Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 23, 2010

Ο μήνας γέννησης και η τάση για αυτοκτονία!

Σχετίζεται η εποχή της γέννησης μας με την τάση που μπορεί να εκδηλώσει κάποιος προς την αυτοκτονία; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ΝΑΙ, και έρχεται από τον Καθηγητή Ψυχιατρικής στο Τμήμα Κλινικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο Umea της Σουηδίας, Jayanti Chotai, ο οποίος μελέτησε συνολικά 2.130 άτομα εκ των οποίων το 56% ήταν γυναίκες, για να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της εποχής που γεννήθηκε κάποιος και τριών διαφορετικών παραμέτρων:



της τάσης για αυτοκτονία, της διαμόρφωσης προσωπικών χαρακτηριστικών, και της σχιζοφρένειας.




Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε ότι η ψυχοσύνθεση ενός ατόμου επηρεάζεται κυρίως από την κληρονομικότητα, από το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει, και από κάποιους άλλους παράγοντες μεταξύ των οποίων σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλαμβανόταν η εποχή της γέννησης. Θα μπορούσε η συγκεκριμένη έρευνα να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα; Αυτή την απορία θα μπορούσε να τη λύσει μόνο ο ίδιος ο καθηγητής Jayanti Chotai ο οποίος μίλησε στις Pyles και την Όλγα Τάντου.

Ο.Τ.: Σύμφωνα με την έρευνά σας η εποχή της γέννησης σχετίζεται με πολλές ψυχιατρικές και νευρολογικές διαταραχές. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε σε ποιες διαταραχές ακριβώς αναφέρεστε και πώς συνδέονται με την εποχή της γέννησης.



J.C.:" Από τη μια μεριά, βασικό αντικείμενο της μελέτης μου ήταν η σχέση που υπάρχει μεταξύ της εποχής της γέννησης και την συμπεριφορά της αυτοκτονίας, και από την άλλη μεριά, η σχέση που υπάρχει μεταξύ της εποχής της γέννησης και τους νευροδιαβιβαστές όπως είναι η ντοπαμίνη".



Ο.Τ.: Ποια στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει το Πανεπιστήμιο Umea αυτή την έρευνα που οδήγησε στη δημοσίευση της μελέτης με τον τίτλο “Οι εποχές και οι αυτοκτονίες”;



J.C. "Άρχισα τις εργασίες μου το 1998 οπότε και εξέτασα στον πληθυσμό που βρισκόταν στο βόρειο τμήμα της Σουηδίας τα ποσοστά αυτοκτονίας. Ανακάλυψα ότι εκείνοι που είχαν γεννηθεί την άνοιξη όπως για παράδειγμα τον Απρίλιο το μέσο που χρησιμοποιούσαν για να αυτοκτονήσουν ήταν ο απαγχονισμός, ενώ εκείνοι που είχαν γεννηθεί Σεπτέμβριο με Οκτώβριο χρησιμοποιούσαν δηλητήριο ή γκάζι.



Ταυτόχρονα, σε άλλο τμήμα της μελέτης μου ανέλυα τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν συγκεκριμένα συστατικά στους νευροδιαβιβαστές όπως είναι η ντοπαμίνη. Βρήκα ότι εκείνοι που γεννήθηκαν τους ανοιξιάτικους μήνες όπως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, είχαν χαμηλά ποσοστά αυτών των συστατικών σε σύγκριση με εκείνους που είχαν γεννηθεί το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Το 1999 λοιπόν έχοντας συγκεντρώσει όλες αυτές τις πληροφορίες έγραψα τη μελέτη μου με τίτλο “Οι εποχές και οι αυτοκτονίες” και αφορούσε στο ρόλο που διαδραματίζει η εποχή της γέννησης στη συμπεριφορά της αυτοκτονίας".



Ο.Τ.: Επομένως, ποια είναι η σχέση μεταξύ της εποχής της γέννησης και της συμπεριφοράς της αυτοκτονίας; Και επιπλέον, όταν λέμε συμπεριφορά της αυτοκτονίας τι ακριβώς εννοούμε; Αφορά μόνο στους ανθρώπους που έκαναν απόπειρες αυτοκτονίας ή συμπεριλαμβάνει και εκείνους που σκέφτονται για παράδειγμα να αυτοκτονήσουν, και μένουν στην σκέψη χωρίς να προχωρήσουν στην πράξη;



J.C.: "Η ερώτησή σας είναι πολύ καλή. Όταν εργαζόμουν πάνω σε αυτόν τον τομέα το 1999, δηλαδή πάνω στην συμπεριφορά της αυτοκτονίας, εξέταζα μόνο τους τρόπους που χρησιμοποιούσαν οι αυτόχειρες για να αυτοκτονήσουν. Άρα, λάμβανα υπόψη μόνο τις μεθόδους όσων είχαν ήδη αυτοκτονήσει.



Αλλά σε άλλη έρευνα που έγινε από τη Βρετανική Ακαδημία Ψυχιατρικής εξέτασαν τον πληθυσμό της χώρας και βρήκαν γενικά στον πληθυσμό τάση για απόπειρα αυτοκτονίας. Ο δείκτης των αποπειρών αυτοκτονιών ήταν υψηλότερος σε εκείνους που είχαν γεννηθεί την άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι το συμπέρασμα που έβγαλε η δική μου έρευνα σχετικά με τις απόπειρες αυτοκτονιών μπορεί να βρει εφαρμογή και γενικότερα στην τάση για αυτοκτονία".



Ο καθηγητής Chotai δεν θέλει να προχωρήσει σε βιαστικά συμπεράσματα και να είναι απόλυτος για το ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της εποχής της γέννησης και της τάσης για αυτοκτονία, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματά του επιβεβαιώνονται κατά κάποιο τρόπο και από τη Βρετανική Ακαδημία Ψυχιατρικής, και καλεί την διεθνή επιστημονική κοινότητα να προχωρήσει σε αντίστοιχες μελέτες. Ταυτόχρονα, τονίζε�� ότι η συμπεριφορά της αυτοκτονίας συνδέεται και με την προσωπικότητα.



J. C. "Θα ήθελα να επισημάνω ότι η συμπεριφορά της αυτοκτονίας σχετίζεται και με την προσωπικότητα, δηλαδή διαφορετικές προσωπικότητες επιλέγουν διαφορετικό τρόπο για να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας. Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να ερευνήσω στη συνέχεια.



Όταν όμως παρατηρούμε τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του μήνα της γέννησης και της μεθόδου αυτοκτονίας, μήπως αυτή η σχέση είναι αντανάκλαση της σχέσης μεταξύ μεθόδου αυτοκτονίας και ψυχιατρικών ή ψυχολογικών διαταραχών που μπορεί να είχε το θύμα και το οδήγησαν στην αυτοκτονία; Και αυτό γιατί είναι ήδη γνωστό ότι το 90% με 95% των ανθρώπων που έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας είχαν κάποια ψυχική διαταραχή την περίοδο που έκαναν την απόπειρα."



Από την στιγμή όμως που και ο επικεφαλής της έρευνας παραδέχεται ότι η τάση ή η συμπεριφορά της αυτοκτονίας σχετίζεται με ψυχικές διαταραχές – κάτι που είναι γνωστό και παραδεκτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια – πώς σχετίζεται με την εποχή της γέννησης; Πάνω σε αυτό, δίνει την ακόλουθη διευκρίνιση:



"Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που προχωρούν σε απόπειρα αυτοκτονίας πάσχουν από κάποιου είδους ψυχική διαταραχή, η οποία με τη σειρά της σχετίζεται με την εποχή της γέννησης. Αυτό αντανακλάται στην έρευνα που έκανα με τους συνεργάτες μου και εξέταζα την σχέση μεταξύ της εποχής της γέννησης και της μεθόδου που θα επέλεγε κάποιος για να αυτοκτονήσει.



Βρήκαμε λοιπόν ότι δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ των ανθρώπων που έπασχαν από κάποια ψυχική διαταραχή και της μεθόδου αυτοκτονίας που επέλεγαν ή του μήνα που γεννήθηκαν. Αντίθετα, σε εκείνους που δεν έπασχαν από κάποια ψυχική ασθένεια, υπήρχε σχέση μεταξύ της μεθόδου που επέλεγαν να αυτοκτονήσουν και της εποχής που είχαν γεννηθεί. Το ερώτημα λοιπόν έχει να κάνει περισσότερο με την επιλογή της μεθόδου αυτοκτονίας ανάλογα με την εποχή γέννησης παρά με τις ψυχικές διαταραχές από τις οποίες μπορεί να έπασχε το θύμα".



Συντάκτης: Όλγα Τάντου

pylestv










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου