Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 07, 2025

Παγκόσμια ανησυχία για τα γνωστά μπισκότα που περιέχουν υδροκυάνιο 146% πάνω από το όριο – Πωλούνται σε 21 χώρες [ΦΩΤΟ]


 Διεθνής προειδοποίηση για μπισκότα amaretti με υδροκυάνιο πάνω από το διπλάσιο του επιτρεπτού ορίου


Η υπόθεση με τα δημοφιλή ιταλικά μπισκότα αμυγδάλου εξελίσσεται σε σοβαρή διατροφική κρίση στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν, μετά τον εντοπισμό υπερβολικά υψηλής συγκέντρωσης υδροκυανίου, η οποία έφτασε τα 86,2mg/kg. Η τιμή αυτή θεωρείται επικίνδυνη και ξεπερνά κατά πολύ τα αποδεκτά όρια για προϊόντα διατροφής που περιέχουν αμύγδαλο, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ουσίας ικανής να προκαλέσει οξεία τοξικότητα. Σύμφωνα με τον κανονισμό (EU) 2022/1364, η μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση υδροκυανίου (συμπεριλαμβανομένης του υδροκυανίου που προέρχεται από κυανογόνες γλυκοζίτες) στα αμύγδαλα που πωλούνται στο εμπόριο — ακατέργαστα, ολόκληρα, σπασμένα ή αλεσμένα — είναι 35 mg/kg. Η ανίχνευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσημων ελέγχων στην αγορά, με τη Γερμανία να εκδίδει στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, ειδοποίηση δυνητικά σοβαρού κινδύνου.

Η υπόθεση λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις, καθώς τα μπισκότα είχαν διανεμηθεί ή αναφερθεί σε 21 χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, από την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι κράτη της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και φυσικά ολόκληρη σχεδόν την ΕΕ. Ο κατάλογος των εμπλεκομένων χωρών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Αυστρία, Βέλγιο, Κολομβία, Κύπρο, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Μαρόκο, Περού, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία και Ουρουγουάη, αποκαλύπτοντας το ευρύτατο εύρος της εμπορικής διάθεσης του προϊόντος.

Το υδροκυάνιο (HCN) είναι μια φυσική τοξική ουσία που μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένα φυτικά τρόφιμα, όταν ενώσεις όπως η αμυγδαλίνη — που βρίσκονται σε πυρήνες βερίκοκου, σε ποικιλίες αμυγδάλων και σε άλλους σπόρους — διασπώνται κατά τη μάσηση ή την πέψη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κυανογόνα γλυκοζίδια που υπάρχουν φυσικά στον καρπό απελευθερώνουν υδροκυάνιο, το οποίο σε αυξημένες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ήπια αλλά ενοχλητικά συμπτώματα όπως ζάλη, πονοκέφαλο, ναυτία ή γενική αδιαθεσία, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα άτομα. Η έναρξη των συμπτωμάτων εξαρτάται από τη δόση και τη διάρκεια της έκθεσης.

Πρόκειται για τα μπισκότα της μάρκας Sapori Amaretti Almonds 175g. Οι αρχές πολλών κρατών προχώρησαν σε άμεσα μέτρα. Στη Γερμανία τα μπισκότα δεσμεύτηκαν, αποσύρθηκαν από την αγορά και παράλληλα εκδόθηκε ανάκληση από τους καταναλωτές. Η Ιταλία, ως χώρα παραγωγής, ανακοίνωσε επίσης απόσυρση από την αγορά, ενώ Γαλλία και Λουξεμβούργο εξέδωσαν προειδοποιήσεις και ανακλήσεις, με το Λουξεμβούργο να δημοσιοποιεί επίσημη ανακοίνωση προς τους πολίτες. Οι ενέργειες αυτές επιβεβαιώνουν ότι ο κίνδυνος θεωρείται δυνητικά σοβαρός.

Η ευρωπαϊκή και διεθνής δικτύωση για θέματα ασφάλειας τροφίμων κινητοποιήθηκε άμεσα. Πλήθος follow-up αναφορών κατατέθηκε από περιφερειακές και εθνικές αρχές της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, με επιβεβαίωση ότι οι έρευνες συνεχίζονται τόσο για την προέλευση της επιμόλυνσης όσο και για το εύρος της διακίνησης. Το γεγονός ότι το προϊόν συνδέεται με πικραμύγδαλα, μια πρώτη ύλη που έτσι κι αλλιώς εμπεριέχει αμυγδαλίνη ικανή να παράγει υδροκυάνιο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανεπαρκούς επεξεργασίας ή λάθους στην πρώτη ύλη. Η κοινοποίηση 2025.9487 παραμένει ενεργή και επισημασμένη για περαιτέρω προσοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεθνείς οργανισμούς, καθώς το εύρος της διασποράς και η υψηλή τοξικότητα της ουσίας απαιτούν εξαντλητική ιχνηλάτηση και πλήρη απομάκρυνση των παρτίδων από την αγορά σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

Tα επικίνδυνα μπισκότα Sapori Amaretti Almonds


Οι παρτίδες που έχουν ανακληθεί ή σημειωθεί ως προβληματικές διαφέρουν ανά χώρα, γεγονός που δείχνει ότι δεν διακινήθηκε μία μόνο παρτίδα διεθνώς, αλλά περισσότερες, και κάθε αγορά φαίνεται να έχει λάβει διαφορετικούς κωδικούς ή διαφορετικούς συνδυασμούς. Οι παρτίδες που αφορά η προειδοποίηση των Γερμανικών αρχών φέρουν τις ενδείξεις Lot L355122 1 με ελάχιστη διάρκεια διατήρησης 02.05.2026 και Lot L355237 1 με ελάχιστη διάρκεια διατήρησης 25.08.2026. Στο Λουξεμβούργο η παρτίδα L355185 2, στη Γαλλί, ανακλήθηκε η παρτίδα με γραμμωτό κώδικα 8000895003379 και στην Αυστρία παρτίδα L355122 1 με ημερομηνία λήξης 02.05.2026. Τα συγκεκριμένα amaretti είναι παραδοσιακά ιταλικά μπισκότα φτιαγμένα από αλεσμένα αμύγδαλα ή πυρήνες βερίκοκου, ζάχαρη και ασπράδι αυγού.

Η επιμόλυνση μπισκότων αμυγδάλου με υδροκυάνιο, συνδέεται σχεδόν πάντα με την παρουσία πικραμυγδάλων ή άλλων κυανογόνων φυτικών υλών που δεν έχουν υποστεί σωστή επεξεργασία. Τα πικραμύγδαλα περιέχουν αμυγδαλίνη, μια κυανογόνο γλυκοσίδη που κατά τη θραύση, το άλεσμα ή την πέψη διασπάται και απελευθερώνει υδροκυάνιο. Αν στη γραμμή παραγωγής χρησιμοποιηθεί παρτίδα αμυγδάλων που περιέχει ποσοστό πικραμυγδάλων μεγαλύτερο από το επιτρεπτό ή αν δεν έχει προηγηθεί θερμική ή ενζυμική επεξεργασία ικανή να μειώσει την αμυγδαλίνη, τότε η τελική συγκέντρωση υδροκυανίου στο προϊόν μπορεί να εκτοξευθεί.

Εξίσου κρίσιμος είναι ο έλεγχος της πρώτης ύλης. Mη ταξινομημένα ή ανεπαρκώς καθαρισμένα αμύγδαλα, αναμείξεις από διαφορετικές παρτίδες ή προμηθευτές, καθώς και λάθη στη διαλογή μπορούν να οδηγήσουν σε είσοδο πικραμυγδάλων στην παραγωγή χωρίς να γίνει αντιληπτό. Η επιμόλυνση είναι πιθανότερο να ενισχυθεί σε προϊόντα που περιέχουν αλεσμένα αμύγδαλα, επειδή το άλεσμα διευκολύνει την απελευθέρωση της τοξικής ουσίας. Σε όλες τις περιπτώσεις, η τελική απόκλιση προκύπτει από αποτυχία ελέγχου πρώτων υλών, ανεπαρκή τεχνολογική επεξεργασία ή και τα δύο, οδηγώντας σε συγκεντρώσεις υδροκυανίου όπως αυτές που καταγράφηκαν στα προβληματικά μπισκότα.

Η ευρωπαϊκή και διεθνής δικτύωση για θέματα ασφάλειας τροφίμων κινητοποιήθηκε άμεσα. Πλήθος follow-up αναφορών κατατέθηκε από περιφερειακές και εθνικές αρχές της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, με επιβεβαίωση ότι οι έρευνες συνεχίζονται τόσο για την προέλευση της επιμόλυνσης όσο και για το εύρος της διακίνησης. Το γεγονός ότι το προϊόν συνδέεται με πικραμύγδαλα, μια πρώτη ύλη που έτσι κι αλλιώς εμπεριέχει αμυγδαλίνη ικανή να παράγει υδροκυάνιο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανεπαρκούς επεξεργασίας ή λάθους στην πρώτη ύλη. Η κοινοποίηση 2025.9487 παραμένει ενεργή και επισημασμένη για περαιτέρω προσοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεθνείς οργανισμούς, καθώς το εύρος της διασποράς και η υψηλή τοξικότητα της ουσίας απαιτούν εξαντλητική ιχνηλάτηση και πλήρη απομάκρυνση των παρτίδων από την αγορά σε όλες τις εμπλεκόμενες

Οι παρτίδες που έχουν ανακληθεί ή σημειωθεί ως προβληματικές διαφέρουν ανά χώρα, γεγονός που δείχνει ότι δεν διακινήθηκε μία μόνο παρτίδα διεθνώς, αλλά περισσότερες, και κάθε αγορά φαίνεται να έχει λάβει διαφορετικούς κωδικούς ή διαφορετικούς συνδυασμούς. Οι παρτίδες που αφορά η προειδοποίηση των Γερμανικών αρχών φέρουν τις ενδείξεις Lot L355122 1 με ελάχιστη διάρκεια διατήρησης 02.05.2026 και Lot L355237 1 με ελάχιστη διάρκεια διατήρησης 25.08.2026. Στο Λουξεμβούργο η παρτίδα L355185 2, στη Γαλλί, ανακλήθηκε η παρτίδα με γραμμωτό κώδικα 8000895003379 και στην Αυστρία παρτίδα L355122 1 με ημερομηνία λήξης 02.05.2026. Τα συγκεκριμένα amaretti είναι παραδοσιακά ιταλικά μπισκότα φτιαγμένα από αλεσμένα αμύγδαλα ή πυρήνες βερίκοκου, ζάχαρη και ασπράδι αυγού.
Η επιμόλυνση μπισκότων αμυγδάλου με υδροκυάνιο, συνδέεται σχεδόν πάντα με την παρουσία πικραμυγδάλων ή άλλων κυανογόνων φυτικών υλών που δεν έχουν υποστεί σωστή επεξεργασία. Τα πικραμύγδαλα περιέχουν αμυγδαλίνη, μια κυανογόνο γλυκοσίδη που κατά τη θραύση, το άλεσμα ή την πέψη διασπάται και απελευθερώνει υδροκυάνιο. Αν στη γραμμή παραγωγής χρησιμοποιηθεί παρτίδα αμυγδάλων που περιέχει ποσοστό πικραμυγδάλων μεγαλύτερο από το επιτρεπτό ή αν δεν έχει προηγηθεί θερμική ή ενζυμική επεξεργασία ικανή να μειώσει την αμυγδαλίνη, τότε η τελική συγκέντρωση υδροκυανίου στο προϊόν μπορεί να εκτοξευθεί.
Εξίσου κρίσιμος είναι ο έλεγχος της πρώτης ύλης. Mη ταξινομημένα ή ανεπαρκώς καθαρισμένα αμύγδαλα, αναμείξεις από διαφορετικές παρτίδες ή προμηθευτές, καθώς και λάθη στη διαλογή μπορούν να οδηγήσουν σε είσοδο πικραμυγδάλων στην παραγωγή χωρίς να γίνει αντιληπτό. Η επιμόλυνση είναι πιθανότερο να ενισχυθεί σε προϊόντα που περιέχουν αλεσμένα αμύγδαλα, επειδή το άλεσμα διευκολύνει την απελευθέρωση της τοξικής ουσίας. Σε όλες τις περιπτώσεις, η τελική απόκλιση προκύπτει από αποτυχία ελέγχου πρώτων υλών, ανεπαρκή τεχνολογική επεξεργασία ή και τα δύο, οδηγώντας σε συγκεντρώσεις υδροκυανίου όπως αυτές που καταγράφηκαν στα προβληματικά μπισκότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου