Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 20, 2025

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου: Η ατζέντα, η εκλογή ΠτΔ και οι διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς


Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει σήμερα στις 11:30 ο

Κυριάκος Μητσοτάκης για την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο φόντο της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Τασούλα από την κυβερνητική πλειοψηφία για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και των επικείμενων διαδοχικών ψηφοφοριών στην Βουλή για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.


Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την παρουσίαση των Δημόσιων Ωνασείων Σχολείων, ενώ μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Τάσου Χατζηβασιλείου.

 Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει την κα Σακελλαροπούλου για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και να συζητήσουν για μια σειρά από εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και διεθνώς.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την περασμένη Τετάρτη (15/1), ωστόσο έπειτα από συμφωνία και των δύο πλευρών αποφασίστηκε αυτή να μετατεθεί.


Την ίδια ώρα εντείνονται τόσο η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με την επιλογή του προσώπου που θα αποτελέσει τον επόμενο ένοικο της Ηρώδου Αττικού, όσο και οι διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, το αποτέλεσμα των οποίων θα αποτυπωθεί σε πρώτη φάση και στις ψήφους που θα λάβει κάθε υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.


Το απόγευμα της Κυριακής (19/1) η Νέα Αριστερά ανακοίνωσε την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη, η οποία από την Κουμουνδούρου καταγράφηκε ως θετική εξέλιξη ως προς τις συγκλίσεις που επιτυγχάνονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ «γρίφο» αποτελεί η στάση που θα κρατήσουν ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές που προς ώρας δεν έχουν διευκρινίσει πως θα κινηθούν στις διαδοχικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ωστόσο, τα σενάρια περί συνεργασιών στον χώρο της Κεντροαριστεράς δείχνουν να προκαλούν «τριγμούς» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με ορισμένα στελέχη του κόμματος να εκφράζουν τις επιφυλάξεις ή και την ανοιχτή τους διαφωνία.

Το χρονοδιάγραμμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας – Πόσες ψήφους αναμένεται να λάβει κάθε υποψήφιος

Το ερχόμενο Σάββατο 25 Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την πρώτη ψηφοφορία, ενώ νωρίτερα, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, θα γίνει η «αλλαγή φρουράς» στη θέση του Προέδρου της Βουλής, όπου αναμένεται να εκλεγεί – με βάση την κυβερνητική πρόταση – ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, έξι ημέρες αργότερα θα ακολουθήσει ακόμη μία ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, όπου – όπως φαίνεται – ούτε εκεί ο κ. Τασούλας θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή του στο ύπατο Πολιτειακό αξίωμα.

Έτσι, θα ακολουθήσει στις 6 Φεβρουαρίου η τρίτη ψηφοφορία και εκεί που φαίνεται πως «κλειδώνει» ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας είναι στις 12 Φεβρουαρίου, όπου θα ψηφιστεί τουλάχιστον από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Περισσότεροι από 165 βουλευτές αναμένεται να στηρίξουν την επιλογή του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς εκτός από τους 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ήδη ότι θα τον ψηφίσει, ενώ θετικοί εμφανίζονται και οι ανεξάρτητοι κ.κ. Μάριος Σαλμάς, Παύλος Σαράκης, Χάρης Κατσιβαρδάς. Πιθανά «ναι» θεωρούνται και αυτά των 5 βουλευτών της ΚΟ των «Σπαρτιατών», αλλά και των ανεξάρτητων – προερχόμενων από τους κόλπους τους – κ.κ. Γιώργου Ασπιώτη και Μιχάλη Γαυγιωτάκη, που είχαν ψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2025.

Λούκα Κατσέλη φαίνεται ότι θα έρθει δεύτερη σε ψήφους μετά τον Κωνσταντίνο Τασούλα και αυτό διότι εκτός από τις 26 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, θα λάβει τις 11 ψήφους της Νέας Αριστεράς, καθώς και της ανεξάρτητης βουλευτή Αθηνάς Λινού, που έχει ήδη δηλώσει ότι θα την στηρίξει. Έτσι, η κα Κατσέλη αναμένεται να λάβει περίπου 38 ψήφους.

Από την άλλη πλευρά, ο Τάσος Γιαννίτσης εκτός από τις 31 ψήφους του ΠΑΣΟΚ, θα λάβει και τη στήριξη του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Παππά, συγκεντρώνοντας συνολικά 32 ψήφους.

Ωστόσο, στη Βουλή συνολικά υπάρχουν 23 ανεξάρτητοι βουλευτές, εκ των οποίων οι προερχόμενοι από την Πλεύση Ελευθερίας κ.κ. Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχάλης Χουρδάκης «φλερτάρουν» με την ιδέα να ψηφίσουν την Λούκα Κατσέλη.

Οι προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας ανεξάρτητοι βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ψηφίσουν «παρών».

Προεδρία της Δημοκρατίας: Δημοσκόπηση για τους τρεις υποψηφίους

Κώστας Τασούλας, Λούκα Κατσέλη και Τάσος Γιαννίτσης είναι οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας και η δημοσκόπηση της Opinion Poll για το κανάλι ACTION24 καταγράφει τα ποσοστά της αποδοχής της κοινής γνώμης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Κώστας Τασούλας, που προτείνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συγκεντρώνει ποσοστό θετικής αποδοχής 47,8%, με τις αρνητικές γνώμες περίπου στο ίδιο ποσοστό (47,2%), ενώ 5% απαντά “δεν γνωρίζω – δεν απαντώ”.

Οι θετικές γνώμες για τον Τάσο Γιαννίτση – που προτείνει το ΠΑΣΟΚ – είναι στο 37% και για την Λούκα Κατσέλη – που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – στο 40,1%.

Η Νέα Αριστερά στηρίζει την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη για ΠτΔ – «Θετική η απόφαση» σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

Την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στηρίζει και η Νέα Αριστερά.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την Κυριακή (19/1), η πρόταση για στήριξη της Λούκας Κατσέλη υπερψηφίστηκε, εγκρίνοντας την εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα της κ. Λούκας Κατσέλη για ΠτΔ, αναφέρουν:

«Θετική η απόφαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε τονίσει ότι η υπερκομματική υποψηφιότητα της κας Λούκας Κατσέλη δίνει τη δυνατότητα διευρυμένης στήριξης. Η πρόταση παραμένει δημόσια και ανοικτή προς τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές».

«Η σημερινή απόφαση της Νέας Αριστεράς να υποστηρίξει την υποψηφιότητά μου με τιμά ιδιαίτερα. Ευχαριστώ τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου» επισημαίνει η Λούκα Κατσέλη σε δήλωσή της.

«Όπως έχω εξ αρχής δηλώσει, η υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα της χώρας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κομματικών ανταγωνισμών ή διευθετήσεων. Οφείλει να προάγει την ενότητα τόσο σε πολιτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο και να σηματοδοτεί τον υπερκομματικό χαρακτήρα της θέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας», προσθέτει η Λούκα Κατσέλη.

Κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ: Πανικό καταλογίζει στον Νίκο Ανδρουλάκη ο Παύλος Μαρινάκης

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τόσο τις υποψηφιότητες για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όσο και τα σενάρια για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι αναγκαία η πολιτική σταθερότητα, ενώ την ίδια στιγμή επισημαίνεται η σημασία της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η υποψηφιότητα Τασούλα, την οποία ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε αντιθεσμική. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι προωθεί τεχνηέντως τη συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες.

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη για «πανικό» και εξέφρασε την άποψη ότι η αναφορά του στην προπαγάνδα της ΝΔ ανατρέπει τη διάθεση για ουσιαστικό διάλογο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την απόφασή του να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, αλλά και με κόμματα που, κατά την άποψή του, υπονόμευσαν το μέλλον της χώρας. Παράλληλα, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ανοίγουν το δρόμο για μελλοντικές συνεργασίες με κόμματα της Αριστεράς.

«Στη δική μου κυβέρνηση δε θα υπάρχουν ούτε δραχμιστές, ούτε ακροδεξιοί» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ. Ειδικότερα, όπως είπε, «αυτή η κουβέντα άνοιξε εντέχνως από ΝΔ λόγω επιλογής Τασούλα. Επειδή είναι βαθιά αντιθεσμική επιλογή και γυρνάει την πλάτη του στο κέντρο, θέλουν να φτιάξουν νέο “μπαμπούλα”, ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, σου βγαίνει Βαρουφάκης». Και όπως χαρακτηριστικά είπε, «μπαμπούλας» λοιπόν δεν υπάρχει: ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, θα έχεις ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση».

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε τη συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα των προ ημερών δηλώσεών του περί εκλογικών συνεργασιών. Και τα έκανε χειρότερα. (…) Είναι προπαγάνδα τα όσα είπε ο ίδιος την περασμένη Δευτέρα και συγκεκριμένα ότι “Το σενάριο είναι: η επόμενη κυβέρνηση να είναι η ΝΔ με κάποια άλλα κόμματα ή το ΠΑΣΟΚ με κάποια άλλα κόμματα ή το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία με αυτοδυναμία»;”».

Άμεση ήταν η απάντηση στον κ. Μαρινάκη του Γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ας μην κουράζεται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναμασώντας την ίδια καραμέλα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο αντίπαλος πόλος της Νέας Δημοκρατίας και ο φορέας της πολιτικής αλλαγής, που θα έρθει στις επόμενες εκλογές. Οι πολίτες (..) θα βάλουν τέλος σε μια κυβέρνηση, που έχει πατερίτσα της την Ακροδεξιά σε κάθε θεσμικό της ατόπημα».

Την ανάγκη για εποικοδομητική αντιπολίτευση τονίζει επίσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος που κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου προτάσεις. Η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη σε αυτές τις αιτιάσεις είναι τα παραδείγματα 6 ευρωπαϊκών χωρών που πήραν ανάλογες πρωτοβουλίες με αυτές του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν μπορούμε να έχουμε λεοντή υπευθυνότητας αλλά από πίσω θέσεις που μας βγάζουν εκτός του σκληρού πυρήνα της Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.

Τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχολίασε επίσης και η Ελληνική Λύση αναφέροντας στην ανακοίνωσή της: «Κόμμα “κινηματογραφικών” εβδομαδιαίων πολιτικών κυβιστήσεων το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη».

Διχογνωμία στο ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Νέος κύκλος έντονων αντιπαραθέσεων δείχνει να έχει ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ, μετά τις τελευταίες δηλώσεις των Νίκου Ανδρουλάκη, Παύλου Γερουλάνου και Μιχάλη Κατρίνη για τη συνεργασία του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά. Η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο συνεργασιών έχει προκαλέσει διχασμό στις τάξεις της Χαριλάου Τρικούπη, με κορυφαία στελέχη να εκφράζουν την αντίθεσή τους και να προειδοποιούν για τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης.

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, τόνισε ότι μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά κάτω του 5%. «Εάν συνεργαστούμε, θα κατρακυλήσουμε στο 5%. Αντίθετα, αν πορευτούμε αυτόνομα και πείσουμε τους ψηφοφόρους μας, θα πάμε καλά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη σε πορεία αποδρομής.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μεϊμάρογλου, προχώρησε σε δήλωση, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι τέτοια ζητήματα έχουν τεθεί προς συζήτηση στα επίσημα όργανα του κόμματος.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πληροφορούμαι με κατάπληξη τις δηλώσεις βουλευτών και κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περί ύπαρξης σχεδίου κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Αριστερά και άλλα κόμματα που προήλθαν από τις διασπάσεις του πρώην ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Οι απόψεις αυτές ουδέποτε έχουν συζητηθεί στα εκλεγμένα από το Συνέδριο όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (ΚΠΕ και ΠΣ) και δεν απηχούν παρά τις προσωπικές επιθυμίες εκείνων που τις εκφράζουν.

Ταυτόχρονα θεωρώ ότι σε μια κρίσιμη καμπή των πολιτικών εξελίξεων, τέτοιες δηλώσεις ενισχύουν την επιχειρηματολογία του κυβερνώντος κόμματος και δίνουν ρόλο και υπόσταση στα κόμματα της Αριστεράς, δυόμισι χρόνια πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που γίνονται οι δηλώσεις αυτές, στελέχη των κομμάτων αυτών επιχειρούν να απαξιώσουν με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην επικείμενη προεδρική εκλογή.

Σταθερή πολιτική απόφαση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι αποκλειστικά, η προβολή της εναλλακτικής του πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας και η διεκδίκηση της νίκης στις εθνικές εκλογές».

Αντιθέτως, η Άννα Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε: «Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε ένα θεωρητικό ζήτημα πως μπορεί κανείς να φτάσει στις εκλογές. Ήταν μια θεωρητική προσέγγιση. Θέλουμε ανθρώπους από το κέντρο; Ακόμα και από την κεντροδεξιά; Φυσικά θέλουμε. Θέλουμε ψηφοφόρους από την Αριστερά; Φυσικά θέλουμε. Αλλά να πάμε σε συνεργασίες κομματικές και λαϊκά μέτωπα. Αυτά δεν υπάρχουν».

Αξιοσημείωτη ήταν η ξεκάθαρη θέση της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία ανακοίνωσε πως δεν θα προχωρήσει σε καμία προεκλογική συνεργασία με άλλα κόμματα. Ωστόσο, σε περίπτωση που απαιτηθεί συνεργασία μετά τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμαχιών με κόμματα που θα συμφωνούν με το πολιτικό του σχέδιο, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία θα προϋποθέτει συμφωνία στο πολιτικό πρόγραμμα και όχι ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Την ίδια στιγμή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, έκανε λόγο για την ανάγκη μιας προοδευτικής κυβέρνησης, χωρίς να καταφεύγει σε «ευκαιριακές» πολιτικές συνεργασίες.

Με επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ απάντησε η Νέα Αριστερά. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «παρατηρούμε έναν νέο γύρο μικροκομματικών δηλώσεων από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που εμπλέκουν τη Νέα Αριστερά σε ευφάνταστα σενάρια. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά σενάρια συγκυβέρνησης της Αριστεράς με τη συναινετική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Απορρίπτουμε εξίσου κατηγορηματικά τα σενάρια που διακινεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για «επιστροφή». Δεν μας αφορούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου