Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 12, 2012

Θα έχουμε πόλεμο;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Ας ξεκινήσουμε με μια «θετική» εξέλιξη... Μέχρι στιγμής, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επικίνδυνη κορύφωση της έντασης στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, οι εξελίξεις και οι
περιφερειακοί «παράμετροι» δείχνουν ότι καμία χώρα της Μεσοποταμίας δεν επιδιώκει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή μια γενικευμένη περιφερειακή σύρραξη.

Λίγες ημέρες μετά τον άδικο θάνατο πέντε πολιτών της Τουρκίας (δυο γυναίκες και τρία ανήλικα) από τα

πυρά της Συρίας, η Τουρκία επιχειρεί να περιορίσει την στρατιωτική της δράσης στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Αντιμέτωπη με την αντίδραση της τουρκικής κοινωνίας, η Άγκυρα έχει δώσει το πράσινο φως στον τουρκικό στρατό για τον βομβαρδισμό κάποιων στρατιωτικών στόχων στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Στην νέα περίοδο, η τουρκική κυβέρνηση έχει δυο βασικούς στόχους: Πρώτον, την υποστήριξη των Σύριων ανταρτών και την ανάπτυξη μιας «αποστρατικοποιημένης ζώνης» στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, η οποία θα έχει ως επίκεντρο την επαρχία Ίντλιπ. Η συγκεκριμένη ζώνη θα παρέχει κάλυψη ασφαλείας στους Σύριους αντάρτες και θα συμβάλλει στην de facto δημιουργία προπυργίων της αντιπολίτευσης στα εδάφη της Συρίας. Δεύτερον, τον έλεγχο της δράσης του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος στα βόρεια εδάφη της Συρίας.


Διαβάστε περισσότερα Από τα μέσα του Ιουλίου, το κουρδικό κίνημα ελέγχει διάφορες πόλεις της Συρίας στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Αυτή η εξέλιξη έχει θορυβήσει την τουρκική κυβέρνηση. Στην νέα περίοδο, οι Τούρκοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν την σημασία του ελέγχου της δράσης του κουρδικού κινήματος στο βόρειο κομμάτι της Συρίας.

Η επιφυλακτική στάση της Τουρκίας στην κρίση της Συρίας δεν είναι αδικαιολόγητη. Η τουρκική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της διάφορους παραμέτρους: Οι επικείμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η στάση της Μόσχας στην κρίση της Συρίας, η επικίνδυνη κορύφωση της έντασης στις ιρανοτουρκικές σχέσεις, η νέα, «εχθρική» στάση της Βαγδάτης απέναντι στην Άγκυρα, οι νέες κινήσεις του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος και τέλος η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας (οι οικονομολόγοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό). Οι εν λόγω ανησυχίες περιορίζουν την ακτίνα δράσης του τουρκικού στρατού στην βόρεια Συρία.

Κάποιους από τους προβληματισμούς της Άγκυρας, τους συμμερίζεται εν μέρει και η Τεχεράνη. Αυτή είναι μια άλλη «θετική» εξέλιξη, η οποία απομακρύνει τον κίνδυνο της άμεσης περιφερειακής σύρραξης στην περιοχή μας. Αυτή την περίοδο, η ιρανική κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της στην κατάσταση (κρίση) της οικονομίας της και στις σχέσεις της με την Δύση.

Εν ολίγοις, οι γεωστρατηγικοί παράγοντες της παρούσας περιόδου «δεν δίνουν» το πράσινο φως για έναν μεγάλο, περιφερειακό πόλεμο στην περιοχή μας. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και έναν άλλο παράγοντα, ο οποίος ενδέχεται να επιφυλάσσει μεγάλες ανατροπές για το μέλλον μας: Οι κοινωνικοπολιτικές ισορροπίες και κυρίως η «ψυχοσύνθεση» των κοινωνιών και των πολιτικών ηγεσιών των γειτονικών μας χωρών. Η περιοχή μας εισέρχεται στην νέα περίοδο, στην οποία επικρατεί μεγάλη ένταση, με πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες αδυνατούν να σταθούν στα ύψη των περιστάσεων
. Στην Άγκυρα, στην Τεχεράνη, στην Δαμασκό και σε άλλες περιφερειακές πρωτεύουσες, στην εξουσία βρίσκονται πολιτικές ομάδες – κόμματα, οι οποίες αδυνατούν να προσεγγίσουν με ψυχραιμία και επιστημονικά «εργαλεία» την πολιτική γραμμή των «αντίπαλων» στρατοπέδων. Οι συγκεκριμένες κυβερνήσεις ακολουθούν ριψοκίνδυνες στρατηγικές οι οποίες στοχεύουν σε μεγαλόπνοα περιφερειακά σχέδια. Ο εκτροχιασμός αυτών των στρατηγικών εξαρτάται πλέον από πολύ λεπτές ισορροπίες. Την ίδια στιγμή, η «αντοχή» των κοινωνιών απέναντι στα ριψοκίνδυνα «παιχνίδια» έχει φτάσει στα όρια της...

Μπορεί «σήμερα» να μην είμαστε αντιμέτωποι με μια περιφερειακή σύρραξη. Ωστόσο, ο απρόβλεπτος παράγοντας, η αντοχή των κοινωνιών μας απέναντι στους τυχοδιωκτισμούς των κυβερνήσεων, ενδέχεται να φέρει αντιμέτωπους με μια μεγάλη «περιπέτεια» στην γειτονιά μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου