Ο πιο πρόσφατος θησαυρός που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια
κατασκευαστικών εργασιών στην παρακαμπτήριο Adare, στο Λίμερικ της Ιρλανδίας, είναι μια μεσαιωνική πόρπη του 8ου αιώνα.Η πόρπη, κατασκευασμένη από χυτό ορείχαλκο, μήκους μόλις 12 εκατοστών, έχει μπλε γυαλί, μια ανάγλυφη μορφή ζώου και αφηρημένα διακοσμητικά στοιχεία.
Την έφεραν στο φως αρχαιολόγοι κατά διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Ardshanbally για την επέκταση του αυτοκινητοδρόμου που έχει ξεκινήσει στο σημείο πριν από τα Χριστούγεννα.
Η πόρπη είναι ένα από τα συνολικά 100 αντικείμενα που πρόκειται να τεθούν προς έκθεση στο εθνικό μουσείο της Ιρλανδίας, στην έκθεση με τίτλο: “Λόγια στο Κύμα: Η Ιρλανδία και η St. Gallen στην πρώιμη Μεσαιωνική Ευρώπη”.

Η έκθεση ανοίγει στις 29 Μαΐου και θα “εξερευνά τα μοναδικά ταξίδια των ανθρώπων, των βιβλίων και των ιδεών ανάμεσα στην μεσαιωνική Ιρλανδία και την Ευρώπη”.
Θα περιλαμβάνει χειρόγραφα από το Αββαείο του St. Gall στη Σουηδία, ορισμένα από τα οποία θα επιστραφούν στην Ιρλανδία, για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 1.000 χρόνια.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Πολιτισμού της Ιρλανδίας Patrick O’Donovan, ο οποίος είδε την πόρπη και άλλα τεχνουργήματα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο μουσείο, χαρακτήρισε το μεσαιωνικό τεχνούργημα ως “εξαιρετικό εύρημα”.
“Ένα εύρημα που αναδεικνύει το καλλιτεχνικό ταλέντο της εποχής”
“Η πόρπη, είναι ένα εξαιρετικό εύρημα, με όμορφες λεπτομέρειες, το οποίο χρονολογείται πάνω από 1.000 χρόνια στο παρελθόν. Αναδεικνύει την υψηλή δεξιοτεχνία, το ταλέντο και τον πλούτο, ακόμη και στις αρχές της μεσαιωνικής περιόδου στην περιοχή του Λίμερικ”, εξηγεί ο O’ Donovan.

Η Lynn Scarff, διευθύντρια του εθνικού μουσείου της Ιρλανδίας, δήλωσε: “Η επόμενη έκθεση της πόρπης από τον πρώιμο Μεσαίωνα στο Ardshanbally, είναι το ιδανικό παράδειγμα της συνεργασίας των κρατικών υπηρεσιών και των επαγγελματικών αρχαιολόγων με σκοπό τη διατήρηση και τη δυνατότητα πρόσβασης της κινητής πολιτιστικής κληρονομιάς από το κοινό”.
“Η ανακάλυψη της πόρπης σε έναν ελεγχόμενο χώρο ανασκαφών όπως αυτός, είναι καλό υπόβαθρο για την ακριβή χρονολόγηση της περιόδου της καλλιτεχνικής μεταλλουργίας στην Ιρλανδία και ειδικότερα στο Λίμερικ”.
“Το εύρημα, έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων ανασκαφών, οι οποίες έφεραν στο φως άνευ προηγουμένου οχυρωματικά καταφύγια που χρονολογούνται στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία είχαν ανακαλύψει αρχαιολόγοι πέρσι, κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών στην κατασκευή του δρόμου που ενώνει το Foynes με το Λίμερικ”.
Περίπου 300 από τις οχυρωματικές αυτές δομές, χτίστηκαν κατά τα πρώτα χρόνια της Emergency (η κατάσταση επιφυλακής, όπως προκηρύχθηκε στην Ιρλανδία το 1939 και κατά την οποία η χώρα προσπάθησε να διατηρήσει ουδέτερη στάση), επιχειρώντας να υπερασπιστούν την χώρα από την εισβολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου