Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 23, 2010

Ταξίδι στα Θαύματα που Χάνονται

Δέκα περιοχές που μόλις προλαβαίνετε να επισκεφτείτε, καθώς απειλούνται από πολέμους και οικολογική καταστροφή...




Το πρόσωπο του πλανήτη μας αλλάζει διαρκώς. Λόγω των πολυσυζητημένων κλιματικών αλλαγών, οικολογικών καταστροφών, ένοπλων συγκρούσεων, αλλά και των ορδών των τουριστών τα τελευταία χρόνια, θαύματα της Μητέρας Φύσης, αρχαιολογικοί χώροι που επιβίωσαν στο πέρασμα των αιώνων, καθώς και νεότερα τεχνολογικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς μας.....


απειλούνται με εξαφάνιση τις επόμενες δεκαετίες. Από τη Βαβυλώνα μέχρι τη Διώρυγα του Παναμά και το Τρίγωνο των Κοραλλιών μεταξύ Ινδονησίας, Μαλαισίας και Φιλιππίνων μέχρι τη Γροιλανδία εμπειρογνώμονες της UNESCO, ακτιβιστές οργανώσεων για την προάσπιση του περιβάλλοντος όπως η Greenpeace, επιστήμονες, κρατικοί λειτουργοί και απλοί πολίτες κτυπούν αλλεπάλληλα καμπανάκια κινδύνου. Το ιντερνετικό αμερικανικό ανδρικό περιοδικό Askmen.com τα συγκέντρωσε προ ημερών σε μια λίστα που έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Οι 10 προορισμοί που μόλις που προλαβαίνετε λοιπόν να επισκεφθείτε, εάν ακολουθήσετε τη νέα μόδα του «τουρισμού του αφανισμού», αλλά πρωτίστως πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι άμεσα προκειμένου να μην έχουν σβήσει τον επόμενο αιώνα πιθανότατα από τον παγκόσμιο χάρτη, όπως υπογραμμίζεται στα μηνύματα SOS ειδικών και ντόπιων, είναι οι εξής:







1. Βαβυλώνα, Ιράκ


Σε απόσταση περίπου 85 χιλιομέτρων νότια της Βαγδάτης ένα από τα λίκνα του πολιτισμού της Μεσοποταμίας, με ρίζες που χάνονται στο βάθος των αιώνων, μετρά πληγές και από το σημερινό πόλεμο στη χώρα.




Το 2003 οι αμερικανικές δυνάμεις κατασκεύασαν ένα ελικοδρόμιο, πάρκινγκ για τεθωρακισμένα και άνοιξαν τάφρους για οχυρωματικά έργα ανάμεσα στα μνημεία. Στην περίφημη Πύλη της Ιστάρ που οδηγούσε προς τους Κρεμαστούς Κήπους της αρχαίας πόλης καταστράφηκαν κεραμικά δάπεδα ηλικίας 2.400 ετών και αφαιρέθηκαν διακοσμητικά τούβλα με το όνομα του Ναβουχοδονόσορα.



2. Παλαιά Δαμασκός, Συρία


Η παλιά πόλη στο ιστορικό κέντρο της συριακής πρωτεύουσας, ένα από τα αρχαιότερα αστικά κέντρα της ανθρωπότητας, στραγγαλίζεται από τη σύγχρονη ανοικοδόμηση.




Μνημεία υφίστανται ανεπανόρθωτες ζημιές και καταρρέουν για να ανοίξει ο δρόμος σε μοντέρνες κατασκευές. Η Πύλη του Αγίου Θωμά που οδηγεί στην παλαιά χριστιανική συνοικία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αρχαιοτήτων που απειλούνται από την εγκατάλειψη και τη φθορά από τα καραβάνια των τουριστών.
Περισσότερα :
http://en.wikipedia.org/wiki/Damascus

http://www.damascus-online.com/

http://www.oldamascus.com/


3. Παλαιά Πόλη Λεχ, Ινδία



Η αρχαία πρωτεύουσα των βασιλείου του Λαντάχ, ένα σπάνιο ανέπαφο δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής στα Ιμαλάια, αντιμετωπίζει τη διπλή πρόκληση της ραγδαίας αλλαγής στο μοτίβο βροχοπτώσεων που έχουν γίνει πιο έντονες τα τελευταία χρόνια και των μοντέρνων οικοδομημάτων που δεν δένουν αρμονικά με το περιβάλλον και τα παραδοσιακά μνημεία. Εκφράζονται φόβοι πως θα χαθεί, όπως η σπάνια λεοπάρδαλη που ζει στην περιοχή και κινδυνεύει με εξαφάνιση άμεσα.


Περισσότερα :

http://en.wikipedia.org/wiki/Leh


http://wikitravel.org/en/Leh

http://leh.nic.in/






4. Διώρυγα Παναμά, Παναμάς


Ενα από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα της μηχανικής του περασμένου αιώνα κινδυνεύει να μη δει τον επόμενο. Λόγω της αποψίλωσης των δασών της περιοχής, των μεταβολών στη θερμοκρασία από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της αυξημένης κίνησης των πλοίων που γιγαντώνονται διαρκώς η στάθμη της λίμνης Γκατούν που δίνει ανάσα ζωής στο έργο έχει μειωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια.




Ειδικοί και ντόπιοι που παρατηρούν τις αλλαγές εκτιμούν πως εάν δεν βρεθούν λύσεις, θα καταλήξει βούρκος και η παγκόσμια ναυτιλία θα χάσει έναν πολύτιμο δίαυλο μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού.

Περισσότερα :

http://el.wikipedia.org/


http://www.blogger.com/goog_1269369119788






5. Βράχοι Ντάμπιερ, Αυστραλία



Η μεγαλύτερη συλλογή βραχογραφιών παγκοσμίως χρονολογείται από το 10.000 π.Χ. Ομως η βιομηχανική ανάπτυξη έχει ήδη καταστρέψει το 7% έως και 24% των πετρογλυφικών, όπως υπολογίζουν επιστήμονες.




Με τα σημερινά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πετροχημικά εργοστάσια που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια γύρω από τις σπηλιές από τη δεκαετία του '60 εκτιμάται πως θα έχουν σβήσει στο σύνολό τους πριν από την εκπνοή του 21ου αιώνα. Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο δυσοίωνη μετά από τον εντοπισμό φυσικού αερίου στην περιοχή.

Περισσότερα :

http://www.dampierrockart.net/index.html

http://www.wmf.org/

http://www.wmf.org.uk/projects/view/dampierrockart

http://www.burrup.org.au/Resources_and_Links.html

http://www.smh.com.au/





6. Σοναργκάον - Πανάμ, Μπαγκλαντές



Αρχιτεκτονικοί θησαυροί από την εποχή του σουλτανάτου, των Μογγόλων και της αποικιοκρατικής περιόδου της πόλης που υπήρξε εμπορικός κόμβος και σταυροδρόμι πολιτισμών μεταξύ του 15ου και 19ου αιώνα απειλούνται από σεισμούς, άναρχη οικιστική ανάπτυξη, εγκατάλειψη και βανδαλισμούς. Οι πιθανότητες επιβίωσης της Σοναργκάον - Πανάμ «ψαλιδίζονται» όσο ανεβαίνει σταθερά και απειλητικά τα τελευταία χρόνια και η στάθμη της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.


Περισσότερα :

http://en.wikipedia.org/wiki/Sonargaon

http://www.answers.com/topic/sonargaon?cat=travel










7. Τέμενος Τσινγκέτι, Μαυριτανία



 Ανεγέρθηκε σε μία από τις επτά ιερές πόλεις του Ισλάμ το 13ο αιώνα και λόγω και της γεωγραφικής θέσης του υπήρξε σταθμός για τους εμπόρους που διέσχιζαν την έρημο Σαχάρα. Συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Ερημοποίηση σε συνδυασμό με ακραίες θερμοκρασίες, αλλά και διάβρωση του εδάφους από τις όλο και πιο συχνές και έντονες πλημμύρες το καταστρέφουν


Περισσότερα :

http://en.wikipedia.org/wiki/Chinguetti


http://www.blogger.com/goog_1269369119824


http://www.worldheritagesite.org/




8. Ντανγκάρ Γκόμπα, Ινδία



Ο ομώνυμος ναός είναι τμήμα του συγκροτήματος Ντανγκάρ που είναι ηλικίας περίπου 1.000 ετών και ένα από τα πέντε μεγάλα κέντρα του βουδιστικού μοναχισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.




Βρίσκεται σε μια ορεινή απομονωμένη περιοχή στη μεθόριο Ινδίας- Θιβέτ.
Σβήνει κυρίως λόγω της διάβρωσης του εδάφους στο λόφο όπου έχει κτιστεί, της εγκατάλειψής του επί δεκαετίες και των ανεπαρκών έργων συντήρησης.


Περισσότερα :

http://en.wikipedia.org/wiki/Gompa




9. Τρίγωνο Κοραλλιών, Θάλασσα Σουλαβέζι



Πρόσφατη μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς έδειξε πως το 70% των κοραλλιογενών φραγμάτων που εκτείνονται μεταξύ Μαλαισίας, Φιλιππίνων και Ινδονησίας και όπου έχουν καταμετρηθεί τουλάχιστον 450 είδη κοραλλιών κινδυνεύει να χαθεί.




Το Τρίγωνο των Κοραλλιών της Σουλαβέζι έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία ειδών θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας παγκοσμίως.



Οι κύριες πηγές ανησυχίας που αναφέρονται στις εκθέσεις ειδικών είναι η περιβαλλοντική μόλυνση, η υπεραλιεία και οι καταστροφικές πρακτικές ψαράδων που επιμένουν να χρησιμοποιούν υδροκυάνιο και δυναμίτη.

Περισσότερα :

http://www.worldwildlife.org/


http://www.blogger.com/goog_1269369119835


http://www.blogger.com/goog_1269369119835


http://www.southchinasea.org/Triangle.pdf



10. Γροιλανδία



Το 81% της επιφάνειας της νησιωτικής χώρας καλύπτεται από πάγους. Υπολογίζεται πως αντιστοιχούν στο 1/20 του στρώματος πάγου παγκοσμίως. Εάν η τήξη τους λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη συνεχιστεί με τους ρυθμούς που αναμένονται τις επόμενες δεκαετίες βάσει επιστημονικών στοιχείων η Γροιλανδία θα έχει μετατραπεί σε αρχιπέλαγος τον 22ο αιώνα. Τουριστικές ατραξιόν της χώρας και πολικές αρκούδες θα χαθούν και τα νερά από τους λιωμένους πάγους, σύμφωνα με το εφιαλτικό σενάριο που υπογραμμίζει και η Διακυβερνητική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, θα πλημμυρίσουν παραθαλάσσιες μεγαλουπόλεις στις ακτές Αμερικής και Ευρώπης.


Περισσότερα :

http://el.wikipedia.org/


http://www.blogger.com/goog_1269369119842


http://www.blogger.com/goog_1269369119842


http://www.greenpeace.org/

Μαρία Σπηλιοπούλου


"Ελεύθερος Τύπος"

Αναρτήθηκε από RC-CAFE

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου