Η επιστήμη καταρρίπτει τους μύθους γύρω από την κατανάλωση του δημοφιλούς φρούτου
Η μπανάνα αποτελεί ένα από τα πιο παρεξηγημένα φρούτα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς της σε φυσικά σάκχαρα και υδατάνθρακες. Ωστόσο οι ειδικοί διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι η επίδραση της μπανάνας στο σάκχαρο του αίματος δεν είναι τόσο απλή όσο πολλοί πιστεύουν. Παρά τη γλυκιά της γεύση η μπανάνα διαθέτει έναν συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στον έλεγχο της ενέργειας και στην αποφυγή των απότομων αυξομειώσεων της γλυκόζης στον οργανισμό.
Το κλειδί για την κατανόηση της επίδρασης της μπανάνας βρίσκεται στις φυτικές ίνες και συγκεκριμένα στην πηκτίνη που περιέχει. Οι ίνες αυτές επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων με αποτέλεσμα το σάκχαρο να ανεβαίνει σταδιακά και όχι απότομα. Επιπλέον οι λιγότερο ώριμες μπανάνες είναι πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο το οποίο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τις φυτικές ίνες περνώντας από το λεπτό έντερο χωρίς να διασπάται πλήρως. Αυτό το είδος αμύλου βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων ενέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο βαθμός ωριμότητας παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς όσο πιο κίτρινη ή με καφέ κηλίδες είναι μια μπανάνα τόσο περισσότερο το άμυλο μετατρέπεται σε ελεύθερα σάκχαρα. Οι ώριμες μπανάνες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη γεγονός που σημαίνει ότι απορροφώνται πιο γρήγορα από το σώμα. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση της μπανάνας σε συνδυασμό με πηγές πρωτεΐνης ή καλών λιπαρών όπως είναι οι ξηροί καρποί ή το γιαούρτι. Αυτή η στρατηγική επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την είσοδο της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος και προσφέρει μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού.
Πέρα από τους υδατάνθρακες η μπανάνα είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου και βιταμίνης Β6 τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Η κατανάλωσή της δεν πρέπει να αποφεύγεται ακόμα και από άτομα που παρακολουθούν στενά το σάκχαρό τους αρκεί να γίνεται με μέτρο και στο σωστό πλαίσιο. Η επιλογή μιας μεσαίου μεγέθους μπανάνας ως μέρος ενός πλήρους γεύματος αποτελεί έναν ασφαλή και θρεπτικό τρόπο για να επωφεληθεί κανείς από τις ιδιότητες αυτού του φρούτου χωρίς να διακινδυνεύει την ισορροπία του μεταβολισμού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου