Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 14, 2025

Τι σημαίνει η φράση «Νίψον ανομήματα, μη μόναν όψιν» και από πού προέρχεται

Μάθε πώς βγήκε η φράση «Νίψον ανομήματα, μη μόναν όψιν»

Πολλές φορές ακούμε τη φράση «Νίψον ανομήματα, μη μόναν όψιν». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Tην χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε ότι κάποιος πρέπει να είναι καθαρός και εσωτερικά (η συνείδησή του να είναι ελεύθερη, απαλλαγμένη από ανομήματα), να φροντίζει για την ψυχική του καθαριότητα και όχι μόνο την εξωτερική (σωματική).


H φράση σημαίνει «πλύνε τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου». Είναι ελληνική καρκινική φράση (διαβάζεται και αντίστροφα) που γράφτηκε για πρώτη φορά σε ιερή κολυμβήθρα έξω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.


Η φράση αποδίδεται στον Άγιο Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό, θεολόγο του 4ουαιώνα. Σχετικό γνωμικό του Πιττακού: «μη την όψιν καλλωπίζου, αλλ’ εν τοις επιτηδεύμασιν ίοθι καλός» = να μη μεριμνάς για την εξωτερική σου εμφάνιση, αλλά να φροντίζεις στα έργα σου και στους τρόπους σου να είσαι άψογος. Το ίδιο απόφθεγμα αποδίδεται και στον Θαλή.

 Όταν η πρόταση αποδίδεται με κεφαλαία γράμματα, όπως συνηθίζεται σε μια επιγραφή (ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ), όλα τα γράμματα είναι κάθετα συμμετρικά εκτός από το Ν. Ως αποτέλεσμα, αν το Ν είναι στυλιζαρισμένο Ͷ στο δεξί μισό (ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟͶΑͶΟΨΙͶ). Η πρόταση δεν είναι μόνο ένα παλίνδρομο αλλά και ένα αμφίγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου