Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 25, 2024

28η Οκτωβρίου: Οι προορισμοί που επιλέγουν οι Έλληνες εντός και εκτός της χώρας για το τριήμερο – Μειωμένη η κίνηση σε σχέση με το 2023

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί μία μικρή «παρηγοριά» και ιδανική ευκαιρία για μία σύντομη απόδραση από την καθημερινότητα, με τους Έλληνες ταξιδιώτες να επιλέγουν, τόσο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς, όσο και νησιά για τις φθινοπωρινές εκδρομές τους, ενώ δεν λείπουν και οι αποδράσεις προς το εξωτερικό.

Σταθερά στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των ταξιδιωτών, είναι η Καστοριά, τα Τζουμέρκα, τα Ζαγοροχώρια αλλά και η Θράκη όπου καταγράφεται μεγάλη ζήτηση φέτος, ενώ ακολουθούν οι Δελφοί, το Πήλιο και το Καρπενήσι. Παράλληλα στον τουριστικό «χάρτη», ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα ταξίδια σε Ορεινή Αρκαδία, Μάνη και Αχαΐα.


 Παραμένοντας στο εγχώριο μέτωπο, από τους μεγάλους «πρωταγωνιστές» δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα Καλάβρυτα, η Αράχωβα, ο Παρνασσός, τα Ζαγόρια, τα Τρίκαλα Κορινθίας, η Ημαθία, το Ναύπλιο, τα Ιωάννινα και ο Βόλος.

Την ίδια ώρα, πρωτοφανή ζήτηση παρουσιάζουν οι κρυμμένοι ορεινοί «θησαυροί», στο -κατά τα άλλα- καλοκαιρινό τοπίο της Χαλκιδικής με τα ξενοδοχεία να αγγίζουν 90% πληρότητα ενόψει του τριημέρου, ενώ στις προτιμήσεις των Ελλήνων εκδρομέων είναι και μεγάλοι νησιωτικοί προορισμοί όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κρήτη. Συγκεκριμένα η Κρήτη, έχει και θα συνεχίσει να έχει τουρίστες τουλάχιστον έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Αυξημένη η κίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 

Αυξημένη κινητικότητα παρουσιάζεται και στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, καθώς υποδέχονται επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

«Οι κοντινοί προορισμοί στους μεγάλους αστικούς ιστούς, έχουν προβάδισμα λόγω του χαμηλότερου κόστους μετακίνησης» επισημαίνει στο enikos.gr ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Άγγελος Καλλίας.

Χαλκιδική: 90% πληρότητα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Οι ορεινοί «θησαυροί» της Χαλκιδικής, όπως η Αρναία, ο Ταξιάρχης και ο Πολύγυρος, γνωρίζουν πρωτοφανή ζήτηση, με τα καταλύματα να αγγίζουν το 90% πληρότητα ενόψει του τριημέρου.

Όπως δήλωσε στο enikos.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος: «οι Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας έχουν δείξει ξεκάθαρη προτίμηση στους ορεινούς προορισμούς της Χαλκιδικής».

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι παραθαλάσσιες περιοχές παρουσιάζουν περισσότερη διαθεσιμότητα, αν και η τουριστική κίνηση παραμένει αξιοσημείωτη μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου από την ξένη αγορά. Ισχυρό πλεονέκτημα αποτελεί η γειτνίαση της Χαλκιδικής με τη Θεσσαλονίκη, κάνοντας την περιοχή ιδανική για γρήγορες αποδράσεις.

«Οι ξένοι τουρίστες, συνεχίζουν να μας επισκέπτονται κατά την διάρκεια της λεγόμενης “low season”, δίνοντας μία επιπλέον ώθηση στην τοπική οικονομία».

Χωρίς ιδιαίτερη κίνηση οι νησιωτικοί προορισμοί

Σχετικά χαμηλή είναι η τουριστική κίνηση στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές, με μοναδική εξαίρεση την Κρήτη, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες διατηρούν την ζήτηση.

Βέβαια, ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών παραμένουν η Κέρκυρα και η Ρόδος, με τον κ. Καλλία να χαρακτηρίζει την περίοδο αυτή ως «το τρίτο κλείσιμο» της καλοκαιρινής σεζόν, αφού, εκτός των Ελλήνων εκδρομέων, οι επισκέπτες από το εξωτερικό συνεχίζουν να επιλέγουν τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας για τις φθινοπωρινές τους διακοπές.

Οι προορισμοί του εξωτερικού

Η εικόνα για τους προορισμούς στο εξωτερικό, παρουσιάζει διαφοροποιήσεις. Οι sold out κρατήσεις σε κεντρική Ευρώπη δείχνουν ότι οι Έλληνες ταξιδιώτες φέτος αναζητούν πιο μακρινούς και εξωτικούς προορισμούς, όπως η Κούβα, η Λατινική Αμερική, το Βιετνάμ και η Κίνα, σύμφωνα με τον κ. Λύσσανδρο Τσιλίδη, πρόεδρο της FedHATTA, ενώ ταξίδια με πτήσεις προς Δαλματικές ακτές, Ιταλία, Μάλτα και Αλσατία έχουν την τιμητική τους.

Επιπλέον, οδικές εκδρομές προς ΣόφιαΟχρίδαΒελιγράδι και Βουκουρέστι παρουσιάζουν ζήτηση, την στιγμή που και η Τουρκία κερδίζει ξανά το ενδιαφέρον με την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία να είναι στις πρώτες θέσεις των επιλογών.

Μειωμένη η κίνηση σε σχέση με το 2023

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται πως πλέον ο Έλληνας περιορίζει τις διακοπές του, ακόμα και στα τριήμερα, μειώνοντας τις διανυκτερεύσεις. «Παρατηρούμε την “κομμένη διανυκτέρευση” από πέρυσι τον Φεβρουάριο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλλίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πάγια θέση των ξενοδόχων είναι πως το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου είναι απλώς τρεις επιπλέον ημέρες, και τίποτα παραπάνω. Τόνισε ότι, «αν και υπάρχει ζήτηση, δεν μπορούμε να μιλάμε για εξαιρετικά αποτελέσματα, αφού η συνολική πληρότητα του Οκτωβρίου κυμαίνεται γύρω στο 30%. Ακόμα κι αν η πληρότητα για το συγκεκριμένο τριήμερο φτάσει το 100%, αυτό δεν μπορεί να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις των ξενοδοχείων, λόγω της χαμηλής γενικής πληρότητας για τον μήνα».

Όπως εκτίμησε, ο Νοέμβριος αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερος, με πληρότητα μεταξύ 25% και 30%, δημιουργώντας μεγάλες δυσκολίες για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων.

Ο κ. Καλλίας, σημείωσε ότι δεν είναι σωστό να παρουσιάζεται στην κοινωνία μια εικόνα ενθουσιασμού και επιτυχίας μόνο λόγω των τριημέρων. Υποστήριξε ότι οι ξενοδόχοι δίνουν μια πολύ δύσκολη μάχη, ενώ η βραχυχρόνια μίσθωση δεν έχει τα ίδια λειτουργικά κόστη, καθώς δεν χρειάζονται συντήρηση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ούτε πρώτες ύλες όπως τα ξενοδοχεία και το γεγονός αυτό δημιουργεί μια πλασματική εικόνα ότι τα πράγματα στον τουρισμό πηγαίνουν πολύ καλά, ενώ στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από ό,τι φαίνεται.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιλίδης, αναφορικά με τις προηγούμενες χρονιές, λέει πως οι κρατήσεις για το φετινό τριήμερο δεν έχουν φτάσει τα περσινά επίπεδα, αποδεικνύοντας πως οι οικονομικές δυσκολίες περιορίζουν αρκετούς από το να ταξιδέψουν τόσο ελεύθερα όσο θα ήθελαν. Όπως συμπληρώνει, τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία καταγράφουν μείωση 8% στις κρατήσεις για οργανωμένα ταξίδια, σε Ελλάδα και εξωτερικό, το τριήμερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου