Πριν από σχεδόν τρία χρόνια, η Εθνική Ασφαλιστική πέρασε από τον πλήρη έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας στο fund CVC, σε μια συμφωνία που έκλεισε υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η συμφωνία περιλάμβανε την πώληση του 90,01% των μετοχών έναντι 355 εκατ. ευρώ, με τη δυνατότητα πρόσθετης καταβολής 120 εκατ. ευρώ εάν επιτυγχάνονταν συγκεκριμένοι στόχοι πωλήσεων προϊόντων της ασφαλιστικής μέσω του δικτύου της Εθνικής Τράπεζας. Παρόλα αυτά, αυτοί οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν, δημιουργώντας ερωτήματα για την αξία της επένδυσης και την πορεία της συνεργασίας.
Σήμερα, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι το CVC, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα με κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ, επανεξετάζει τη στρατηγική του. Ο όμιλος φαίνεται να εξετάζει την αποεπένδυση από συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, όπως η Εθνική Ασφαλιστική και ο όμιλος Υγεία, για να επικεντρωθεί σε άλλες αγορές ή επενδυτικές ευκαιρίες. Η πιθανή πώληση του ομίλου Υγεία φαίνεται να βρίσκεται σε ώριμο στάδιο, με fund από το Άμπου Ντάμπι να βρίσκεται κοντά στην εξαγορά του, ενώ αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται και για την Εθνική Ασφαλιστική.
Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, η Εθνική Τράπεζα εμφανίζεται έτοιμη να επανακτήσει την ασφαλιστική, κάτι που δήλωσε δημόσια και ο CEO της, Παύλος Μυλωνάς. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, σημείωσε ότι η τράπεζα θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο απόκτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, εφόσον το CVC αποφασίσει να την διαθέσει προς πώληση. Αυτή η δήλωση, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που φέρουν το CVC να έχει ήδη αναθέσει στη Deutsche Bank τη διερεύνηση της αγοράς, έχει ενισχύσει τις φήμες για πιθανή πώληση. Σύμφωνα με πηγές, πέντε σοβαροί ενδιαφερόμενοι, τέσσερις διεθνείς ασφαλιστικοί όμιλοι και μία συστημική τράπεζα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Μεταξύ αυτών, αναφέρονται οι Allianz, Generali, Ageas, αλλά και η Εθνική Τράπεζα.
Οι συζητήσεις γύρω από την πιθανότητα πώλησης εντάθηκαν μετά τις διοικητικές αλλαγές στην Εθνική Ασφαλιστική. Ο Robert Gauci, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από το CVC, αντικαταστάθηκε από τον Δημήτρη Μαζαράκη, έναν έμπειρο μάνατζερ στον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο. Ο κ. Μαζαράκης έχει θέσει υψηλούς στόχους για την εταιρεία, επιχειρώντας να την επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας.
Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία του 2023 δείχνουν ότι η Εθνική Ασφαλιστική εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Παρά το γεγονός ότι κατέγραψε παραγωγή ασφαλίστρων ύψους 734,3 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην αγορά πίσω από την NN Hellas, η εταιρεία παρουσίασε ζημιές ύψους 38,4 εκατ. ευρώ προ φόρων. Το «παλιό» χαρτοφυλάκιο ζωής και υγείας, που περιλαμβάνει προϊόντα με εγγυημένες αποδόσεις, θεωρείται προβληματικό και δεν αναμένεται να συνεισφέρει στη μελλοντική κερδοφορία.
Παράλληλα, το CVC φαίνεται να προχωρά σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, πιθανώς σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα της ενόψει μιας ενδεχόμενης πώλησης. Η πώληση του κτιρίου στην Κοραή 4 ολοκληρώθηκε, με την Dimand να αναλαμβάνει την ιδιοκτησία του, ενώ η θυγατρική Garanta στη Ρουμανία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία μεταβίβασης στη γερμανική Signal Iduna. Σε εξέλιξη είναι και η πώληση του εμβληματικού κτιρίου της Συγγρού, για το οποίο οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές εντός του Δεκεμβρίου. Η αξία του κτιρίου εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ.
Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι το CVC πιθανότατα δεν θα ολοκληρώσει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής πριν το 2026, καθώς το fund επιδιώκει να αυξήσει την αξία της εταιρείας πριν την τελική απόφαση. Παρόλα αυτά, η έντονη κινητικότητα δείχνει ότι η προετοιμασία βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου