Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Απριλίου 15, 2025

ΗΠΑ: Θα προχωρήσουν σε δασμούς 21% στις ντομάτες από το Μεξικό

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως προχωρά στην

αποχώρησή της από τη διμερή συμφωνία με το Μεξικό, η οποία μέχρι σήμερα επέτρεπε την αδασμολόγητη εισαγωγή μεξικανικών ντοματών στην αμερικανική αγορά. Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από τα μέσα Ιουλίου, φέρνοντας μαζί της την επιβολή πρόσθετων τελωνειακών δασμών ύψους 20,91%.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας διεθνούς εμπορίου (ITA), που υπάγεται στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εμπορίου, «η συμφωνία δεν προσέφερε επαρκή προστασία στους Αμερικανούς παραγωγούς απέναντι στις μεξικανικές εισαγωγές με αθέμιτες τιμές». Όπως αναφέρεται, «το υπουργείο Εμπορίου έλαβε πλήθος σχολίων» που ζητούσαν την απόσυρση των ΗΠΑ από το συγκεκριμένο πλαίσιο, ενώ η απόφαση «θα επιτρέψει στους Αμερικανούς παραγωγούς να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις».

 Παράλληλα, από την 14η Ιουλίου το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να επιβάλει επίσημα δασμό 20,91% στις περισσότερες εισαγωγές ντομάτας από το Μεξικό, ως μέτρο κατά του dumping.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, το σύνολο σχεδόν των εξαγωγών μεξικανικής ντομάτας κατευθύνεται στις ΗΠΑ, με το μερίδιο των μεξικανικών ποικιλιών να κυμαίνεται μεταξύ 76% και 98% επί των συνολικών εισαγωγών.


Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει πως το 2023, το Μεξικό εξήγαγε 1,8 εκατομμύρια τόνους ντομάτας στις ΗΠΑ, με τη συνολική αξία να φτάνει τα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 2,4 δισ. ευρώ).


Η νέα αυτή εξέλιξη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τελωνειακών πολιτικών που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον, μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, με το Μεξικό να μετατρέπεται σε βασικό στόχο των εμπορικών πιέσεων της νέας κυβέρνησης.

Στις αρχές Μαρτίου, το Μεξικό και ο Καναδάς αποτέλεσαν τους βασικούς αποδέκτες επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 25%, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να τους κατηγορεί ότι δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα για την αναχαίτιση της παράτυπης μετανάστευσης και της διακίνησης φαιντανύλης προς το αμερικανικό έδαφος.


Παρότι οι περισσότεροι από αυτούς τους δασμούς έχουν ανασταλεί προσωρινά, το Μεξικό εξακολουθεί να πλήττεται από δασμούς 25% στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα εξαγόμενα οχήματα, τομείς κρίσιμης σημασίας τόσο για την οικονομία του όσο και για εκείνη του Καναδά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου