Οι ασιατικές αγορές ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα με ελεύθερη πτώση,
συνεχίζοντας το αρνητικό σερί που προκάλεσε την Παρασκευή η ισχυρή αναταραχή στη Wall Street. Αιτία ήταν η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αυξήσει σημαντικά τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, με το Πεκίνο να απαντά αμέσως με αυστηρά αντίποινα, πυροδοτώντας φόβους για μια ευρύτερη οικονομική κρίση.Οι επιπτώσεις ήταν άμεσες και εμφανείς στα χρηματιστήρια παγκοσμίως. Τα μελλοντικά συμβόλαια στις ΗΠΑ εμφάνισαν έντονη αδυναμία: ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 4,2%, ο Dow Jones Industrial Average έχασε 3,5%, ενώ ο Nasdaq κατρακύλησε κατά 5,3%. Την ίδια ώρα, στην Ασία, ο Nikkei 225 του Τόκιο σημείωσε πτώση σχεδόν 8%, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έχασε πάνω από 6%. Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 4,4%, εντείνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα.
Το πετρέλαιο συνέχισε επίσης την καθοδική του πορεία, με το αμερικανικό αργό να χάνει 4% ή 2,50 δολάρια, φτάνοντας τα 59,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent μειώθηκε κατά 2,25 δολάρια, στα 63,33 δολάρια το βαρέλι.
Η Παρασκευή σηματοδότησε μία από τις χειρότερες ημέρες για τη Wall Street μετά την κρίση του COVID. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 6%, ο Dow κατέρρευσε κατά 5,5%, ενώ ο Nasdaq composite υποχώρησε κατά 5,8%. Οι απώλειες εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα ύψους 34% στους αμερικανικούς δασμούς, επιβάλλοντας δικούς του δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ από τις 10 Απριλίου, μεταξύ άλλων περιοριστικών μέτρων.
Παρά τη θετική έκθεση για την αμερικανική αγορά εργασίας, που υπό κανονικές συνθήκες θα προσέφερε στήριξη στην αγορά, δεν κατάφερε να ανακόψει το πτωτικό ράλι, το οποίο φαίνεται να προέρχεται από βαθύτερους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου είναι ήδη εμφανείς: από τις 500 εταιρείες του δείκτη S&P 500, μόνο 14 εμφάνισαν άνοδο την Παρασκευή. Οι τιμές του αργού πετρελαίου έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2021, ενώ η τιμή του χαλκού, ενός κρίσιμου δείκτη για τη βιομηχανική παραγωγή, σημείωσε πτώση, υποδεικνύοντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη ενδέχεται να υποστεί σοβαρό πλήγμα.
Η κεντρική ανησυχία των αγορών πλέον αφορά το αν αυτή η αντιπαράθεση ΗΠΑ–Κίνας θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση. Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, η πτώση στις μετοχές πιθανόν να συνεχιστεί. Ήδη, ο S&P 500 βρίσκεται μειωμένος κατά 17,4% σε σχέση με το ιστορικό του υψηλό του Φεβρουαρίου.
Παρά το ταραχώδες σκηνικό, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε αδιάφορος, καθώς από το Mar-a-Lago —το ιδιωτικό του κλαμπ στη Φλόριντα— μετέβη στο γήπεδο του γκολφ, γράφοντας στα social media πως «ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΕΤΕ».
Μια πιθανή σανίδα σωτηρίας για την οικονομία θα μπορούσε να είναι η παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) μέσω μείωσης των επιτοκίων, κάτι που θα ενίσχυε την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα, καθώς οι προσδοκίες για πληθωρισμό θα μπορούσαν να ενισχυθούν.
«Η υποχρέωσή μας είναι να διατηρήσουμε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα καλά εδραιωμένες και να διασφαλίσουμε ότι μια εφάπαξ αύξηση του επιπέδου των τιμών δεν θα μετατραπεί σε συνεχιζόμενο πρόβλημα πληθωρισμού», δήλωσε ο Πάουελ.
Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η διάρκεια των δασμών του Τραμπ και το αν άλλες χώρες θα λάβουν αντίστοιχα αντίποινα. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, ορισμένοι επενδυτές ελπίζουν ότι ο Τραμπ μπορεί τελικά να μειώσει τους δασμούς, εφόσον εξασφαλίσει εμπορικές “νίκες” μέσω διαπραγματεύσεων.
Ο ίδιος ο Τραμπ έχει αναγνωρίσει ότι οι Αμερικανοί πολίτες μπορεί να αισθανθούν “λίγο πόνο”, αλλά επιμένει ότι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, όπως η επιστροφή των βιομηχανικών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, αξίζουν την προσπάθεια.
Εν τω μεταξύ, οι μετοχές αμερικανικών εταιρειών με έντονη δραστηριότητα στην Κίνα επλήγησαν ιδιαίτερα. Η DuPont είδε τη μετοχή της να βυθίζεται κατά 12,7%, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι ξεκινά αντιμονοπωλιακή έρευνα για τη θυγατρική της στην Κίνα. Η GE Healthcare, η οποία απέκτησε το 12% των εσόδων της από την Κίνα, σημείωσε πτώση 16%.
Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις μειώθηκαν, αν και η πτώση περιορίστηκε μετά τις δηλώσεις του Πάουελ. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε στο 4,01% από 4,06%, ενώ νωρίτερα μέσα στο έτος βρισκόταν στο 4,80%. Το πρωί της Δευτέρας, είχε υποχωρήσει ακόμα και κάτω από το 3,90%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου