Ο Τζιν Χάκμαν και η σύζυγος του Μπέτσι Αρακάουα βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τις αρχές, η Αρακάουα πέθανε από πνευμονικό σύνδρομο οφειλόμενο σε χανταϊό, μια σπάνια αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη λοίμωξη που μεταδίδεται σε ανθρώπους μετά από επαφή με τρωκτικά, περιττώματα τρωκτικών, σάλιο και ούρα, σύμφωνα με το γραφείο του ιατρικού ερευνητή του Νέου Μεξικού.
Η σύζυγος του Τζιν Χάκμαν και πιανίστρια Αρακάουα ήταν 65.
Σύμφωνα με το νέο ρεπορτάζ του CNN International οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας ανακάλυψαν περιττώματα τρωκτικών σε τρία γκαράζ, δύο αποθήκες και τρία υπόστεγα.
Επίσης στα τρία απομονωμένα γκαράζ εντοπίστηκαν νεκρά τρωκτικά και μια φωλιά τρωκτικών.
Το Υπουργείο Υγείας του Νέου Μεξικού διεξήγαγε την αξιολόγηση κινδύνου στις 5 Μαρτίου ως μέρος της έρευνας θανάτου του Χάκμαν και της Αρακάουα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των υπαλλήλων των υπηρεσιών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για βοήθεια και των μελών της οικογένειας που είχαν πρόσβαση στην ιδιοκτησία.
Ο κίνδυνος έκθεσης στην κύρια κατοικία ήταν χαμηλός, σύμφωνα με την κτηνίατρο Δημόσιας Υγείας της Πολιτείας του Νέου Μεξικού, Έριν Φίλιπς.
Ωστόσο τα άλλα οκτώ κτίρια της ιδιοκτησίας ήταν προσβάσιμα από τρωκτικά, ανέφερε η έκθεση.
Σε δύο οχήματα στο ακίνητο, βρέθηκαν επίσης τρωκτικά, φωλιές τους και περιττώματα.
Τι είναι ο χανταϊός – Υπάρχει πράγματι λόγος ανησυχίας;

Ο χανταϊός είχε προκαλέσει πανικό το 2020 μετά από την πανδημία του COVID-19 και στην Ελλάδα.
Το σύνδρομο παρουσιάζει συμπτώματα αντίστοιχα με του κορονοϊού.
O χανταϊός δεν είναι καινούργιος ιός, ωστόσο προκάλεσε ανησυχία λόγω fake news που κυκλοφόρησαν το 2020 με μηνύματα στο Whatsapp πρώτα στην Κίνα και ύστερα σε όλον τον κόσμο.
Ειδικότερα, ένας επιβάτης ο οποίος πέθανε σε λεωφορείο στην Κίνα βρέθηκε θετικός στον συγκεκριμένο ιό, τα οποία ανακοίνωσαν πως το θύμα άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν άλλοι 32 άνθρωποι στην επαρχία Γιουνάν.
Αν και η είδηση επιβεβαιώθηκε, μηνύματα που κυκλοφόρησαν στο Whatsapp και σε άλλες εφαρμογές έσπειραν τον πανικό, καθώς έκαναν λόγο για την «επόμενη μεγάλη επιδημία» μετά από αυτήν του κορονοϊού.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Independent, τα μηνύματα αυτά ήταν υπερβολικά.
Ο χανταϊός ανήκει σε μία επικίνδυνη οικογένεια ιών, αλλά είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και σίγουρα δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο ο κοροναϊός.
Τι είναι ο χανταϊός και πώς μεταδίδεται
Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post «o χανταϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 στον πόλεμο της Αμερικής – Κορέας στην Κορέα. Μεταδίδεται από ποντίκια αν οι άνθρωποι καταπιούν τα σωματικά τους υγρά. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια» δήλωσε ο σουηδός επιστήμονας Dr. Sumaiya Shaikh.
«Παρακαλώ, μην πανικοβληθείτε, εκτός αν σκοπεύετε να φάτε ποντίκια» πρόσθεσε.
Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσε ότι ο χανταϊός είναι σπάνιος, ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 40%.
«Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και οκτώ εβδομάδες μετά την έκθεση σε ούρα, περιττώματα ή σάλιο μολυσμένων τρωκτικών» σημειώνει το CDC, συμπληρώνοντας ότι μπορεί επίσης να προέλθει από δάγκωμα ποντικιών.
Τα συμπτώματα τα οποία παρουσιάζονται είναι κοινά με αυτά του κοροναϊού, με τους πάσχοντες να αναφέρουν πυρετούς, πονοκεφάλους, βήχα και δύσπνοια.
Ένας ασθενής το παρομοίασε με «ένα σφίξιμο γύρω από το στήθος μου και ένα μαξιλάρι πάνω από το πρόσωπό μου» ανέφερε το CDC.
Οι ασθενείς χρειάζονται συχνά εντατική φροντίδα κατά την περίοδο σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας.
«Γνωρίζουμε ότι, αν τα μολυσμένα άτομα εντοπιστούν νωρίς και λάβουν ιατρική περίθαλψη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους. Στην εντατική φροντίδα οι ασθενείς λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία για να βοηθηθούν στην περίπτωση στην περίπτωση σοβαρής αναπνευστικής δυσκολίας», επισήμανε το CDC.
Επιδημία στο Νέο Μεξικό
Ο ιός έχει οδηγήσει σε θανάτους το 41% των ασθενών στο Νέο Μεξικό.
Η νοτιοδυτική πολιτεία είχε τα περισσότερα αναφερόμενα κρούσματα ιού Χανταϊού στη χώρα.
Η Mayo Clinic συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν την επαφή με τρωκτικά και να φορούν ειδικά γάντια κατά τον καθαρισμό των τρωκτικών λόγω περιορισμένων θεραπειών για την ασθένεια.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον ιό και τα συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται σαν γρίπη στην αρχή, μπορεί να χρειαστούν έως και δύο μήνες για να εκδηλωθούν.
Η Δρ Χέδερ Τζάρελ, η επικεφαλής ιατροδικαστής του Γραφείου Ιατρικού Ερευνητή στο Νέο Μεξικό είπε ότι η Αρακάουα πέθανε ξαφνικά από χανταϊό, ενώ ο Χάκμαν πέθανε μέρες αργότερα από επιπλοκές καρδιαγγειακής νόσου με την προχωρημένη νόσο Αλτσχάιμερ να ήταν ο καταλυτικός παράγοντας που συνέβαλε στον θάνατό του.
Ήταν 95.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου