Η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
για να πλήξει το ρωσικό έδαφος την Τρίτη, εκμεταλλευόμενη την πρόσφατα χορηγηθείσα άδεια από την απερχόμενη κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν την 1.000ή ημέρα του πολέμου.Η Ρωσία δήλωσε ότι οι δυνάμεις της κατέρριψαν πέντε από τους έξι πυραύλους που εκτοξεύθηκαν σε στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή Μπριάνσκ. Συντρίμμια ενός έπεσαν στην εγκατάσταση, προκαλώντας πυρκαγιά που κατασβέστηκε γρήγορα και δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές, ανέφεραν ρωσικές πηγές σύμφωνα με το Reuters.
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χρήση των ATACMS ήταν ένα σαφές μήνυμα πως η Δύση ήθελε να κλιμακώσει τη σύγκρουση.
Η Μόσχα έχει πει ότι τα όπλα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς άμεση επιχειρησιακή υποστήριξη από τις ΗΠΑ και ότι η χρήση τους θα καθιστούσε την Ουάσιγκτον άμεσο μαχητή στον πόλεμο, προκαλώντας ρωσικά αντίποινα.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που η Ουκρανία συμπλήρωνε 1.000 ημέρες πολέμου, με το ένα πέμπτο του εδάφους της στα χέρια της Ρωσίας και με αμφιβολίες για το μέλλον της δυτικής υποστήριξης καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο.
Στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη διάβασε μια δήλωση της χώρας του και 42 άλλων χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία απορρίπτεται η «απόπειρα παράνομης προσάρτησης» του ουκρανικού εδάφους από τη Ρωσία και ζητείται η άμεση αποχώρηση.
Το βράδυ της Τρίτης (19/11) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με δήλωσή του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο έστειλε μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να υποχωρήσει από τις πυρηνικές απειλές, καθώς η Μόσχα μείωσε το όριο για την έναρξη πυρηνικής επίθεσης νωρίτερα την ίδια μέρα.
«Να είστε λογικοί» και να αποφύγετε να δείξετε «επιθετική προσέγγιση στη διεθνή κοινότητα», τον προέτρεψε και τόνισε ότι «η Ρωσία γίνεται δύναμη αποσταθεροποίησης».
Οι κινήσεις στο πεδίο, οι αντιδράσεις και οι πρώτες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του πολέμου
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η χρήση των αμερικανικών πυραύλων μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί έναν θύλακα κατακτημένου ρωσικού εδάφους στην περιοχή του Κουρσκ ως διαπραγματευτικό χαρτί, αλλά δεν ήταν πιθανό να έχει αποφασιστικό αντίκτυπο στον 33μηνο πόλεμο, εν μέρει επειδή η κίνηση αυτή έρχεται πολύ αργά.
Το βεληνεκές του πυραύλου, που φτάνει τα 300 χιλιόμετρα, είναι πολύ μικρότερο από εκείνο ορισμένων που έχει χρησιμοποιήσει η Μόσχα για να πλήξει την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του υπερηχητικού όπλου Kinzhal με αναφερόμενο βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα.
Την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε ένα νέο πυρηνικό δόγμα που φαίνεται ότι προοριζόταν ως προειδοποίηση προς την Ουάσινγκτον. Χαμηλώνει το όριο κάτω από το οποίο η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ατομικά όπλα, ώστε να περιλαμβάνει την απάντηση σε επιθέσεις που απειλούν την εδαφική της ακεραιότητα.
Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η επικαιροποίηση του πυρηνικού δόγματος δεν αποτελεί έκπληξη και απέρριψε «περισσότερη από την ίδια ανεύθυνη ρητορική από τη Ρωσία».
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το βήμα αυτό δείχνει ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη: «Ειδικά αυτή την ημέρα … παρουσίασαν (μια) στρατηγική για τα πυρηνικά όπλα. Γιατί; Δεν παρουσίασαν (μια) ειρηνευτική στρατηγική. Το ακούσατε; … Ο Πούτιν θέλει πόλεμο».
Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε άλλη μια πιθανή πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού και υπηρεσιών ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, ενώ η Δανία δήλωσε ότι κάνει μια νέα δωρεά ύψους περίπου 138 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη της ουκρανικής βιομηχανίας όπλων.
Ο Τραμπ επέκρινε την κλίμακα της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο και δήλωσε ότι θα τερματίσει τον πόλεμο γρήγορα, χωρίς να πει πώς. Και οι δύο πλευρές φαίνεται να αναμένουν ότι η επιστροφή του σε δύο μήνες θα συνοδευτεί από μια ώθηση για ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες είναι γνωστό ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί από τους πρώτους μήνες του πολέμου.
Οι αντιμαχόμενες πλευρές κλιμακώνουν την ένταση για να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ισχυρότερη θέση σε τυχόν διαπραγματεύσεις. Ο Ζελένσκι λέει ότι το Κίεβο πρέπει να κάνει τα πάντα για να τερματιστεί ο πόλεμος διπλωματικά το επόμενο έτος.
«Σε αυτό το στάδιο του πολέμου, αποφασίζεται ποιος θα επικρατήσει. Είτε εμείς έναντι του εχθρού, είτε ο εχθρός έναντι εμάς των Ουκρανών … και των Ευρωπαίων. Και όλοι στον κόσμο που θέλουν να ζουν ελεύθερα και να μην υπόκεινται σε έναν δικτάτορα», δήλωσε στο κοινοβούλιο.
Πάνω από 12.000 άμαχοι σκοτώθηκαν και σχεδόν 27.000 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία τις τελευταίες 1.000 ημέρες
Δεκάδες πολίτες και στρατιώτες συγκεντρώθηκαν για ενός λεπτού σιγή σε εκδήλωση μνήμης με κεριά το βράδυ στο Κίεβο. Κάποιοι έκλαιγαν με λυγμούς.
«Η ζωή μου έχει ανατραπεί. Δεν υπάρχει ζωή για μένα. Θέλω μόνο τη νίκη και να επιστρέψω στην πατρίδα μου. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους άνδρες που υπερασπίζονται τη χώρα μας», δήλωσε η Γιούλια, από την πόλη Μαριούπολη, η οποία καταλήφθηκε από τη Ρωσία το 2022.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ επικαλέστηκε στοιχεία του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σύμφωνα με τα οποία περισσότεροι από 12.000 άμαχοι σκοτώθηκαν και σχεδόν 27.000 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία τις τελευταίες 1.000 ημέρες, με περισσότερα από 2.400 παιδιά να έχουν χάσει τη ζωή τους.
Σύμφωνα με το Reuters, πάνω από έξι εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν ως πρόσφυγες στο εξωτερικό και ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά το ένα τέταρτο από τότε που ο Πούτιν διέταξε την εισβολή που ξεκίνησε τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι στρατιωτικές απώλειες είναι τεράστιες, αν και οι αριθμοί των θυμάτων παραμένουν μυστικοί. Οι δημόσιες δυτικές εκτιμήσεις που βασίζονται σε εκθέσεις πληροφοριών λένε ότι εκατοντάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί από κάθε πλευρά.
Τον πρώτο χρόνο μετά την εισβολή, τα ουκρανικά στρατεύματα απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις από τα περίχωρα του Κιέβου και ανακατέλαβαν εδάφη. Έκτοτε, ένας ανελέητος πόλεμος χαρακωμάτων έχει κάνει σκόνη τις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.
Η επόμενη μέρα
Σε μια κίνηση που περιγράφεται στη Δύση ως κλιμάκωση, η Ρωσία έχει αναπτύξει 11.000 βορειοκορεάτες στρατιώτες, μερικοί από τους οποίους, σύμφωνα με το Κίεβο, συγκρούστηκαν με τις ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να στείλει 100.000 στρατιώτες.
Η Ρωσία από την πλευρά της συνεχίζει να προελαύνει αργά στην ανατολική Ουκρανία και δήλωσε ότι κατέλαβε έναν ακόμη οικισμό την Τρίτη, όπως αναφέρει το Reuters.
Με τον χειμώνα να μπαίνει, η Μόσχα ανανέωσε την Κυριακή την αεροπορική της επίθεση στο σύστημα ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, εξαπολύοντας το μεγαλύτερο μπαράζ από τον Αύγουστο.
Δεν έχει υπάρξει δημόσιος περιορισμός των διαπραγματευτικών θέσεων. Το Κίεβο απαιτεί την πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας ανάλογες με τη συμμετοχή στη συνθήκη αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ για την αποτροπή μελλοντικών ρωσικών επιθέσεων.
Η Μόσχα λέει ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει όλες τις φιλοδοξίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματα από τις επαρχίες που η Ρωσία λέει ότι έχει προσαρτήσει μετά την εισβολή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου