπιζόμενος την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα ασφάλιστρα υγείας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Χθες ο πρωθυπουργός παραβίασε μια πολιτική παράδοση 10ετιων. Μια πολιτική παράδοση που ήθελε να υπάρχει συναίνεση στον ύψιστο θεσμό του ΠτΔ. Αξιοποίησε τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 που τη στηρίξαμε όλοι μας όχι για να έχουμε κομματικές επιλογές, αλλά για να αποφεύγουμε παιχνίδια με τον θεσμό αυτόν που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αστάθεια και να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.
Μάλιστα, ο ίδιος είχε πει τότε ότι το πνεύμα του συντάγματος παραμένει και θα πρέπει να εργαζόμαστε για τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις που αφορούν το πρόσωπο του ΠτΔ. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται αναξιόπιστος.
Για σας οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους. Η συναίνεση μετατρέπεται σε μονοκομματική επιλογή. Το άπλετο φως σε μια σειρά σκανδάλων, απόλυτο σκοτάδι. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι ακρίβεια παντού.
Πριν από λίγο ακούσαμε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των Σπαρτιατών αλλά ήταν ευπρόσδεκτες στον προϋπολογισμό. Μα καλά ποιον κοροϊδεύετε; Η επιλογή του κ. Τασουλα είναι μια μονοκομματική επιλογή.
Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, η άλλη όχι είναι η αυτοκρατορική συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη που περιφρονεί τους θεσμούς και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι έδειξε θεσμική συμπεριφορά κι επέμεινε μέχρι τέλους στο πνεύμα του Συντάγματος για συναίνεση σχετικά με την υποψηφιότητα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς η παράδοση επιβάλει ότι η κυβέρνηση παίρνει τη πρωτοβουλία κι όχι η αντιπολίτευση.
«Τιμώντας το πνεύμα του Συντάγματος προτείναμε τον Τάσο Γιαννίτση που εκφράζει την Ελλάδα της προόδου, της συνέπειας, της προνοητικότητας, που πορεύεται ενωμένη. Έχει ισχυρό και ιστορικό συμβολισμό», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης .
Σχολίασε στο σημείο αυτό την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «είναι συμβολικός ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 2010, για τη πρώτη κατοικία, αλλά δεν τον ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ . Αντιθέτως, τον κατάργησε. Καλός λοιπόν ο συμβολισμός, αλλά να μην παίζουμε με την ιστορία. Ο λαός έχει μνήμη».
Κυβερνητικά στελέχη απαντούν στον N. Ανδρουλάκη: «Ο κ. Γιαννίτσης χρειαζόταν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το 2001 και όχι το 2025»
Για «τεράστιο πολιτικό αυτογκόλ» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή για την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση για την προεδρία της Δημοκρατίας, κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη.
Τα κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Ανδρουλάκης στη Βουλή για την μεταρρύθμιση Γιαννίτση στο ασφαλιστικό η οποία αποσύρθηκε τελικά από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόνισαν ότι «όπως προκύπτει ο κ. Γιαννίτσης χρειαζόταν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το 2001 και όχι το 2025».
«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, θέλοντας να βρει επιχειρήματα για την υποψηφιότητα του κ. Γιαννίτση, υπέπεσε σε ένα τεράστιο πολιτικό αυτογκόλ» ανέφεραν τα κυβερνητικά στελέχη και προσέθεσαν ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής: “Προτείναμε για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Τάσο Γιαννίτση, που συμβολίζει την Ελλάδα της προνοητικότητας, την Ελλάδα που εάν έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει στον σωστό χρόνο πολύ πιθανόν να μην είχαμε ζήσει την μνημονιακή καταστροφή”» και κατέληξαν λέγοντας: «Μόνο που η μεταρρύθμιση Γιαννίτση για το ασφαλιστικό το 2001, την οποία υπονοεί ο κ. Ανδρουλάκης ως προνοητική πολιτική, που μάλιστα θα απέτρεπε τη μνημονιακή καταστροφή, μπλοκαρίστηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όπως προκύπτει, ο κ. Γιαννίτσης χρειαζόταν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το 2001 και όχι το 2025».
Άννα Διαμαντοπούλου: Η πρόταση του πρωθυπουργού για ΠτΔ είναι αμιγώς δεξιά στροφή με κομματικές αντιλήψεις
«Η πρόταση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ επιβεβαιώνουν μία αμιγώς δεξιά στροφή στο πολιτικό του αφήγημα προς παλαιάς κοπής, φοβικές, εσωστρεφείς και καθαρά κομματικές αντιλήψεις. Και πέραν αυτών η όλη διαχείριση του θέματος υπήρξε προσβλητική για τον θεσμό και τα πρόσωπα», υπογράμμισε σε δήλωσή της η Άννα Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση.
Πρόσθεσε ότι η πυραμίδα εξουσίας της χώρας όπως ορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής θα έπρεπε να ενισχύει την εθνική ομοψυχία μέσα από την συναινετική εκλογή του/της Προέδρου της Δημοκρατίας κι αυτό δεν έγινε.
Η κυρία Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ, με σεβασμό στους θεσμούς και μακριά από κομματικά παιχνίδια και σκοπιμότητες, πρότεινε τον Τάσο Γιαννίτση, μια εμβληματική πολιτική προσωπικότητα χαμηλών τόνων και υψηλών στόχων. «Συμβολίζει τη σημασία των μεταρρυθμίσεων με στόχο το συμφέρον και το μέλλον των πολλών, την υπηρέτηση του δημοσίου και όχι του προσωπικού συμφέροντος , την ανάγκη εθνικού σχεδιασμού στην εξωτερική πολιτική με στόχο και αποτέλεσμα» τόνισε και κατέληξε:
«Συνεχίζουμε. Πρώτα τα προβλήματα των πολιτών».
Σκανδαλίδης στον Realfm 97,8: Για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε τη συνεπέστερη των πολιτικών
Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μίλησε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm 97,8 το πρωί της Πέμπτης (16/1).
«Σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης ενώ καλλιέργησε όλο αυτό το κλίμα όλον αυτόν τον καιρό – σας θυμίζω τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών Μέσων: «Το Κέντρο βγάζει Πρόεδρο», «ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό του Κώστα Σημίτη», έχει την θέληση να εκφράσει την μέγιστη δυνατή συναίνεση»- εμφανίζει μία πρόταση η οποία είναι στενά κομματική από έναν πολιτικό ο οποίος είναι ακραιφνής δεξιός και προβάλλει επίσης τον αξιαγάπητο και φίλο μου από παλιά, Νικήτα Κακλαμάνη Πρόεδρο της Βουλής, που έχει ακόμα πιο συντηρητικές απόψεις από τον κύριο Τασούλα», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Υπογράμμισε ότι η επιλογή του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Κώστα Τασούλα «οδηγείται κυρίως από τα εσωκομματικά προβλήματα που έχει».
Στην ερώτηση εάν μία συμφωνία κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ σε έναν κεντροαριστερό υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ενίσχυε τελικά την επιρροή των αντισυστημικών δυνάμεων ο Κώστας Σκανδαλίδης σχολίασε: «Δεν το συμμερίζομαι καθόλου και δεν καταλαβαίνω από πού βγαίνει αυτό το συμπέρασμα. Αυτό είναι μία εύκολη εξήγηση που δεν ισχύει γιατί μπορεί κάποιος να αντιπαραβάλλει το επιχείρημα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ειδικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν και διεθνώς και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα πρέπει να εκφράζει την μέγιστη δυνατή συσπείρωση του πολιτικού κόσμου. Άρα να είναι κοινής αποδοχής».
«Έχει και σχέση με τον τρόπο της αλλαγής της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δηλαδή όταν πήραμε αυτή την απόφαση για να μην σέρνεται η χώρα σε εκλογές είναι φανερό ότι το κάναμε γιατί θα μπορούσε το πολιτικό σύστημα να πάει σε διαδικασίες που να μην υπάρχει μία πόλωση που να οδηγεί την χώρα σε εκλογές κάθε φορά. Και αυτό το πράγμα ενισχύθηκε από το ’94 και μετά και ήρθε η τελευταία συνταγματική αναθεώρηση να το επικυρώσει. Αυτή είναι μία πρακτική και δεν λέω ότι πρέπει να πάει οπωσδήποτε έτσι αλλά καλό είναι για την χώρα σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε σήμερα να υπάρχει αυτού του τύπου ο Πρόεδρος. Αυτή είναι η διαφορά μας. Δεν έχει κανείς κάνει κριτική στον κύριο Τασούλα ή στον οποιονδήποτε άλλο που θα μπορούσε σήμερα να είναι», τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Και συνέχισε: «Το ότι σήμερα αποσυνδέεται με αυτή την επιλογή από τον κεντρώο χώρο κατά κάποιο τρόπο και στρίβει δεξιά ο κύριος Μητσοτάκης εμάς μας αφήνει και έναν χώρο να το πω στενά μικροκομματικά. Δεν το κάναμε όμως αυτό. Για να απαντήσω και στο ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν πρότεινε πρόσωπο συγκεκριμένο. Γιατί ήθελε να συμφωνήσουμε πάνω σε μία διαδικασία όσο γίνεται περισσότεροι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συμφωνήσει. Η στάση μας είναι απολύτως συνεπής με τις διακηρύξεις μας και είναι πολύ θεσμική. Δεν μπορεί να κατηγορείται το ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό. Μπορεί να έχει και οφέλη από αυτή την διαδικασία θα το δούμε στην πράξη. Γιατί ανοίγεται ένα παιχνίδι και στο κεντρώο χώρο και παντού να το πω καθαρά εκλογικά επειδή μας αρέσει να μιλάμε για τους εκλογικούς συσχετισμούς».
Αναφορικά με την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε ότι «για τον θεσμό του προέδρου το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε την συνεπέστερη των πολιτικών. Λέει: ‘θέλω αυτού του τύπου τον Πρόεδρο’ και ο κύριος Γιαννίτσης ικανοποιεί απολύτως αυτού του τύπου τον Πρόεδρο που θέλει το ΠΑΣΟΚ. Άρα είμαστε πολύ συνεπείς με τον εαυτό μας και άρα να μην βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα πόσο θα χάσουμε εξαιτίας του ότι θα κατέβει κάποιος που θα πάρει πιθανά περισσότερες ψήφους από τον κύριο Γιαννίτση».
«Πυρά» Φάμελλου κατά κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ
Σχολιάζοντας από το βήμα της Βουλής την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Τασούλα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «υπέταξε την επιλογή υποψηφίου στα κομματικά του προβλήματα», με σκοπό να «κλείσει το μάτι στις ακροδεξιές φωνές που υπάρχουν μέσα στη ΝΔ», παραπέμποντας στη χθεσινή τοποθέτηση των “Σπαρτιατών”.
«Το μόνο θετικό της χθεσινή ημέρας είναι ότι κατέρρευσε ακόμη μια φορά το προσωπείο του κεντρώου, του φιλελεύθερου πολιτικού», δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει να μην είναι η εκλογή προέδρου μια «εσωτερική υπόθεση ενός κόμματος» και να μην «εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση την αλλαγή του Συντάγματος».
Επισήμανε, δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε σε μια κοινή πρόταση όλων των προοδευτικών κομμάτων, προκειμένου να καταπολεμηθεί η «ακροδεξιά στροφή» η οποία «αυξάνει δυνάμεις στην Ευρώπη ενώ αφορά και μέρος της ΝΔ». Αναφερόμενος στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, την Λούκα Κατσέλη, είπε πως «είναι μία Ελληνίδα με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα και με διεθνή και ακαδημαϊκή εμπειρία» και ότι είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να «ενώσει».
Σχετικά με τη σημερινή πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν είναι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας το έδαφος για κομματικούς ανταγωνισμούς στον προοδευτικό χώρο».
«Εφόσον ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την κυρία Κατσέλη ως προοδευτική υποψηφιότητα υπάρχει η βάση ακόμα και τώρα για μία κοινή στήριξη» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «δεν είναι κατανοητό» «για ποιο λόγο επιλέγεται σήμερα η πρακτική και η στενή ανάγνωση της κομματικής καταγραφής».
Γεύμα Σακελλαροπούλου – Τασούλα σε γνωστό εστιατόριο
Στο μεταξύ, σε γνωστό εστιατόριο του Παγκρατίου εθεάθησαν να γευματίζουν μαζί το μεσημέρι της Πέμπτης (16/1) η απερχόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος από την πλευρά της κυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας.
Η συνάντησή τους έγινε τυχαία αντιληπτή από την τηλεκριτικό Πόπη Διαμαντάκου, η οποία βρισκόταν εκείνη την ώρα στο εστιατόριο και ενημέρωσε το κοινό μέσω ανάρτησής της στο Facebook.
Όπως αναφέρει η κα Διαμαντάκου: «Μόλις τελείωσαν το γεύμα τους η πρώην ΠτΔ και ο νυν ΠτΔ, εδώ δίπλα στο Facio. Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο απ όσο θυμόμαστε, η μικρή παρέα που βρέθηκε εδώ και χάζεψε το γεγονός. Μας άρεσε το ανεπίσημο, που έμοιαζε αυθόρμητο και ήταν πολύ συμπαθητική εικόνα να γίνεται η αλλαγή σκυτάλης πάνω από ένα πιάτο καλό ελληνικό φαγητό, σε ένα παλιό, παραδοσιακό και καθόλου φανταχτερό εστιατόριο με παλιακή ατμόσφαιρα, που “μεγάλωσε” γενιές Αθηναίων. Κράτησε 1.30 ώρα αυτή η συνάντηση και δεν έχει σημασία τι είπαν αλλά τι συμβόλιζαν οι δυο τους».
Η συνάντηση Ανδρουλάκη με Γιαννίτση και ο διάλογος – «Έχουμε χρέος να στείλουμε ένα μήνυμα»
Συνάντηση με τον Τάσο Γιαννίτση είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης το μεσημέρι της Πέμπτης (16/1), αφού έγινε γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει τον καθηγητή ως υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Στο πρόσωπο του Τάσου Γιαννίτση συμβολίζουμε την Ελλάδα της προόδου, της προνοητικότητας, της ευθύνης και της συνέπειας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ακολουθεί ο διάλογος των δύο ανδρών:
«Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον Τάσο Γιαννίτση για την τιμή που μας κάνει, αποδεχόμενος την πρότασή μας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τιμά την παράταξη. Στο πρόσωπό του συμβολίζουμε την Ελλάδα της προόδου, την Ελλάδα της προνοητικότητας, την Ελλάδα της ευθύνης, την Ελλάδα της συνέπειας» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Έχουμε χρέος να στείλουμε ένα μήνυμα, ότι μαζί με τη βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζεται και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, με υπηρεσίες που θα μειώσουν τις ανισότητες και θα βελτιώσουν ραγδαία τη ζωή των πολιτών», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Από την πλευρά του, ο Τάσος Γιαννίτσης επισήμανε ότι «θέλω και εγώ να ευχαριστήσω εσένα Πρόεδρε και την Κοινοβουλευτική Ομάδα για την εξαιρετικά τιμητική πρόταση να είμαι υποψήφιος για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οφείλω να πω ότι το χρωστάω σε μια παράταξη, την οποία υπηρέτησα σε πολλές τιμητικές θέσεις».
«Το χρωστάω, καταρχάς, στον Κώστα Σημίτη που έφυγε πρόσφατα και αυτό ήταν πολύ οδυνηρό για πολύ κόσμο. Το χρωστάω στον Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποίο συνεργάστηκα. Το χρωστάω στον Γιώργο Γεννηματά και πολλούς άλλους. Και το χρωστάω στον εαυτό μου, γιατί όλο αυτό το διάστημα και ως πανεπιστημιακός και όχι ως πολιτικός, ήμουν δημόσιο πρόσωπο σε πολιτικές θέσεις, αλλά δεν είχα πολιτική καριέρα. Παρόλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ με τίμησε και μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω ό,τι μπορούσα και εγώ για να τιμήσω και το ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως τον χώρο των ανθρώπων που θέλουν και προσβλέπουν σε μια Ελλάδα και σε κάτι καλύτερο», κατέληξε ο Τάσος Γιαννίτσης.
Κωνσταντίνος Τασούλας: Κρατήστε το νήμα που ενώνει και οδηγεί τη χώρα στην πρόοδο
Υπό το θερμό χειροκρότημα του νομοθετικού σώματος, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του βουλευτή Ιωαννίνων και του Προέδρου της Βουλής ο προταθείς από τον πρωθυπουργό για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας.
Νωρίτερα, ο κ. Τασούλας ενημέρωσε τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την τελευταία στην οποία προσήλθε με την ιδιότητα του προέδρου της Βουλής.
Ο κ. Τασούλας είπε στη Διάσκεψη ότι ενόψει των διαγραφόμενων εξελίξεων και της επιστολής του Πρωθυπουργού με την οποία τον ορίζει υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισε να παραιτηθεί σήμερα. Η παραίτηση του Κωνσταντίνου Τασούλα θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας στην Ολομέλεια και θα δρομολογηθεί η εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής, την προσεχή Τετάρτη. Σημειωτέον ότι υπάρχει επιστολή του Πρωθυπουργού με την οποία προτείνει τον Νικήτα Κακλαμάνη για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.
«Οι δύο αυτές επιστολές του πρωθυπουργού δρομολόγησαν την παραίτησή μου, για λόγους αυτονόητους και την εκλογή υποψηφίου νέου Προέδρου της Βουλής, που προτείνει να είναι ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο νέος πρόεδρος της Βουλής», είπε ο Κωνσταντίνος Τασούλας και ευχαρίστησε τη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συνεργασία και τον λαό των Ιωαννίνων, ο οποίος επί 25 χρόνια του έδωσε την σπουδαία ευκαιρία να προσφέρει στον τόπο του.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν ο κ. Τασούλας αποφάσισε να παραιτηθεί σήμερα από το βουλευτικό αξίωμα, λόγω κριτικής που διατυπώθηκε από ορισμένες πλευρές ότι δεν γίνεται να παραμένει Πρόεδρος της Βουλής και να ψηφίσει τον εαυτό του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τασούλας είπε ότι μολονότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον Κανονισμό ή στο Σύνταγμα, «είναι θέμα απαραίτητου θεσμικού τακτ».
Η τελευταία ομιλία του Κωνσταντίνου Τασούλα στην ολομέλεια της Βουλής
«Αποφάσισα για λόγους θεσμικής ευπρέπειας, σήμερα που συνεδριάζει η Ολομέλεια έως αργά το απόγευμα να υποβάλω την παραίτησή μου από Πρόεδρος της Βουλής και από βουλευτής Ιωαννίνων έπειτα από 25 χρόνια θητείας για την οποία επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη στους συμπατριώτες μου» είπε ο κ. Τασούλας.
Ο απερχόμενος πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου ευχαρίστησε για τη συνεργασία όλους τους βουλευτές, από το 2000 που πρωτοεξελέγη έως σήμερα.
Φεύγοντας, πρόσθεσε ο κ. Τασούλας, «να σας υπενθυμίσω ότι βεβαίως υπάρχουν αντιθέσεις. Βεβαίως υπάρχουν φιλοδοξίες, βεβαίως υπάρχουν αντιθέσεις. Αυτά δεν τελειώνουν. Έτσι προχωρεί η Δημοκρατία. Έτσι θα προχωρήσει ζωή. Αλλά μην αγνοείτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι πέραν από τις αντιθέσεις, τις φιλοδοξίες, τις αντεγκλήσεις, πέραν από την ανάγκη να επιβεβαιωθούμε, πέρα από την ανάγκη να νικήσουμε, πέρα από την ανάγκη να ηττηθεί ο αντίπαλος, μας ενώνει ένα αόρατο νήμα: Το οποίο όταν γίνεται ορατό, πολύ περισσότερο όταν το φωταγωγούμε, αυτό το νήμα τη χώρα μας την πάει μπροστά, ή αυτό το νήμα, τη χώρα μας τη συγκρατεί από τον όλεθρο» τόνισε ο κ. Τασούλας και συνέχισε:
«Αυτό το αόρατο νήμα στο οποίο οφείλεται η πρόοδος της Ελλάδας, χωρίς όλα τα άλλα να τα καταδικάζω, αυτό το αόρατο νήμα, είναι αυτά που μας ενώνουν. Είναι η εθνική ενότητα, είναι η προέλευση, είναι το παρόν, και είναι οι προοπτικές μας. Πρέπει να το φυλάξουμε αυτό το αόρατο νήμα ως κόρη οφθαλμού».
Και ναι, συνεχίστε να διαφωνείτε, είπε στους βουλευτές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τασούλας: «Συνεχίστε να έχετε φιλοδοξίες, να έχετε αντιρρήσεις να τις προβάλετε, αλλά προς Θεού, αυτό το αόρατο νήμα, πότε πότε να το κάνετε ορατό και να το φωταγωγείτε. Ώστε ο ελληνικός λαός να μπορεί να κρατηθεί από αυτό το νήμα, όπως ο Θησέας έπιασε τον μίτο και βγήκε από τον Λαβύρινθο».
Καταλήγοντας είπε: «Αυτά τα χρόνια “έζησα τον έπαινο του δήμου και των σοφιστών. Τα δύσκολα και τα ανεκτίμητα εύγε” που κι εσείς ζείτε. Αλλά τώρα “σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος”, ανταποκρινόμενος στην υψηλή τιμή, τίθεμαι στη διάθεσή σας για κάποια άλλη σημαντική εθνική αποστολή. Η παραίτησή μου θα είναι στη διάθεση του προέδρου της Βουλής αργότερα, κι αν μου επιτρέπετε μία τελευταία παραίνεση, φυλάξτε προστατευτείτε και αναδείξτε το αόρατο νήμα που μας ενώνει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου