Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 22, 2025

Ελλάδα: Νέα τσουχτερά πρόστιμα σε κρεοπωλεία για παραπλανητική επισήμανση προέλευσης, για ενδείξεις τιμών και για διαχείριση κιμά


Σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά κρέατος πριν τις γιορτές – Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ


Με σειρά αποφάσεων που εκδόθηκαν μέσα στον Δεκέμβριο του 2025, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής προχώρησαν στην επιβολή διοικητικών προστίμων σε επιχειρήσεις του κλάδου εμπορίας και λιανικής διάθεσης κρέατος, έπειτα από ελέγχους που ανέδειξαν παραβάσεις της αγορανομικής και υγειονομικής νομοθεσίας. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με αυξημένη συχνότητα και ένταση, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και παρατηρείται παραδοσιακά αυξημένη κατανάλωση νωπού κρέατος και προϊόντων κιμά. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν θέσει σε προτεραιότητα την τήρηση των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών, με τους ελέγχους να επεκτείνονται σε κρεοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων και καταστήματα λιανικής σε όλη την Αττική, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωση των επιχειρήσεων με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ενόψει της αυξημένης ζήτησης των ημερών.

Στην Ανατολική Αττική, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1494/19-12-2025 απόφαση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας, επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους 3.000 ευρώ σε επιχείρηση στη Ραφήνα (δείτε παρακάτω αναλυτικά όλα τα πρόστιμα). Κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στο προϊόν «συκώτι μόσχου» αναγραφόταν στην πινακίδα πώλησης ως χώρα καταγωγής η Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με το τιμολόγιο – δελτίο αποστολής η πραγματική χώρα προέλευσης ήταν η Γαλλία.

 Στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής, επέβαλε συνολικό πρόστιμο 2.000 ευρώ σε επιχείρηση Κρέατος – Εμπόριο Κρεάτων, που εδρεύει στην Καυτατζόγλου στην Αθήνα. Κατά τον αγορανομικό έλεγχο της 11ης Δεκεμβρίου 2025 διαπιστώθηκε έλλειψη πινακίδων τιμών και ενδείξεων στα προϊόντα «ελιά μοσχαρίσιου βοείου Ιταλίας» και «σπάλα βοείου Ιταλίας», τα οποία εκτίθεντο σε βιτρίνα εντός του καταστήματος. Με άλλη απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, υεπιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ σε επιχείρηση στην Παιανία. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι εντός της μηχανής κοπής κρέατος σε κιμά υπήρχαν υπολείμματα προηγούμενης κοπής βάρους 765 γραμμαρίων, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 20 παρ. 6 των Κανόνων ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ., με την κύρωση να επιβάλλεται βάσει του άρθρου 20 παρ. 7ΣΤ.

Στο ίδιο πλαίσιο, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1426/19-12-2025 απόφαση, επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ στην επιχείρηση «ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», με έδρα στη Λεωφόρο Σπάτων 81 στον Γέρακα. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο υποκατάστημα της επιχείρησης στη Λεωφόρο Λαυρίου 76, στη θέση Ντομάκου στην Παιανία, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη υπολείμματος κιμά προηγούμενης κοπής βάρους 865 γραμμαρίων εντός της μηχανής άλεσης.


Αντίστοιχη παράβαση διαπιστώθηκε και σε υποκατάστημα της επιχείρησης «ΠΕΝΤΕ Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ΓΑΛΑΞΙΑΣ», που εδρεύει στον Κολωνό, επί της οδού Λένορμαν 129. Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1430/19-12-2025 απόφαση επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, καθώς σε έλεγχο στο υποκατάστημα της Λεωφόρου Λαυρίου 147 στην Παιανία βρέθηκε εντός της μηχανής κοπής κιμά υπόλειμμα προηγούμενης κοπής βάρους 1.050 γραμμαρίων. Δεδομένου ότι η επιχείρηση είχε υποπέσει στην ίδια παράβαση με προηγούμενη απόφαση της υπηρεσίας, το πρόστιμο διπλασιάστηκε λόγω υποτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 1 του Ν. 4177/2013.


Τα παραπάνω περιστατικά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο κύμα ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε κρεοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων και καταστήματα λιανικής που διακινούν νωπό κρέας. Τον Δεκέμβριο του 2025 καταγράφηκαν πολλαπλές παραβάσεις σε περιοχές όπως η Ανατολική Αττική και η Κεντρική Κέρκυρα, οι οποίες οδήγησαν στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ. Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας επιβλήθηκαν τρία πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000 ευρώ, μεταξύ των οποίων πρόστιμο 1.000 ευρώ σε κρεοπωλείο στην περιοχή Τζάβρου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για έκθεση έτοιμου, μη προσυσκευασμένου κιμά, καθώς και πρόστιμο 2.000 ευρώ σε υπεραγορά τροφίμων στο 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Λευκίμμης λόγω υποτροπής για την ίδια πρακτική. Επιπλέον, πρόστιμο 1.000 ευρώ επιβλήθηκε σε επιχείρηση εμπορίας τροφίμων στα Γουβιά για έκθεση προκομμένου κιμά σε βιτρίνα ψυγείου.

Παράλληλα, στην Ανατολική Αττική επιβλήθηκαν πρόστιμα για παραβάσεις που σχετίζονται με την υγιεινή των μηχανών άλεσης κρέατος. Σε υποκατάστημα της αλυσίδας «MARKET IN» στην Παλλήνη διαπιστώθηκε υπόλειμμα κιμά προηγούμενης κοπής βάρους 285 γραμμαρίων, ενώ σε κατάστημα της αλυσίδας «ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ Α.Ε.» στην Παιανία εντοπίστηκε υπόλειμμα 520 γραμμαρίων, γεγονότα που κρίθηκαν ως παραβίαση των Κανόνων ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται ιδιαίτερα στον χειρισμό του κιμά, ο οποίος κατατάσσεται στα τρόφιμα υψηλού κινδύνου. Κατά την άλεση του κρέατος αυξάνεται σημαντικά η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με τον αέρα, γεγονός που ευνοεί τη μικροβιακή ανάπτυξη. Παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως Salmonella, E. coli, Campylobacter, Listeria monocytogenes και Staphylococcus aureus μπορούν να πολλαπλασιαστούν με ταχύτατους ρυθμούς όταν ο κιμάς παραμένει προκομμένος ή διατηρείται εκτός των προβλεπόμενων συνθηκών ψύξης. Για τον λόγο αυτό η νομοθεσία απαγορεύει τη διατήρηση και έκθεση προς πώληση μη προσυσκευασμένου, προκομμένου κιμά στα καταστήματα λιανικής, προβλέποντας ότι η άλεση πρέπει να γίνεται παρουσία του καταναλωτή από κομμάτι κρέατος της επιλογής του.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται και στην καθαριότητα των μηχανών άλεσης, καθώς υπολείμματα κιμά προηγούμενης χρήσης μπορούν να λειτουργήσουν ως εστία ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών και να επηρεάσουν την ποιότητα και την ασφάλεια του προϊόντος. Η ασφαλής διαχείριση του κιμά δεν σταματά στο κατάστημα. Απαιτείται αποθήκευση σε θερμοκρασία κάτω των 4 βαθμών Κελσίου, κατανάλωση εντός δύο ημερών ή κατάψυξη, ενώ η πλήρης εξουδετέρωση των παθογόνων μικροοργανισμών επιτυγχάνεται μόνο με καλό μαγείρεμα, σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70 βαθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου