Μια ομάδα που χειριζόταν ανιχνευτές μετάλλων πρόσφατα έφερε στο φως
έναν θησαυρό που οι αρχαιολόγοι κατέταξαν ως τον «θησαυρό των Δακών» και τώρα ερευνούν κατά πόσον το συγκεκριμένο εύρημα μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη και ενός κρυμμένου οικισμού.Η ανακάλυψη έγινε στη Ρουμανία, στην κοινότητα της κομητείας Mureș. Εκεί Μολδαβοί χειριστές ανιχνευτών μετάλλων, ο Dionisie-Aurel και ο Zăhan Sebastian-Adrian, έφεραν στο φως έναν ασημένιο θησαυρό, ο οποίος ήταν θαμμένος για αιώνες. Το ξεχωριστό εύρημα, εκτός από τα εξαίσια τεχνουργήματα που περιέχει, επιβεβαίωσε την ύπαρξη Δακικού οικισμού στην περιοχή, όπου δεν είχε καταγραφεί καμία προγενέστερη ένδειξη.
Οι αρχαιολογικές έρευνες που θα ακολουθήσουν, μπορεί να ταυτοποιήσουν τον οικισμό ή τις οχυρώσεις μέσα στις οποίες είχε θαφτεί ο θησαυρός, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου της Breaza Mureș, σε δελτίο Τύπου.

Η αρχαία Δακία
Η Δακία είναι μια αρχαία περιοχή που περιέκλειε μεγάλο μέρος της σημερινής Ρουμανίας, η οποία οριζόταν στα νότια περίπου από τον Δούναβη ποταμό, ή στην μέγιστη έκταση, από τον Αίμο. Οι Δάκες, που ήταν κλάδος των Θρακών, αυτόχθονες στην περιοχή κατά τον 1ο αιώνα π.Χ., και οι Έλληνες τους ονόμαζαν Γέτες.
Ήταν γνωστοί επιδέξιοι τεχνίτες, ειδικά στον κλάδο της μεταλλουργίας, της κεραμικής και της υφαντουργίας. Η Δακία είχε πλούσιο ορυκτό πλούτο, ειδικά χρυσό και ασήμι, γεγονός που ενίσχυσε τη στρατηγική της σημασία κατά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Το 106 π.Χ., ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Τραϊανός, κατέκτησε τη Δακία, υπάγοντάς την στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, με αποτέλεσμα η Δακία να γίνει μία από τις σημαντικότερες επαρχίες της αυτοκρατορίας.
Ο Δακικός θησαυρός και τα περίτεχνα κοσμήματα
Ο θησαυρός απαρτίζεται από έξι, περίτεχνα κοσμήματα, μεταξύ των οποίων ένα κυκλικό βραχιόλι – βέργα, διακοσμημένο με μοτίβα φυτών, δύο πόρπες με κόμπους, μία μικρότερη πόρπη με τέσσερις κόμπους, μία αλυσίδα για τον λαιμό με τρία κρεμαστά σε σχήμα καρφιού και μία ζώνη φτιαγμένη από οβάλ πλακέτες αλληλοπλεγμένες με μια αλληλουχία από συνδέσμους.
Μία ορθογώνια πλακέτα, διακοσμημένη με μοτίβα του ήλιου, θεωρείται ότι είναι κομμάτι της ζώνης.

Τα ευρήματα ζυγίζουν περίπου 550 γραμμάρια και η συλλογή αυτή πιθανώς να ανήκε σε κάποιο εξέχον μέλος της Δακικής αριστοκρατίας, αποτελώντας σημαντικό σύμβολο κοινωνικού κύρους σε ξεχωριστές περιστάσεις. Η ταφή του θησαυρού μπορεί να ήταν προσφορά σε κάποια άγνωστη θεότητα, ή ένας τρόπος να τον κρύψουν σε μια ταραχώδη περίοδο της ζωής του κατόχου του.
Όποιος και αν ήταν ο λόγος, η παρουσία του στην πόλη Breaza, αποδεικνύει την ύπαρξη Δακικού οικισμού στην περιοχή, γεγονός που δεν είχε αναγνωριστεί μέχρι πρότινος. Η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους στην αρχαιολογική έρευνα, με τις ελπίδες οι έρευνες να αναγνωρίσουν τον οικισμό ή την οχύρωση που σχετίζεται με τον θησαυρό.
Τα τεχνουργήματα παραδόθηκαν στις κρατικές αρχές, όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ τώρα τα διαχειρίζεται το μουσείο της κομητείας Mureș. Το μουσείο σχεδιάζει να καταγράψει, να μελετήσει και να εκθέσει τον θησαυρό, ώστε να δώσει στο κοινό τη δυνατότητα να θαυμάσει την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της Δακίας.
Το ξεχωριστό αυτό εύρημα, δεν εμπλουτίζει απλώς την κατανόηση για τον Δακικό πολιτισμό, αλλά μας θυμίζει ότι, το παρελθόν δεν χάνεται ποτέ, απλά περιμένει να το ανακαλύψουμε ξανά. O Δακικός θησαυρός της Breaza ξεχωρίζει, ως απόδειξη ενός ζωντανού πολιτισμού που συνεχίζει να μοιράζεται τις ιστορίες του μέχρι σήμερα μαζί μας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου