Το πιο ψηλό βουνό του ηλιακού μας συστήματος που βρίσκεται στον πλανήτη Άρη, έχει ύψος 22 χλμ. και όνομα ελληνικό, αφού δεν θα μπορούσε να ονομαστεί διαφορετικά από το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και κατοικία των θεών κατά την ελληνική μυθολογία, τον Όλυμπο.
Το Olympus Mons του Άρη είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο στο ηλιακό σύστημα. Το ογκώδες βουνό του Άρη υψώνεται ψηλά πάνω από τις γύρω πεδιάδες του κόκκινου πλανήτη.
Το Olympus Mons, που βρίσκεται στην περιοχή Tharsis Montes κοντά στον ισημερινό του Άρη, είναι ένα από τα δώδεκα μεγάλα ηφαίστεια, πολλά από τα οποία είναι δέκα έως εκατό φορές ψηλότερα από τα επίγεια αντίστοιχά τους. Το Olympus Mons είναι το ψηλότερο και εκτείνεται σε 601 χλμ. περίπου όσο το μέγεθος της πολιτείας της Αριζόνα, ή όσο η Γαλλία και η Πολωνία μαζί.
Συγκριτικά, το Mauna Loa της Χαβάης, το ψηλότερο ηφαίστειο στη Γη, υψώνεται στα 10.000 μέτρα πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας (αλλά η κορυφή του είναι μόλις 4,1 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας). Ο όγκος που περιέχεται στο Olympus Mons είναι περίπου εκατό φορές μεγαλύτερος από αυτόν του Mauna Loa και ολόκληρη η αλυσίδα νησιών της Χαβάης που το φιλοξενεί θα μπορούσε να χωρέσει στο αρειανό αντίστοιχό του.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει νερό στον Άρη, δεν είναι τόσο εύκολο να ποσοτικοποιηθεί το ύψος του εδάφους εκεί όσο είναι στη Γη. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν ορίσει μια αποτελεσματική «στάθμη της θάλασσας» για τον Άρη, γνωστή ως αρεοειδή, η οποία είναι μια φανταστική σφαίρα με τη μέση ισημερινή ακτίνα του πλανήτη. Αυτό αποδεικνύεται ότι είναι αρκετά υψηλότερο από την πεδιάδα που περιβάλλει το Olympus Mons και σε σχέση με το αρεοειδές το βουνό έχει ύψος 21,9 χλμ., ένα μέγεθος ρεκόρ.
Ακόμα κι έτσι, το γεγονός ότι είναι τόσο φαρδύ σημαίνει ότι δεν μοιάζει με ένα τυπικό βουνό στη Γη. Αν στεκόσασταν πάνω του, θα φαινόταν απλώς μια ήπια επικλινή πεδιάδα.
Το Olympus Mons υψώνεται τρεις φορές ψηλότερα από το ψηλότερο βουνό της Γης, το Έβερεστ, του οποίου η κορυφή είναι 8,8 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου