Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 07, 2025

Το real estate της τουρκικής μαφίας σε Θράκη και Αιγαίο

Η αγορά δύο ξενοδοχείων στη Μαρώνεια Ροδόπης, πριν από περίπου δύο χρόνια, αποτέλεσε το εφαλτήριο για να ξεκινήσει ειδική έρευνα όσον αφορά τις αγορές ακινήτων στην Ελλάδα από Τούρκους υπηκόους, είτε απευθείας είτε μέσω εταιρειών.

Η συγκεκριμένη επενδυτική αγορά φέρεται να έγινε από εταιρεία με έδρα χώρα-μέλος της Ε.Ε.


 Στην πραγματικότητα, όμως, η εταιρεία φέρεται να είναι τουρκικών συμφερόντων, καθώς οι ιδιοκτήτες της, όπως αυτοί αναφέρονται στα επίσημα συμβόλαια αγοραπωλησίας, είναι τουρκικής καταγωγής.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά την αγορά των ξενοδοχείων οι νέοι ιδιοκτήτες ξήλωσαν ολόκληρο τον εξοπλισμό και τον μετέφεραν στην Τουρκία.


Παράλληλα, για προσωπικό προσέλαβαν μόνο Ελληνες μουσουλμάνους από τις γύρω κοινότητες.

Τα στοιχεία αυτά ήταν αρκετά για να ενεργοποιήσουν τα κλιμάκια της ΕΥΠ στην περιοχή, που έστρεψαν την προσοχή τους στη συγκεκριμένη εξαγορά και στα «σκοτεινά» σημεία της.

Η υπόθεση με τις συνεχείς εξαγορές ακινήτων απευθείας από Τούρκους υπηκόους αποκαλύφθηκε σταδιακά τις προηγούμενες εβδομάδες, με αποκορύφωμα τη σχετική επερώτηση που κατέθεσαν πρόσφατα στη Βουλή έντεκα βουλευτές της Ν.Δ. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Realnews, ήδη η ΕΥΠ έχει στο στόχαστρό της δύο εταιρείες, οι οποίες αγοράζουν ακίνητα σε Θράκη και ανατολικό Αιγαίο.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι, μέσω αυτών των εταιρειών, ενδέχεται να ξεπλένονται και χρήματα που διακινεί η τουρκική μαφία, τα ανώτερα στελέχη της οποίας έχουν επίσης πολύ έντονη παρουσία στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Η σχετική έρευνα, λοιπόν, συνδυάζεται με τη διαδικασία χαρτογράφησης των Τούρκων στελεχών του οργανωμένου εγκλήματος που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς και των χρημάτων που διακινούν στη χώρα μας μέσω της αγοράς ακινήτων.

Οπως έχει διαπιστωθεί και από τις ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών του ελληνικού κράτους, Τούρκοι πολίτες την τελευταία πενταετία αγοράζουν σε μειονοτικές κοινότητες, που βρίσκονται σε Εβρο και Ροδόπη, ακατοίκητα κτίσματα σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.

Στην αρχή, αυτές οι αγορές θεωρήθηκαν λογικές, στη συνέχεια όμως -και όσο αυτές αυξάνονταν- άρχισε να χτυπά συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστωθεί αν πίσω από αυτές κρύβεται κάτι ύποπτο.

Οι εξαγορές ακινήτων όμως δεν περιορίστηκαν στη βόρεια Ελλάδα αλλά επεκτάθηκαν και σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου, και συγκεκριμένα στη Λέσβο, στη Ρόδο αλλά και στη Λέρο.

Ειδικά σε αυτά τα τρία νησιά, που έχουν μεγάλη εγγύτητα με τα παράλια της Μικράς Ασίας, οι εξαγορές ακινήτων και οικοπέδων τα τελευταία χρόνια πήραν διαστάσεις χιονοστιβάδας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές πώλησης.

Επειτα από προσεκτική παρατήρηση των αρμόδιων υπηρεσιών, διαπιστώθηκε πως οι περισσότερες αγορές ακινήτων και οικοπέδων σε Λέσβο, Λέρο και Ρόδο γίνονται σε παράκτιες περιοχές που «βλέπουν» τα παράλια της Τουρκίας.

Εκατό ακίνητα

Επειτα από αυτές τις διαπιστώσεις, όπως αναφέρουν οι πηγές της «R», στο μικροσκόπιο των ερευνών της ΕΥΠ έχουν μπει τουλάχιστον 100 αγορές ακινήτων σε Θράκη και ανατολικό Αιγαίο, αλλά και 10 Τούρκοι υπήκοοι οι οποίοι τα έχουν αγοράσει, είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως εκπρόσωποι εταιρειών.

Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν οι αγορές αυτές θέτουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα ή αν έχουν χρησιμοποιηθεί για τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.

Ηδη η κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών έχει φέρει αποτελέσματα, με τις Αρχές να αποφασίζουν την ακύρωση του βασικού προνομίου που έχει η αγορά ακριβού ακινήτου στην Ελλάδα, δηλαδή της Golden Visa.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Λέρου, όπου εταιρεία με έδρα την Ελβετία έχει εξαγοράσει κατοικίες αλλά και παραλιακά οικόπεδα.

Πίσω από την ελβετική εταιρεία βρίσκονταν Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι, μέσω αυτών των αγορών, εξασφάλισαν την άδεια να κυκλοφορούν ελεύθερα σε χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Τη συγκεκριμένη πρακτική εκτιμάται ότι ακολουθούν αρκετοί Τούρκοι μαφιόζοι, οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο στη χώρα μας.

Σε αυτή την περίπτωση, οι Αρχές κινητοποιήθηκαν και ακύρωσαν την Golden Visa που είχαν αποκτήσει οι υπεύθυνοι της εταιρείας που πραγματοποίησε τις αγορές στη Λέρο.

Να σημειωθεί ότι τα στατιστικά στοιχεία που είναι καταχωρισμένα στο Κτηματολόγιο της Θράκης είναι εντυπωσιακά, καθώς σε Εβρο και Ροδόπη πραγματοποιούνται περίπου 1.000 αγορές ετησίως.

Προφανώς και πρόκειται για ένα νούμερο που δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί και για τον λόγο αυτόν τα κλιμάκια τις ΕΥΠ έχουν στρέψει τις έρευνές τους στους συγκεκριμένους νομούς, καθώς στο σύνολό τους αυτές οι αγορές αφορούν οικόπεδα και σπίτια παλαιάς κατασκευής ή ακόμα και ακατοίκητα τα οποία βρίσκονται αποκλειστικά σε κοινότητες που κατοικούν Ελληνες μουσουλμάνοι.

Ο «έρανος»

Από τις ενέργειες των ειδικών υπηρεσιών του ελληνικού κράτους διαπιστώθηκε ακόμα και αύξηση στις δωρεές για τη δημιουργία μειονοτικών σχολείων, ενώ το ενδιαφέρον της ΕΥΠ πριν από μερικούς μήνες στράφηκε σε έναν ύποπτο έρανο που πραγματοποιήθηκε σε κοινότητες που διαβιούν Ελληνες μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν έφτασε στα «αυτιά» των πρακτόρων της ΕΥΠ αυτός ο έρανος άρχισαν να ψάχνουν προκειμένου να δουν πού θα καταλήξουν τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί.

Επειτα από έρευνες, διαπιστώθηκε πως το ποσό που είχε συγκεντρωθεί πιστώθηκε σε λογαριασμό εταιρείας με έδρα χώρα της Ε.Ε.

Ακολουθώντας στη συνέχεια τη διαδρομή του χρήματος, τα στελέχη της ΕΥΠ διαπίστωσαν πως ένα μεγάλο μέρος αυτών κατέληξε σε οργάνωση στη Μέση Ανατολή, η οποία μάλιστα βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» κορυφαίων μυστικών υπηρεσιών τις Δύσης.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως η έρευνα που διεξάγεται έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Αν και πολλές από τις αγορές που γίνονται μπορεί να είναι εντελώς «αθώες» και να έχουν μόνο καθαρά επενδυτικό κίνητρο, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ενδείξεις ότι κάποιες από αυτές ενδέχεται να γίνονται από άτομα που είτε ανήκουν στο οργανωμένο έγκλημα είτε επιβουλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα.

Στη δεύτερη θέση της Golden Visa

Οι Τούρκοι υπήκοοι κατέχουν το 10,9% των αιτήσεων για την άδεια διαμονής μόνιμου επενδυτή και είναι πίσω μόνο από τους Κινέζους

Η Ελλάδα και το Ντουμπάι αναδείχθηκαν το 2024 οι πρώτες χώρες που προτιμούν οι κάτοικοι της Τουρκίας οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα στο εξωτερικό.

Οπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Sabah», η οποία επικαλείται στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας ξόδεψαν περισσότερα από 2,5 δισ. δολάρια προκειμένου να αποκτήσουν ακίνητα στο εξωτερικό, επωφελούμενοι εν μέρει από τα προγράμματα Golden Visa, με το Ντουμπάι και την Ελλάδα να είναι στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τη ζήτηση.

Οι δαπάνες σημείωσαν αύξηση 20,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η ανοδική τάση συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο του 2025, με 144 εκατ. δολάρια να έχουν ήδη δαπανηθεί για αγορές ακινήτων.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επιβεβαιώνουν το έντονο ενδιαφέρον Τούρκων πολιτών για την απόκτηση Golden Visa στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτά, η τουρκική είναι η δεύτερη εθνικότητα με ισχύουσες αρχικές άδειες διαμονής μόνιμου επενδυτή (Golden Visa).

Πρώτοι και με διαφορά εξακολουθούν να είναι οι επενδυτές από την Κίνα, με τον αριθμό τους να φτάνει τους 6.520, κατέχοντας το 48,1% των συνολικών αδειών για Golden Visa.

Οπως προαναφέρθηκε, δεύτεροι είναι οι «επενδυτές» από την Τουρκία. Σχεδόν μία στις δέκα Golden Visa εκδίδεται έπειτα από αίτημα Τούρκου πολίτη.

Συγκεκριμένα, 1.471 εκδόσεις αφορούν αίτημα Τούρκων επενδυτών – ποσοστό 10,9% του συνολικού αριθμού εκδόσεων.

Μετά την Κίνα και την Τουρκία ακολουθούν ο Λίβανος με 798 Golden Visa, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου με 595 άδειες, το Ιράν με 573, οι ΗΠΑ με 426, η Αίγυπτος με 425, το Ισραήλ με 382, η Ρωσία με 218 και η Ουκρανία με 161.

Η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα και στις ανανεώσεις Golden Visa. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, πρώτοι με διαφορά είναι οι Κινέζοι, με 57% στις συνολικές ανανεώσεις, ενώ ακολουθούν οι Τούρκοι μαζί με τους Ρώσους με 9%.

Οι αιτήσεις από την Τουρκία για έκδοση Golden Visa συνεχίζονται με τον ίδιο φρενήρη ρυθμό. Στα αρχεία του υπουργείου βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω από 2.500 εκκρεμείς αιτήσεις, οι οποίες προέρχονται από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 16.313 εκκρεμοτήτων ως προς την έκδοση νέων αδειών, το 16%, δηλαδή περίπου 2.600 αιτήσεις, προέρχεται από την Τουρκία και περίπου το 60% προέρχεται από την Κίνα.

Στην Αττική

Αυτό που προκύπτει ξεκάθαρα από τη γεωγραφική κατανομή των εκκρεμών δηλώσεων είναι το σχεδόν αποκλειστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για την Αττική.

Από τις 16.313 εκκρεμείς αιτήσεις, οι 13.208 αφορούν το Λεκανοπέδιο. Οι 1.055 αφορούν την Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, οι 831 την Πελοπόννησο, τη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων είναι κάτω από 500.

Συνολικά, στη χώρα μας ισχύουν αυτή τη στιγμή 50.747 άδειες διαμονής μόνιμου επενδυτή.

Παράλληλα, πέραν των 18.363, στον συνολικό αριθμό συνυπολογίζονται οι ανανεώσεις αλλά και οι νέες εκδόσεις που αφορούν μέλη οικογένειας του μόνιμου επενδυτή.

Οπως προκύπτει, το γεγονός ότι σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο για την έκδοση Golden Visa είναι η οικονομική επένδυση των 250.000 ευρώ έχει οδηγήσει σε σχεδόν μηδενικές απορρίψεις. Κοινώς, όσες αιτήσεις κατατίθενται κάθε χρόνο, εγκρίνονται.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, πάντως, πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναθεωρούν το πλαίσιο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Ισπανία, η οποία, ύστερα από δέκα χρόνια, προχωρά στην πλήρη αναστολή της Golden Visa.

Οσον αφορά την Ελλάδα, δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, παρά το γεγονός ότι στο τραπέζι πέφτουν κατά καιρούς εισηγήσεις για αλλαγή του πλαισίου.

Η έλευση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεδομένα θα προκαλέσει συζητήσεις για αναθεώρηση των όρων. Μια τέτοια συζήτηση ωστόσο απαιτεί μεγάλη προεργασία και συμπερίληψη πολλών παραγόντων στην τελική απόφαση.

Πηγές του υπουργείου λένε χαρακτηριστικά πως στην παρούσα φάση στη χώρα βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές εργολαβίες για ανοικοδόμηση ακινήτων και πολυκατοικιών, με τα ακίνητα να είναι ήδη προαγορασμένα.

Ως εκ τούτου, ούτε οι επενδυτές αλλά ούτε και οι τεχνικές εταιρείες δεν γίνεται να αιφνιδιαστούν με μια ξαφνική απόφαση, άμεσης μάλιστα ισχύος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου