Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 28, 2025

Ελλάδα: 4 παιδιά στο νοσοκομείο, 10 με συμπτώματα σαλμονέλας – Σοβαρά ερωτήματα για τις συμβάσεις του Δήμου Αιγάλεω με προμηθευτές κρέατος

 

Νωπό κοτόπουλο με “διάρκεια ζωής” 6 μηνών; Οι συμβάσεις δύο κρεοπωλείων με τον Δήμο Αιγάλεω για τους παιδικούς σταθμούς, σε έναν εκ των οποίων όπου σημειώθηκε επιδημία τροφικής δηλητηρίασης


4 παιδιά στο νοσοκομείο άλλα 10 με συμπτώματα σοβαρής γαστρεντερίτιδας, καθώς και ένας εργαζόμενος,  είναι ο απολογισμός της επιδημίας σαλμονέλωσης στον  6ο Βρεφονηπιακό σταθμό Αιγάλεω σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ και οι γονείς των παιδιών με επιστολή τους, ζητούν να μάθουν –μεταξύ άλλων- ποια μέτρα έχουν ληφθεί, εάν έχουν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα υγιεινής, αν έγινε ιχνηλάτηση των προμηθευτών τροφίμων του σταθμού, αν είναι σε ισχύ όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πιστοποιητικά των εργαζομένων στον παιδικό σταθμό και κάθε πότε γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι στους παιδικούς σταθμούς.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας, (αλλά όχι προς τον ΕΦΕΤ ή στο ΥΠΑΑΤ) ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής και αν έχουν εντοπιστεί επιπλέον κρούσματα σαλμονέλας σε εργαζόμενους ή παιδιά καθώς και τα αποτελέσματα των ελέγχων στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ποιο τρόφιμο ευθύνεται για την επιδημία σαλμονελώσεων στον παιδικό σταθμό, τα τρόφιμα που συνδέονται συχνότερα με επιδημίες σαλμονέλας είναι τα αυγά, το χοιρινό κρέας και τα πουλερικά, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται χωρίς να έχουν μαγειρευτεί σωστά. Το Cibum βρήκε τις συμβάσεις του Δήμου Αιγάλεω με δύο προμηθευτές κοτόπουλου και κρέατος στο Kεντρικό Ηλεκτρονικό  Μητρώο  Δημοσίων  Συμβάσεων. Η μία έγινε τον Δεκέμβριο του 2024 ύψους 114,740,019€ και η δεύτερη τον Νοέμβριο του 2024 ύψους 8.204,94€. Έχει ενδιαφέρον το παράρτημα με τις απαιτήσεις στη σύμβαση του ενός προμηθευτή. Για νωπά είδη κρεοπωλείου αναφέρει:

Σε όλες τις συσκευασίες τροφίμων θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης της οποίας, εκτός και εάν αναφέρεται διαφορετικά στις επιμέρους τεχνικές προδιαγραφές / είδος, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 μήνες μετά την παράδοση των προϊόντων. Όπως είναι γνωστό η διάρκεια ζωής των νωπών κρεάτων και πουλερικών, είναι λίγες ημέρες και σε καμια περίπτωση 6 μήνες!

Επίσης γίνεται αναφορά σε κανονισμό που έχει καταργηθεί (ΕΟΚ 1538/91). Επιπλέον και στις 2 συμβάσεις υπάρχει η εξής απίστευτη αναφορά: “Σε περίπτωση οποιασδήποτε ένδειξης σαλμονέλας έστω και σε ένα κοτόπουλο ο προμηθευτής είναι υποχρεωμένος να αντικαταστήσει όλα τα κοτόπουλα“.

Όπως όλοι ξέρουμε, η σαλμονέλα δεν μας δίνει ενδείξεις. Τα κοτόπουλα που έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα συνήθως δεν μυρίζουν άσχημα ούτε φαίνονται χαλασμένα. Η μόλυνση από σαλμονέλα δεν επηρεάζει την εμφάνιση ή την οσμή του κοτόπουλου. Τα βακτήρια είναι άοσμα και άγευστα και το κοτόπουλο μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό ακόμα και όταν είναι μολυσμένο. Και αν βρεθεί κάτι, μετά από αναλύσεις είναι λόγος ακύρωσης της σύμβασης και επιπλέον διερεύνησης για κυρώσεις και όχι απλά να αντικατασταθούν τα κοτόπουλα. Πόσω μάλλον εάν έχουν συμβεί κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων.

Είναι σαφές ότι η πρόθεση του Δήμου δεν ήταν η προμήθεια προϊόντων με εξάμηνη διάρκεια ζωής σε ευπαθή τρόφιμα όπως το νωπό κρέας. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες διατυπώσεις στις συμβάσεις υποδεικνύουν σοβαρές αδυναμίες στον μηχανισμό ελέγχου, αξιολόγησης και επιστημονικής έγκρισης των τεχνικών προδιαγραφών. Η απουσία εμπλοκής εξειδικευμένου επιστήμονα τροφίμων κατά τη σύνταξη των όρων της σύμβασης ενδέχεται να συνέβαλε σε αστοχίες που θέτουν εν δυνάμει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.


Η εμπειρογνωμοσύνη επαγγελματιών του κλάδου είναι απαραίτητη, ιδίως όταν πρόκειται για συμβάσεις που αφορούν τη διατροφή ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Η ανάγκη για αυστηρότερη εποπτεία και διατομεακή συνεργασία –μεταξύ νομικών, τεχνολόγων τροφίμων και υγειονομικών αρχών– είναι πλέον επιτακτική, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα, η ασφάλεια και η συμμόρφωση των προμηθειών με τα ισχύοντα πρότυπα και τη νομοθεσία.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από το βακτήριο της σαλμονέλας – Τρόποι προφύλαξης

Η μόλυνση από Salmonella spp. παραμένει ένα από τα κυριότερα προβλήματα δημόσιας υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με 77.486 καταγεγραμμένα κρούσματα το 2023, η σαλμονέλωση κατατάσσεται ως η δεύτερη πιο συχνά αναφερόμενη ζωονόσος στους ανθρώπους, ενώ συνδέεται και με τον μεγαλύτερο αριθμό τροφιμογενών επιδημιών.  Μια μελέτη που ανέλυσε τις επιδημίες σαλμονέλας από το 2015 έως το 2019 στην Ευρώπη αναγνώρισε τα αυγά ως την κύρια πηγή, ακολουθούμενα από το κοτόπουλο.

Τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν και να προκαλέσουν ασθένειες εάν το κρέας, τα πουλερικά και τα προϊόντα αυγών δεν μαγειρευτούν σε μια  ασφαλή ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία,  όπως μετριέται με θερμόμετρο τροφίμων, και τα φρούτα και τα λαχανικά δεν πλυθούν καλά. Τα βακτήρια μπορούν επίσης να μολύνουν άλλα τρόφιμα που έρχονται σε επαφή με ωμό κρέας και πουλερικά. Οι ασφαλείς πρακτικές χειρισμού τροφίμων είναι απαραίτητες για την αποτροπή της πρόκλησης ασθενειών από βακτήρια στα ωμά τρόφιμα.

Αν και σε ορισμένα άτομα η σαλμονέλωση μπορεί να είναι ασυμπτωματική, οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν διάρροια, κοιλιακούς πόνους και πυρετό εντός 8 έως 72 ωρών από την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου. Επιπλέον συμπτώματα μπορεί να είναι ρίγη, πονοκέφαλος, ναυτία και έμετος. Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται εντός 4 έως 7 ημερών. Πολλά άτομα με σαλμονέλωση αναρρώνουν χωρίς θεραπεία και μπορεί να μην επισκεφτούν ποτέ γιατρό. Ωστόσο, οι λοιμώξεις από σαλμονέλα  μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, ειδικά για βρέφη και μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα μωρά τους, και ηλικιωμένους ενήλικες, οι οποίοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο τροφιμογενών νοσημάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου