Στον αντίποδα, άλλοι προτιμούν να τα αποφεύγουν, φοβούνται να τα αντιμετωπίσουν, με την ελπίδα πως, αυτά θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Πρόκειται για μια χαρακτηριστική τακτική αποφυγής.
Η αναγνώριση των σημαδιών αυτών, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς τη θετική αλλαγή και την καλλιέργεια μιας ώριμης προσέγγισης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής.
Οι άνδρες που αποφεύγουν τα προβλήματά τους αντί να τα αντιμετωπίζουν, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 7 συμπεριφορές
- Τακτικές αποφυγής
- Απομόνωση
- Αμυντική συμπεριφορά
- Υπερβολικές απολαύσεις
- Υπερβολικό άγχος και ανησυχία
- Άρνηση
- Παραμέληση της αυτοβελτίωσης
Τακτικές αποφυγής
Όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δυσκολία, ορισμένοι άνδρες αποφεύγουν με κάθε τρόπο την αντιμετώπισή της. Επιλέγουν την εύκολη λύση, αυτή της αποφυγής, από την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων τους.
Οι τακτικές αποφυγής, εκφράζονται με διάφορους τρόπους. Μπορεί να έχουν την μορφή της αναβλητικότητας, την αποφυγή της αναφοράς στο πρόβλημα, ακόμη και την αποστασιοποίηση από την πηγή του προβλήματος.
Το κυρίαρχο στοιχείο, είναι ο φόβος – ο φόβος της αποτυχίας, της αναμέτρησης και ο φόβος του αγνώστου. Η αποφυγή όμως, δεν καταφέρνει να λύσει τα προβλήματα.
Αντίθετα, τα περιπλέκει ακόμη περισσότερο, διογκώνοντας ακόμη και τα μικρότερα προβλήματα με το πέρασμα του χρόνου.
Η αναγνώριση των τακτικών αποφυγής, είναι καθοριστικής σημασίας, όχι μόνο για την κατανόηση του τι συμβαίνει, αλλά κυρίως, για την καλλιέργεια μιας πιο ώριμης στάσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Μπορεί η αποφυγή να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, ωστόσο, μόνο η απευθείας αντιμετώπιση των προβλημάτων, μπορεί να οδηγήσει στην οριστική επίλυση των προβλημάτων και την προσωπική εξέλιξη.
Απομόνωση
Πρόκειται για μια συμπεριφορά που παρατηρείται σε αρκετούς άνδρες. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα έχουν ανάγκη να μείνουν μόνοι τους.
Στην πραγματικότητα, η απομόνωση είναι ένα αρκετά ενδεικτικό σημάδι αποφυγής των προβλημάτων και άρνησης της αναγνώρισής τους.
Όταν τα πράγματα δηλαδή, δεν πηγαίνουν κατά στη δουλειά ή τις σχέσεις, εκείνοι προτιμούν να “κρύβονται”.
Αντί να τα συζητήσουν και ν’ αναζητήσουν βοήθεια, προτιμούν να μένουν μόνοι τους, να σκέφτονται τα προβλήματά τους, χωρίς ωστόσο, να αναλαμβάνουν ουσιαστικά δράση για την επίλυσή τους.
Αμυντική συμπεριφορά
Όταν οι άνθρωποι δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, μπορεί να γίνουν πολύ αμυντικοί όταν οι άλλοι προσπαθούν να τους δώσουν συμβουλές.
Μπορεί να είναι κυκλοθυμικοί, να απαξιώνουν τους άλλους, ακόμη και να έχουν επιθετική συμπεριφορά. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η αμυντική στάση, είναι μια υποσυνείδητη αντίδραση στους πιθανούς κινδύνους.
Οι άνδρες που αποφεύγουν τα προβλήματά τους, αισθάνονται ευάλωτοι και εκτεθειμένοι όταν προκύπτουν στη συζήτηση τα θέματά τους, πυροδοτώντας μια αμυντική απόκριση.
Η αμυντικότητα, είναι για εκείνους μια ασπίδα, που θεωρούν ότι τους προστατεύει από την αναγκαιότητα αναγνώρισης των προβλημάτων ή των σφαλμάτων τους.
Την ίδια στιγμή, εμποδίζει την επικοινωνία και διαβρώνει τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους.
Η αναγνώριση αυτής της συμπεριφοράς, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στον εποικοδομητικό διάλογο, δίνοντας στους ανθρώπους τη δυνατότητα να “ρίξουν” τις άμυνές τους και να αντιμετωπίζουν κατάματα τα προβλήματα.
Υπερβολικές απολαύσεις
Ένα διακριτικό σημάδι που μαρτυρά πως ένας άνδρας αποφεύγει τα προβλήματά του, είναι η ανάγκη για υπερβολικές απολαύσεις. Μπορεί να έχουν σχέση με το φαγητό, το ποτό, ή άλλες απολαύσεις.
Γενικά, καταφεύγουν σε κάθε λογής περισπασμούς προκειμένου το μυαλό να παραμείνει απασχολημένο.
Όταν ένας άνδρας αφοσιώνεται σε μια δραστηριότητα ή συμπεριφορά σε βαθμό που να μην αφήνει περιθώριο ή να του απομένει ενέργεια να καταπιαστεί με τα πραγματικά, σοβαρά ζητήματα της ζωής του, αυτό αποτελεί ένδειξη αποφυγής.
Είναι μια απόδραση, ένας τρόπος αποφυγής της δυσφορίας που συνεπάγεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Οι περισπασμοί ωστόσο, προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση. Το μόνο που καταφέρνουν, είναι να καμουφλάρουν τα προβλήματα, χωρίς ποτέ να τα εξαφανίζουν.
Η αναγνώριση της συμπεριφοράς αυτής, είναι το πρώτο βήμα προς τον απεγκλωβισμό από τον φαύλο κύκλο της αποφυγής και την καλλιέργεια πιο υγιών μηχανισμών αντιμετώπισης.
Υπερβολικό άγχος και ανησυχία
Η υπερβολική ανησυχία, βάζει το σώμα και το πνεύμα σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής. Το μυαλό φτιάχνει τα χειρότερα σενάρια, ακόμη και με τα πιο μικρά προβλήματα. Η ανησυχία και το άγχος, είναι σαφές σημάδι αποφυγής των προβλημάτων.
Αντί να αντιμετωπίσουν απευθείας τα προβλήματα και τις προκλήσεις, κατακλύζονται από τους φόβους και τις ανησυχίες. Εστιάζουν στο τι μπορεί να πάει λάθος, παρά στην ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της επίλυσης.
Η διαρκής κατάσταση ανησυχίας, επηρεάζει την ψυχική υγεία και διαβρώνει τις σχέσεις, ενώ περιορίζει την παραγωγικότητα του ατόμου στην εργασία. Η υπερβολική ανησυχία, είναι απόρροια της αποφυγής προβλημάτων.
Εστιάζοντας στο τι μπορεί να γίνει και τι μπορεί να πάει στραβά, οι άνδρες αποφεύγουν την ανάληψη δράσης για την επίλυση των προβλημάτων. Η αναγνώριση του μοτίβου αυτού, είναι το σημείο καμπής για την αλλαγή της νοοτροπίας και την καλλιέργεια υγιέστερων μηχανισμών αντιμετώπισης και διαχείρισης των προβλημάτων.
Άρνηση
Μία από τις πιο κοινές συμπεριφορές των ανδρών που αποφεύγουν τα προβλήματά τους, είναι η άρνηση. Δηλαδή, πείθουν τον εαυτό τους πως, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Μπορεί να μην παραδέχονται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, ή ένα ζήτημα στις σχέσεις τους. Εθελοτυφλούν και προτιμούν να μην βλέπουν την πραγματικότητα. Είναι μια μορφή αυταπάτης, μια προσπάθεια διατήρησης της επίφασης του ελέγχου και, άρνηση της ύπαρξης του προβλήματος.
Η άρνηση όμως, το μόνο που κάνει είναι να διαιωνίζει το πρόβλημα και να αναχαιτίζει τη δυνατότητα ουσιαστικής επίλυσης.
Παραμέληση της αυτοβελτίωσης
Στον πυρήνα όλων των παραπάνω συμπεριφορών, είναι η αδιαφορία για την προσωπική εξέλιξη και αυτοβελτίωση.
Οι άνδρες που εθελοτυφλούν, εγκλωβίζονται σε αυτάρεσκη συμπεριφορά, σε έναν φαύλο κύκλο αποφυγής και άρνησης, χωρίς να προσπαθούν να βελτιωθούν ή να αλλάξουν. Η προσωπική εξέλιξη, είναι συχνά η απόρροια της αντιμετώπισης των προκλήσεων και της διαμόρφωσης μέσα από τη διαδικασία αυτή.
Όταν ένας άνδρας αποφεύγει συνεχώς τα προβλήματα της ζωής, χάνει τη δυνατότητα να εξελιχθεί και να βελτιωθεί. Το σημαντικότερο, είναι να γίνει κατανοητό πως, πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και προόδου.
Η αναγνώριση, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Το επόμενο βήμα, είναι η συνειδητή προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων, της εξέλιξης και της αυτοβελτίωσης.
Tip:
Εξερευνώντας τις πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς, μπορεί να ανακαλύψουμε ασυνείδητα μοτίβα και κίνητρα που διαμορφώνουν τις ενέργειές μας.
Οι άνδρες μπορεί να αποφεύγουν τα προβλήματά τους, όχι μόνο από δειλία, αλλά και από φόβο της αλλαγής ή της αντιμετώπισής τους. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως, μέσα από τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, μπορούμε να εξελιχθούμε.
Όπως είπε και ο γνωστός ψυχολόγος Καρλ Ρότζερς, “Η όμορφη ζωή, είναι μια διαδικασία, όχι μια μόνιμη κατάσταση. Είναι μια κατεύθυνση και όχι ο προορισμός”. Οι άνδρες που αποφεύγουν συστηματικά τα προβλήματά τους, χάνουν αυτές τις πολύτιμες ευκαιρίες για προσωπική εξέλιξη και πρόοδο.
Αναγνωρίζοντας τα διακριτικά σημάδια της αποφυγής και της άρνησης, μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα για εξέλιξη και βελτίωση. Μόνο έτσι μπορείτε να μάθετε σε βάθος τον εαυτό σας και να προχωρήσετε στη ζωή.
Αντιμετωπίστε με θάρρος και αποφασιστικότητα τα προβλήματα της ζωής, τα οποία μπορεί να είναι το θεμέλιο της θετικής αλλαγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου