Όλοι τα γνωρίζουμε για το εντυπωσιακό ροζ τους χρώμα, αλλά τα φλαμίνγκο όταν βγαίνουν από το αυγό δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την εικόνα. Τα μικρά είναι γκριζωπά ή λευκά, και χρειάζονται αρκετά χρόνια μέχρι να αποκτήσουν τη χαρακτηριστική ροζ απόχρωση.
Το μυστικό κρύβεται στη διατροφή τους. Οι γαρίδες, τα φύκια και άλλοι μικροοργανισμοί που τρώνε είναι πλούσια σε καροτενοειδή, φυσικές χρωστικές που δίνουν στα φλαμίνγκο το χρώμα τους. Όσο περισσότερο τρέφονται με αυτές τις τροφές, τόσο πιο έντονο γίνεται το ροζ.
Γι’ αυτό και τα φλαμίνγκο σε αιχμαλωσία, αν δεν έχουν σωστή διατροφή, συχνά δείχνουν πιο θαμπά ή σχεδόν λευκά. Το χρώμα τους, με άλλα λόγια, είναι ο καθρέφτης της διατροφής τους.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα δεις ένα σμήνος φλαμίνγκο, θυμήσου: δεν είναι μόνο όμορφα, αλλά και ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η φύση «ζωγραφίζει» με τα χρώματα της τροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου